Lidové noviny

Oddělit ekonomiku od politiky

- IVANA PEČINKOVÁ

PRAHA Hlavním záměrem ekonomické transforma­ce 90. let bylo úsilí oddělit ekonomiku od politiky. To se na jistou dobu a do jisté míry podařilo. V současnost­i už to přestává platit. Jsem přesvědčen, že znova musí dojít k systémové změně, ke zrušení diktatury politiky nad ekonomikou, k níž se opět nebezpečně přibližuje­me, řekl na páteční konferenci Vysoké školy finanční a správní s názvem 30 let ekonomické­ho vývoje v České republice bývalý prezident Václav Klaus.

Důvodem je podle něj především stále sílící politizace Evropské unie. Dotační politika, která ničí svobodné tržní mechanismy, připomíná jeden z nejvýrazně­jších rysů českoslove­nské ekonomiky za éry socialismu.

Klaus dále řekl, že nejtěžším prvkem transforma­ce byla privatizac­e. A dnešní debata o ní je zkreslená, protože se mluví jen o kuponové privatizac­i. Tou byla podle něj odstátněna pouze čtvrtina majetku. A byla východiske­m z nouze, snahou nevyprodat celou ekonomiku a cestou k hledání vlastníků a znovuvytvo­ření domácího kapitálu.

K tezi, že se nacházíme v období, kdy politika hraje větší roli než ekonomika, se přihlásil také bývalý guvernér České národní banky a hlavní ekonom Generali CEE Holding Miroslav Singer. Vyjádřil obavy z toho, že politika se může ubírat směrem, který pro nás nemusí být příznivý. Upozornil

také na to, že se Evropa štěpí, přičemž nejde jen o brexit.

„V 90. letech jsme všichni byli amatéři, připusťme si to,“zastal se tvůrců ekonomické transforma­ce ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Zdůraznil, že občané Českoslove­nska neuměli podnikat, banky neuměly poskytovat úvěry, privatizac­e tehdejších asi 3,5 tisíce podniků do českých rukou nebyla myslitelná kvůli tomu, že u nás prostě chyběli manažeři.

Fronty už jen kvůli medailím „V zásadě se to zvládlo docela důstojně,“uzavřel své hodnocení první polistopad­ové etapy. Za velký zlom označil rok 2004 a vstup Česka do Evropské unie. To byl podle něj krok, kdy se čeští občané přestali bát toho, že se vrátíme zpátky do režimu 80. let.

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok zrekapitul­oval klíčová opatření měnové politiky v uplynulých 30 letech. Mimo jiné připomněl prvopočátk­y nástupu nového devizového režimu, který nahradil systém takzvaných devizových přídělů u zemí mimo socialisti­cký tábor. Od 5. prosince 1989 si občané Českoslove­nska mohli proměnit za devizy 500 korun, tento limit ale brzy padl. Zakončil prohlášení­m, že je rád, že fronty před obchody se dnes tvoří už jen kvůli tomu, že na trh dorazil nový typ mobilu. A že do fronty před centrální bankou se lidé postavili kvůli prodeji památných medailí.

Šéf centrální banky se vyjádřil i k otázce kladů a záporů jednotné evropské měny. Za přínosy označil podporu zahraniční­ho obchodu, za zápory mimo jiné politický charakter eurozóny a skutečnost, že institucio­nální architektu­ra eurozóny doposud není hotova.

Kritický postoj k fungování Evropské centrální banky (ECB) a eurozóny ve svém projevu zaujal také profesor Otmar Issing, bývalý hlavní ekonom a člen vedení Evropské centrální banky (ECB) a prezident Centra pro finanční studia na Goetheově univerzitě ve Frankfurtu. Issing, který v roce 2008 předsedal německé vládní komisi zaměřené na reformu mezinárodn­ích finančních trhů, mimo jiné kritizoval záporné úrokové sazby ECB.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia