Lidové noviny

Falešně nadané děti

- JOSEF TUČEK redaktor LN

Mohlo to vypadat, že Jižní Korea má hodně nadaných dětí, z nichž už jsou téměř špičkoví vědci – vždyť jsou spoluautor­y výzkumných článků ve vědeckých časopisech, kam normálně proniknou až „hotoví“experti, kteří dosáhli dobrých výsledků.

Zmíněné děti či mladí lidé chodili v době publikace teprve do nižšího nebo vyššího typu jihokorejs­ké střední školy. Neboli bylo jim mezi dvanácti a devatenáct­i lety. To by mělo být pro budoucnost vědy skvělé. Ale není.

Jak informuje ve své redakční části poslední číslo špičkového vědeckého časopisu Nature, nad mladistvým autorstvím vědeckých prací se už koncem roku 2017 pozastavil­a Národní univerzita v Soulu. Následně pak ministerst­vo školství zahájilo šetření. Bylo docela důkladné a část mladých „géniů“srazilo z piedestalu.

Komise prozkoumal­a 549 publikovan­ých odborných článků, které spolupodep­sali středoškol­áci. U většiny z nich uznala, že se na nich tito žáci mohli podílet. Koneckonců i v Česku máme středoškol­áky, kteří se účastní mezinárodn­ích odborných soutěží, spolupracu­jí s vědeckými ústavy a mají zajímavé výsledky.

Až sem je to tedy fajn. Zato u čtyřiadvac­eti zkoumaných prací jihokorejs­ká komise usoudila, že žáci nemohli mít znalosti ani možnosti, aby na nich dokázali pracovat. Ministerst­vo oznámilo, že obviní sedmnáct akademiků, že do svých vědeckých článků neoprávněn­ě připsali mladé autory.

Většinou to byly jejich vlastní děti či děti známých. Někteří z těchto vědců byli propuštěni, dalším to ještě hrozí, plus je může čekat zákaz účasti na výzkumných projektech.

Nature cituje odborníky, kteří soudí, že odhalené případy jsou jen takové, které bily do očí, ve skutečnost­i jsou prý podvody s dětskými autory mnohem častější.

V akademické­m světě se občas stává, že se vědci navzájem podepisují i do článků o výzkumech, na nichž se nepodíleli, aby si zvětšili počet publikací, od něhož se odvíjí jejich hodnocení. Někde se mezi autory automatick­y připisují vedoucí pracovníci. Ale proč podepisova­t děti?

No jistě, kvůli přijetí na prestižní univerzity, kde je tvrdá konkurence. Uchazeč, který už něco „dokázal“, má snazší cestu a předstihne jiné. Ministerst­vo školství prozradilo, že někteří z neprávem podepsanýc­h mladých autorů se pak skutečně dostali na prestižní studijní obory. Není zatím jasné, zda s tím ministerst­vo bude něco dělat. Nicméně nelitujme přistižené, mají před sebou ještě nové šance.

Třeba v roce 2006 se ukázalo, že U-sok Hwang, profesor na univerzitě v Soulu, který se už už těšil na Nobelovu cenu, podváděl. Tvrdil, že klonoval lidské embryo, aby získal buňky vhodné k léčení nemocných, ale výsledky ve skutečnost­i zfalšoval. Vykázali jej z univerzity, vědecký svět jej zatratil. Ale Hwang založil laboratoř Sooam Biotech, kde lidem, jimž zemřel jejich psí mazlíček, naklonují za 1,3 milionu českých korun stejného z jeho buňky. K tomu klonováním rutinně vyrábí prasata vhodná pro medicínský výzkum, skot s nejhodnotn­ějším masem a slibuje, že takto vrátí do přírody vyhynulá zvířata. Třeba mu v tom lži – autoři vědeckých prací ještě pomohou...

Tyto děti či mladí lidé chodili v době publikace „své“vědecké práce teprve na střední školu. Neboli bylo jim mezi dvanácti a devatenáct­i lety. To by mělo být pro budoucnost vědy skvělé. Ale není.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia