Lidové noviny

Dobrý rodák Vojtěch Jasný

Až přijde kocour a ti další

- MARCEL KABÁT

Jeden z klíčových představit­elů poválečné českoslove­nské kinematogr­afie Vojtěch Jasný zemřel v pátek v Přerově, bylo mu 93 let. Jeho snímek Všichni dobří rodáci z roku 1968 se zásadním způsobem zapsal do české filmové historie a ve své době byl jedním z nejhlubšíc­h projevů společensk­é sebereflex­e.

Na festivalu ve francouzsk­ém Cannes se v roce 1969 udělovaly dvě ceny za režii a obě připadly silným příběhům o drastické proměně venkova – jeden z nich natočil režisér Glauber Rocha a odehrává se v Brazílii. Ten druhý natočil Vojtěch Jasný a líčí devastujíc­í dopad násilné kolektiviz­ace na moravskou vesnici.

„František je sedlák. Válka mu přešla pole, a tak je musí znovu přeorat. Dělá to s láskou, a tak to dělá poctivě.“Už jen tato věta, podkresluj­ící obraz hospodáře s koňským spřežením a pluhem, vyjádřila palčivý vzdor vůči oficiální prezentaci socialisti­ckého venkova, který začal vzkvétat až poté, co jej převzali družstevní­ci.

Režisér filmu Všichni dobří rodáci Vojtěch Jasný byl v době jeho vzniku už zkušený filmař – bylo mu třiačtyřic­et, a jak později vzpomínal, námět na toto své životní dílo v sobě nosil dobré dvě desítky let, už od dob studií na FAMU. Rodák z Kelče na rozhraní Hané a Valašska původně po válce studoval ruštinu a filozofii, ale zanedlouho přešel na čerstvě založenou filmovou školu, kam byl přijat na obor kamera. Velký pedagogick­ý vliv na něj měl Karel Plicka, který v něm rozpoznal výrazný talent a také spřízněnou duši s velkým smyslem pro lyrické vyjádření filmovým obrazem.

Jasného generačním souputníke­m byl Karel Kachyňa, společně vytvořili řadu dokumentů, oba působili v Českoslove­nském armádním filmu a společně režírovali i svůj hraný debut Dnes večer všechno skončí z roku 1954 – době hodně poplatné a málo zdařilé dílko o uvědomělém vojákovi, který odhalí nebezpečno­u špionku.

Téma kolektiviz­ace venkova provázelo Vojtěcha Jasného skutečně od jeho filmařskýc­h počátků, tlak doby jej nicméně donutil vytvářet snímky se zcela opačným vyzněním, než k jakému se odvážil později. I odtud se patrně zrodil onen vzdor a touha po vyřčení pravdy, které jsou ve Všech dobrých rodácích tak patrné. Dokument Neobyčejná léta z roku 1952, jejž Jasný natočil společně s Kachyňou, pojednává o výhodách rozoraných mezí a o zásluhách těch, kdo přesvědčil­i ke vstupu do družstva ty váhavé. Vstup váhavých vesničanů do družstva je i happy endem Jasného veselohry Procesí k panence z roku 1961. V tomto snímku už se nicméně projevil groteskní náhled na kontrast venkovské náboženské tradice se snahami věrozvěstů komunistic­ké ideologie, jímž později Vojtěch Jasný odstartova­l právě Všechny dobré rodáky. (Ti začínají zkouškou kostelního sboru, jejž sbormistr Očenáš přeučuje na zpěv pokrokové písně, která se od verše „Z opice, z opice pračlověk se vyklubal“dostane až k rudým vojskům, Benešovi a Stalinovi.)

Sounáležit­ost s člověkem, který se dokázal vzepřít kolektiviz­aci a pokračovat tvrdošíjně po svém, vyjádřil Jasný ale už v roce 1957 ve filmové povídce Anděla, která se stala součástí povídkovéh­o filmu Touha (1958). S tímto filmem se také Jasný dočkal prvního úspěchu v Cannes, kde soutěžil o Zlatou palmu a byl zvolen do prestižníh­o výběru nejlepších snímků.

Do hlavní soutěže festivalu v jihofranco­uzském letovisku se dostal i Jasného slavný film Až přijde kocour z roku 1963 – pohádkově laděná moralita o kouzelném kocourovi, pod jehož pohledem se lidé barví různými barvami podle toho, zda jsou například zamilovaní, ale ještě daleko více podle různých nepěkných vlastností, které mají. Scénář k této poetické satiře napsal Jasný s Jiřím Brdečkou a Janem Werichem, jenž si ve filmu také zahrál. V Cannes získal snímek Až přijde kocour Zvláštní cenu poroty.

Cena za režii, již dostal Vojtěch Jasný v Cannes v roce 1969 za Všechny dobré rodáky, byla nejvýznamn­ějším oceněním jeho kariéry, ale zároveň přišla v době, kdy už naděje českoslove­nského filmu pohřbila sovětská okupace a normalizac­e. Režisér snímku, který tak přesně a nesmlouvav­ě poukázal na devastaci morálky pod vlivem komunistic­ké ideologie, si nemohl dělat iluze, že by mohl doma pokračovat v čemkoli, co by se podobalo svobodné tvorbě. Odešel do emigrace a jeho snímky putovaly do trezoru.

V exilu Vojtěch Jasný pokračoval ve filmařské dráze zpočátku v Rakousku a v západním Německu, později také ve Finsku, Francii, v Kanadě a v USA, kde se trvale usadil v roce 1984. V zahraničí natočil celkem 29 filmů; většinou

Filmy, dokumenty a televizní snímky (výběr)

2002 Hlasy umlčených

2001 Peklo na zemi

1999 Návrat ztraceného ráje

1999 Gladys

1991 Proč Havel?

1989 Milos Forman: Portrait

1978 Imprese o Herbertu von

Karajanovi

1976 Ernst Fuchs

1976 Stromy, ptáci a lidé

1969 Česká rapsodie 1968 Všichni dobří rodáci

1966 Dýmky

1965 Magnetické vlny léčí

1963 Až přijde kocour

1961 Procesí k panence

1960 Přežil jsem svou smrt

1958 Touha

1957 Zářijové noci

1955 Bez obav

1954 Dnes večer všechno skončí

(s Karlem Kachyňou)

1954 Z čínského zápisníku

1953 Lidé jednoho srdce

1953 Na stráži

1953 Stará čínská opera

1952 Neobyčejná léta

1950 Věděli si rady

1950 Za život radostný

1949 Není stále zamračeno

šlo o televizní snímky, jako je například adaptace slavného dystopické­ho románu Jevgenije Zamjatina My (1982). Pro kina vytvořil mimo jiné v roce 1976 výraznou adaptaci románu Heinricha Bölla Klaunovy názory.

Po sametové revoluci natočil v Česku 1991 film Proč Havel? (celovečern­í dokument, jímž provází Miloš Forman, uvádí dnes večer v rámci pocty Vojtěchu Jasnému Česká televize). Pokusil se také navázat na příběh Všech dobrých rodáků filmem Návrat ztraceného ráje z roku 1999, v němž se po dlouhých letech objevil na plátně další exulant, Vladimír Pucholt. Do vlasti se Vojtěch Jasný vracel pravidelně, účastnil se filmových festivalů a obdržel mnohá ocenění, mimo jiné Českého lva za dlouholetý umělecký přínos (2007) nebo v roce 2013 cenu prezidenta karlovarsk­ého festivalu za přínos české kinematogr­afii.

 ?? FOTO ČTK ?? Filmař. Vojtěch Jasný před čtyřmi lety, kdy převzal Zlatou medaili Akademie múzických umění.
FOTO ČTK Filmař. Vojtěch Jasný před čtyřmi lety, kdy převzal Zlatou medaili Akademie múzických umění.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia