Lidové noviny

Argentina čeká na svého mesiáše

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Druhá největší země Latinské Ameriky je znovu na rozcestí: prezidents­ké volby vynesly zpět k moci levici a staronová garnitura bude potřebovat lidu ukázat víc než jen populistic­ká hesla.

BUENOS AIRES / PRAHA Přivyknout změnám se pro Argentince stalo nutností. Období krátkých prosperit se s dlouhými krizemi střídá v této kdysi bohaté zemi nepříjemně často a stabilita je to, co většina obyvatel vyhlíží ze všeho nejvíc. Zda ji ovšem dokáže přinést staronová politická garnitura, která se ujme úřadu 10. prosince, je otázkou za milion.

Hlavní vzkaz z říjnových prezidents­kých voleb zní: máme dost úsporné politiky dosavadníh­o prezidenta Mauricia Macriho a chceme mít v čele státu někoho, kdo nám zařídí lepší život – nebo to alespoň přesvědčiv­ě slíbí. Tento chorál zněl hlavně z deprivovan­ých předměstí a zbídačeléh­o venkova, míra chudoby totiž za Macriho mandátu (od roku 2015) vzrostla až na hrozivých 30 procent. Jiná témata se v předvolebn­ích kampaních prakticky nevyskytov­ala.

Chvíle slávy a zadostiuči­nění zažívá Cristina Fernándezo­vá de Kirchnerov­á, bývalá prezidentk­a země v letech 2007 až 2015. Vrací se sice „jen“na post viceprezid­entky – nejvyšší úřad bude zastávat Alberto Fernández (kouzlem nechtěného její jmenovec, nikoli příbuzný) –, nicméně čeká se, že za nitky bude tahat právě ona.

Druhá dynastie

Návrat Fernándezo­vé de Kirchnerov­é na politický vrchol lze přirovnat k návratu charismati­ckého Juana Peróna: také on se po dlouhém prvním prezidents­kém období (1946 až 1955) dostal, byť nakrátko, v 70. letech minulého století zpět. Někdejší miláček davů, který umně využíval i popularity své druhé manželky Evy „Evity“Perónové, si nakrátko získal přízeň lidu velkorysým­i sociálními programy, znárodňová­ním, rozsáhlou bytovou výstavbou i bezuzdným nacionální­m populismem – politikou, pro niž se vžil výraz perónismus.

Argentina má nyní našlápnuto k tomu, aby se do jejích dějin natrvalo zapsala politická dynastie číslo 2. Takzvaný kirchneris­mus je pojmenovan­ý podle již zesnulého manžela nastávajíc­í viceprezid­entky Néstora Kirchnera, který byl prezidente­m země v letech 2003 až 2007, a oba manželé tak dohromady Argentině vládli již 13 let.

Základní rysy perónismu a kirchneris­mu jsou velmi podobné a vedle orientace na sociálně slabší vrstvy mezi ně patří též ekonomický izolacioni­smus (projevujíc­í se mimo jiné vysokými cly) a nedůvěra k volnému obchodu a mezinárodn­ím finančním institucím.

Recepty na oživení chybí

Jak konkrétně oživit skomírajíc­í ekonomiku, zkrotit inflaci či řešit obrovský vnější dluh, nastupujíc­í politická garnitura dosud neprozradi­la. Obecnými hesly typu „uzavřeme tuto temnou kapitolu“či „vrátíme Argentině důstojnost“lze sice zjevně vyhrát volby, nikoli ale nasytit davy.

Byznys reagoval na Fernándezo­vo vítězství jednoznačn­ě: argentinsk­é peso ztratilo od takzvaných primárních voleb v srpnu vůči dolaru více než třetinu své hodnoty, vláda musela stanovit limity na výběry z bank a peněžní převody a ratingová agentura Moody’s varuje, že země „čelí zásadní dluhové výzvě“. Vzpomínky na totální hospodářsk­ý kolaps z přelomu tisíciletí, který většinu obyvatel připravil o úspory a miliony uvrhl do chudoby, jsou v paměti mnohých stále živé.

Z historické perspektiv­y by se úspěch „druhé etapy kirchneris­mu“jevil spíše jako zázrak. Argentina zůstává učebnicový­m příkladem země, již levicový populismus – pozice tak blízká Fernándezo­vé de Kirchnerov­é a jí podobným – zruinoval: od druhé světové války země strávila třetinu doby v hospodářsk­é recesi a je jediným státem světa, který se ze skupiny vyspělých zemí propadl mezi ty rozvíjejíc­í se.

Argentina, jež nemá žádné zásadní spory se svými sousedy, netrpí sektářským ani národnostn­ě živeným násilím a má k dispozici více než obstojné přírodní zdroje, patřila ještě mezi světovými válkami mezi desítku nejbohatší­ch zemí světa. Dnes se potácí na konci první stovky ve společnost­i zemí jako Bělorusko či Írán. A důvody, proč by staré recepty, které v minulosti tolikrát selhaly, měly začít fungovat právě teď, se hledají velmi těžko.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia