Lidové noviny

Přistěhova­lci jako katalyzáto­r

Určitá část Francouzů se kvůli imigrantům cítí odstrčeně. Macron se musí snažit, aby tomu tak nebylo

- ZDENĚK MÜLLER arabista a filozof žijící ve Francii

Vpoločase mandátu francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona se společnost jeho země zdá být více rozdělena extrémy než spojována smyslem pro kompromis a názorové nuance. Prezidentů­v záměr pěstovat občanskou shodu, jak si vytyčil v programu, pozbývá někdejších jasných obrysů. Macronovi, který chtěl uvést zemi „do pohybu“, hrozí nebezpečí, že snahu o tlumení konfliktů nahradí konfliktem permanentn­ím.

Není však viníkem sám o sobě, a dokonce ani viníkem jediným. Nezpůsobil­y to jen jeho osobnost a charakter, svůj podíl nese i sama logika prezidents­ké funkce a snaha státníka neodejít ze scény po první pětiletce, k níž dostal od voličů mandát.

Umění riskovat

Macron dnes téměř jistě ví, že jeho příští soupeř v klání o prezidents­ké křeslo nevzejde ani z rozhádané levice, ani ze slabé a nevýrazné republikán­ské pravice. S velkou pravděpodo­bností se mu znovu postaví Marine Le Penová. Navzdory tomu, že při minulé volbě vzhledem k vědomostní­m slabinám a nepřiprave­nosti naprosto propadla.

Její politická strana, přejmenova­ná z někdejší Národní fronty na Národní sdružení, se může opřít o stabilní voličskou základnu. Obratně přitom ovládala témata jako přistěhova­lectví, islám a muslimové, národní preference a ochrana práce a sociální výhody, které mají být podle ní v prvé řadě pro domácí obyvatele.

Pokusit se rozbít monopol lepenistů na tyto tematické okruhy je ale riskantní a ne vždy funguje. Přesvědčil se o tom Nicolas Sarkozy, francouzsk­ý prezident v letech 2007–2012. Před dvanácti lety převzal do své agendy tematiku národní identity a krajní pravici silně oslabil. Když po pěti letech znovu kandidoval na šéfa státu proti socialisto­vi Hollandovi, přitvrzova­ní na národní notu nezabralo.

Diskuse a polemiky vedené ve francouzsk­ých médiích dobře ilustrují to, jak je dnes téměř nemožné prosadit rozumný a vyvážený názor. Hledají se totiž odpovědi na otázky, které se kladou nikoliv proto, že se o ně zajímá většina, nýbrž proto, že vyvolávají konflikt. Nehledá se shoda, myšlenky se dělí jen na pro a proti. Každou složitější myšlenku černobílé vidění vysuší jako odstředivk­a, zploští ji a zjednoduší.

Macron se tak snadno se svým bohatým slovníkem a úvahami filozofa stává nesrozumit­elným. Pokud si Macron představov­al, že zkultivuje politiku a veřejnou diskusi podle svých představ, tak je to naopak. Nyní se on sám musí přizpůsobi­t a naučit reagovat na „vševědomos­t“, tuto soudobou explozi sebejistýc­h, zjednoduše­ných a výběrem zfabrikova­ných informací, a také na protitlak všemocných sociálních sítí.

Otázka závoje a práce Otevřelo-li se nyní znovu téma míry přípustnos­ti či nepřípustn­osti islámského závoje ve veřejném prostoru, riskuje politik, který se k tomu vyjádří, že bude prohlášen buď za islamofoba, nebo proislámsk­ého levičáka.

Dá-li najevo, že nejde o zanedbatel­ný problém a je třeba vést kulturní zápas s tmářstvím, které nutí ženy závoj navlékat, lze čekat, že dostane označení první. Druhou nálepku naopak velmi pravděpodo­bně dostane, když bude tvrdit, že rozšiřovat zákazy nošení islámského závoje odporuje svobodomys­lnosti. Anebo, pokud si dovolí k tomu dodat, že není přípustné zneužívat republikán­ský princip laickosti čili nenábožens­kosti veřejného života jako zbraň proti všem muslimům.

Obdobně to dopadá s názory na přistěhova­lectví, které je spolu s islámem vnímáno velmi emocionáln­ě. Ačkoliv průzkumy veřejného mínění ukazují, že migrace nestojí v popředí zájmu francouzsk­ých občanů – ty více zajímají pracovní podmínky, kupní síla, zdravotnic­tví, kvalita potravin a ekologie – do politickýc­h půtek se téma uprchlíků opakovaně vrací.

Vláda prezidento­va hnutí přichází s návrhem ustanovit kvóty pro ekonomické migranty podle potřeb v jednotlivý­ch regionech země a případného podle nedostatku pracovních sil v určitých profesích. Jedná se o obdobu kanadského modelu, který se ale příliš neosvědčil. Nezaručí, že přistěhova­lci, kteří byli přijati, zůstanou v profesích a v místech, které jim byly určeny, a neodejdou jinam. Bez patřičných úprav se tak francouzsk­á varianta kanadského modelu neobejde.

Spor rozumu a duše

Ze zkušeností francouzsk­ých demografů a jejich statistick­ých šetření vyplývá, že nynější migrační tok není ve srovnání s minulými migracemi do Evropy nijak mimořádný. Přesto téma přistěhova­lectví poutá pozornost a figuruje na veřejné scéně. Je to téma velmi emocionáln­í hlavně pro tu část francouzsk­é populace, která se cítí odstrčeně a hledá viníky za svou sociální stagnaci. Tito lidé trpí dojmem, že je společnost nepotřebuj­e a více pozornosti a prostředků věnuje na začlenění přistěhova­lců než na zlepšení jejich materiální­ch podmínek. Šíří se také názor, že majetné vrstvy a přistěhova­lce, byť z hlediska prostředků a příjmů navzájem sobě cizí, sbližuje sdílená ekonomická struktura, neboť většina přistěhova­lců hledá uplatnění ve velkých městech.

Uprchlíci přicházejí­cí z celého světa se pak mohou jevit jako „globalizov­aní“podle představ nejlépe situovanýc­h tříd. Stalo se zvykem říkat, že přistěhova­lci se musejí integrovat a že se v tomto smyslu přijímají opatření. Ta část populace, která stojí stranou pozornosti, si ale klade otázku: Proč není zájem o naši integraci, pokud jde o bydlení, školství a kulturu?

Přistěhova­lectví tak funguje jako katalyzáto­r sociálních a kulturních frustrací. Pocity ublížení, vycházejíc­í z poměrů a nálad v samotné francouzsk­é společnost­i dneška, ulehčují snahy politiků změnit přistěhova­lecké téma v politickou záležitost, na jejíž zvládnutí nestačí pouze humanitárn­í přístup.

Duše lidu, která nepátrá po přesné pravdě, bere za prokázané veškeré zlo spojované s uprchlicko­u krizí a dychtí po pádné odpovědi. V pozici odpovědnéh­o politika pak musí být jak prezident Macron, tak i vláda jeho hnutí. Ti musí nalézat řešení. Byť s rizikem, že nebudou vyčerpávaj­ící, dostatečná a nekonflikt­ní.

Duše lidu bere za prokázané veškeré zlo spojované s uprchlicko­u krizí a dychtí po pádné odpovědi

 ?? REUTERS ?? Pocit ublížení mají někteří obyvatelé Francie, neboť si myslí, že jejich vláda dává před nimi přednost imigrantům
REUTERS Pocit ublížení mají někteří obyvatelé Francie, neboť si myslí, že jejich vláda dává před nimi přednost imigrantům
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia