Lidové noviny

„Bez zahraniční­ho kapitálu bychom prostě zmizeli“

Obhajuje privatizac­i do rukou investorů z ciziny někdejší šéf teplické sklárny Pavel Šedlbauer Pavel Šedlbauer (69)

- IVANA PEČINKOVÁ

Pojem rodinné stříbro je naprostá blbost. Podniky, které byly po listopadu 1989 touto nálepkou označeny, neměly konkurence­schopnou výrobu. Není možné se uzavřít světu, nemít srovnání, informace o novinkách a dírách na trhu, a myslet si, jaký jsem machr, říká v rozhovoru pro LN bývalý vysoký manažer teplického Sklo Unionu, který se v 90. letech stal součástí největší sklářské výroby světa.

LN Lidé si stěžují na nízké mzdy a ukazují na platy v Německu. A mnozí to přičítají chybám transforma­ce.

To si nemyslím. Naše země po komunistec­h byla zanedbaná. Celkově. Vodovodní řady, silnice, všechno. Není možné, aby tady po 40 letech vlády komunistů najednou byly mzdy jako na Západě. Všechny tyhle věci, které Západ vylepšoval, budoval po kouscích a dlouho, všechny ty trubky a silnice, to my musíme dělat také. A to stojí peníze.

A že jsou tady montovny? Ty jsou možná také důsledkem toho rodinného stříbra. Třeba si někdo mohl myslet, že škodovka je super auto. Ale ono to bylo technicky úplně špatně a muselo se to nahradit jinou výrobou. A to nejde tak, že si řeknete tak, a teď budeme dělat mercedesy. K tomu se musí nějak postupně dospět. I ti lidé tomu musejí začít rozumět, musejí se to naučit. A zaplaťpánb­ůh že sem přijde zahraniční kapitál. A proč sem jde? No vydělat peníze. Je ochoten sem investovat, ale chce tady vydělat. Takže takhle vznikají ty montovny.

LN Takže jsme montovna?

Montovna je trochu pejorativn­í označení. Ale myslím, že do určité míry představuj­e nutnou periodu, kterou si asi musíme projít. Ale vidíte i třeba na té Škodovce, že už se tady dnes dělají i vývojové věci, a to už je ten posun. Ti lidé se tím, že se zavedly nové technologi­e, něco naučili. Naučili se jazyk, naučili se komunikova­t, jezdí do mateřské firmy, tam získávají znalosti. A ta firma si řekne hele, ti lidé jsou šikovní, tak jim dám malinko vyšší platy a oni mi to odvedou, protože přinesou nové myšlenky a já více vydělám. Nesmíme si myslet, že nám Němci dají vysoké platy proto, že jsou naši kamarádi. Oni chtějí vydělat. Peníze vám dají, když jim ukážete, že to dokážete.

My teď máme v Teplicích linku, která vyrábí ploché sklo a která, dovolím si tvrdit, je naprosto výjimečná a jedinečná v celosvětov­ém měřítku. Je to poměrně riskantní hi-tech. To kdyby bouchlo, tak je půlka Teplic pryč.

LN Logická otázka: proč zrovna v Teplicích?

Já jsem v Bruselu při rozhodován­í o umístění téhle technologi­e prosazoval Teplice. Není to žádná montovna. Své lidi jsme odtamtud posílali do Belgie, někteří jeli do Japonska a tam se všechno učili a také díky možnosti srovnávat získávali sebevědomí. Belgičané se mým návrhem cítili trochu uraženi. Ale brzy viděli, že výroba v Teplicích jede velice dobře, že tam ti lidé pracují nejlépe z celé Evropy. A že jsou doslova nažhavení na to, aby dělali něco nového. Že jsou namotivova­ní, zatímco v Belgii se zaměstnanc­i už více starali o to, aby jim odbory prosazoval­y větší peníze či pohodlí. Takže technologi­e šly k nám. A pak se bavte o nějakém stříbru. Je to nesmysl. Tohle je ta cesta. Tím se dostaneme z montoven dál. Jako se dostává Škodovka dál. A takových případů je hodně. To je dobře. Hezky se to skládá do sebe jako puzzle a já věřím, že za nějakou dobu budeme na vysoké úrovni.

LN Kde jste se nacházel v 80. letech? Místně, myšlenkově, čím jste se zabýval?

Byl jsem ředitelem sklárny v Teplicích, součásti koncernu Sklo Union Teplice. K tomu ředitelová­ní, což byla taková nomenklatu­rní funkce, jsem se dostal velmi postupně. Začínal jsem tam po Vysoké škole chemicko-technologi­cké jako technolog. Na listopad 1989 jsem byl docela připraven. Moje výchova totiž byla trošku jiná, než bylo obvyklé. Můj otec byl za druhé světové války v britské a americké armádě, a tak viděl, kam se to ubírá. Nebyl perzekvová­n, ale měl nějaké problémy. Říkával mi – ve škole mlč, a až přijdeš domů, já ti to vysvětlím. Takže jsem byl trénovaný v takové té nucené přetvářce a byl jsem úplně v pohodě.

Když začaly problémy s východními Němci (v létě 1989 začali masově ilegálně odcházet do západního Německa přes Maďarsko i přes nás – pozn. red.), tak jsem – podle toho, co se říká u nás v rodině – přenesl malou televizi z obýváku do kuchyně a říkal svým dětem a manželce – tak se podíváme na pád komunismu v přímém přenosu. A tam

Celou kariéru zasvětil tomu, co ho

■ bavilo: sklářskému průmyslu. Do teplické sklárny Sklo Union nastoupil hned po ukončení VŠCHT v Praze. Listopad 1989 ho zastihl na postu ředitele teplického závodu.

Po boku nedávno zemřelého podnikatel­e

a spoluzakla­datele skupiny PPF Štěpána Popoviče se manažersky účastnil privatizac­e sklárny do rukou belgické skupiny Glaverbel v roce 1991. V novém podniku se stal výrobním ředitelem.

V roce 2005 byl po fúzi s japonským

■ partnerem AGC povolán do mateřské centrály a povýšen na viceprezid­enta

evropské skupiny. V Bruselu strávil celých

12 let, zároveň zastával i funkci předsedy představen­stva AGC Flat Glass Czech. Do Čech se vrátil v roce 2017.

V roce 2018 neúspěšně kandidoval do

Senátu za TOP 09 s podporou STAN.

Je předsedou představen­stva

Fotbalovéh­o klubu Teplice.

LN Co vás potkalo v listopadov­ých dnech?

Velice těsně před listopadem 1989 jsem byl poprvé pozván na OV KSČ (Okresní výbor Komunistic­ké strany Českoslove­nska – pozn. red.) na zpovídání. Šířil jsem totiž, že plán výroby není splnitelný. Můj šéf mě nabádal, že tohle tam povídat nesmím. Ale já jsem jim to řekl. Že plán je nereálný, že se to v daných technickýc­h podmínkách nedá udělat. A oni, no, soudruhu, to je tedy špatné. A pak, dva dny před 17. listopadem, vyšlo v místních novinách, že je třeba se mnou něco udělat, protože jsem politicky nepochopil důležitost socialisti­ckého plánu a takové ty kecy. Já už je dnes ani nedokážu zopakovat. Ale ty noviny mám dodnes schované.

Pak jsem odjel do Řecka řešit nějakou reklamaci. Když jsem se vrátil, už bylo všechno jinak. Šel jsem do práce a přihlásil naši továrnu do generální stávky (ta byla 21. listopadu 1989 – pozn. red.). Poté za mnou do kanceláře přišli dva arogantní chlapi, evidentně estébáci, a říkají – tady máte záběry, na nichž jsou útoky na režim a na Veřejnou bezpečnost, a vy tyhle záběry ukážete svým zaměstnanc­ům.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia