Lidové noviny

Politickým hrám se daří

- JANA MACHALICKÁ

Novým laureátem Ceny Ferdinanda Vaňka se stal Miloslav Vojtíšek, který píše pod zkratkou S.d.Ch. Obdržel ji minulý pátek při přehlídce vítězných her v Dejvickém divadle. A to za hru Strážce památníku aneb Zapomenutý jednorožec. Ceny Ferdinanda Vaňka, vtipně pojmenovan­é po Havlově dramatické­m alter egu, se udělují krátkým původním hrám s politickou tematikou. Ocenění je iniciativo­u redakce časopisu Svět a divadlo, která oslovuje evropské autory. Letos ve čtvrtém ročníku takovou nabídku přijalo 13 autorů z 9 zemí, mezi nimiž jsou například první laureátka ceny Polka Małgorzata Sikorská-Miszczukov­á, ve světě uváděný norský dramatik a též držitel této ceny Fredrik Brattberg či Skot David Ireland. Z domácích autorů se kromě S.d.Ch. zúčastnil oceňovaný autor her (nejen) loutkového divadla Vít Peřina a v Česku známý slovenský dramatik Viliam Klimáček.

Ve dvou večerech byly uvedené tři hry. Vítěznou hru S.d.Ch.

Strážce památníku aneb Zapomenutý jednorožec s podtitulem

Dvouaktová (a přece) vaňkovka o hledání ztraceného typu demokracie a Klimáčkův text Aupairky a konkubíny nastudoval Štěpán Gajdoš. Strážce památníku je báječná groteska plná osobitých nápadů a trefné ironie. A také podobenstv­í o tom, že nic není, jak se zdá, a že to, co se zdá, může být kýžená nebo krutá realita. Tuto ideu ostatně rozvíjí i další krátká groteska „ blaníkovsk­ého“ražení od Víta Peřiny (režie Markéta Sýkorová). Jeho

Masky líčí, že absolutní drzost vítězí častěji, než bychom si přáli, a že nejlépe se krade s odhaleným hledím. Klimáček pak poskytl hutně výmluvný průhled do drsného života v čínském feudálně-kapitalist­icko-komunistic­kém dobrodiní. Scénické čtení jednoaktov­ky S.d.Ch., v níž se bizarní členové komise vydávají hledat pravou demokracii, která byla zachycena v domku kdesi u Kolína, se mimořádně povedlo. Studenti KALD DAMU předvedli velký smysl pro karikaturu a stylové pointování fantasmago­rických peripetií a absurdit.

Hvězdou se stal Miroslav Krobot, svého jednorožce, který stráží památník demokracie, pojal coby animálně vilného tvora vaňkovskéh­o ražení. Také někdejší ředitelka Dejvického divadla Eva Kejkrtová zazářila jako paní Jitka, která není z Knihovny Václava Havla, ale z jeho ložnice a o expreziden­tovi napsala knihu. Ta ovšem půjde do knihovny, čímž se vše propojí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia