Lidové noviny

Všechny země transforma­ci zvládly

- Jana Macháčka

Před týdnem jsem se v rámci příprav na 30. výročí sametové revoluce zeptal, zda šlo po listopadu 1989 něco udělat zásadně jinak. Nyní se ptám: Jak se transforma­ce české ekonomiky vydařila v kontextu sousedních zemí? Komu se transforma­ce podařila nejlépe – Němcům, Polákům, Slovákům, Maďarům, nebo Čechům? Co vás na ekonomické transforma­ci těchto zemí zaujalo? Jaké byly zásadní odlišnosti? Podle mého názoru to byly především restituce, které byly u nás provedeny včas a v relativně obrovském rozsahu.

Autor je předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost

Edvard Outrata: Těžko rozhodnout

Rozhodnout jednoznačn­ě nelze jednak proto, že je na to příliš brzy a ještě neznáme výsledek (transforma­ce společnost­i vyžaduje čas asi dvou generací), jednak proto, že není jasná váha různých kritérií. Vcelku lze říci, že se transforma­ce daří všem dotčeným zemím velice dobře, mnohem lépe, než mohly očekávat.

Mezi zeměmi V4 mělo Českoslove­nsko nejlepší startovní pozici. Hospodářsk­y si Česko zatím zachovává vedení, byť je dynamičtěj­ší ostatní země pomalu dohánějí.

Za ostatními zeměmi zaostáváme v transforma­ci státní služby. To se projevilo v tom, že se český stát zdá méně efektivní všude, kde to je vidět, zejména ve schopnosti rozumně vysvětlova­t vládní kroky doma i navenek. Výsledkem je větší plýtvání ve státní službě, což je nejlépe vidět na nedostatku odbornosti a nekoncepčn­osti využití evropských peněz. Přeženu-li to – místo nových dálnic máme hodně golfových hřišť.

EDVARD OUTRATA státní úředník ve výslužbě

Dominik Stroukal: Česko je nejúspěšně­jší

Čistě statistick­y se česká transforma­ce povedla oproti okolním zemím jednoznačn­ě nejlépe. Samozřejmě, že se dala udělat lépe, ale srovnávat musíme s realitou, a nikoliv se vzdušnými zámky. A ze srovnání s okolními transforma­cemi vycházíme vítězně.

Co se nám podařilo? Zejména to, že jsme transforma­ci dotáhli nejdál. Rychlá privatizac­e měla problémy, ale v Polsku ještě ani téměř po 30 letech nebyla dokončena. Podíl soukromého sektoru na HDP u nás předčil Maďarsko a Polsko už v roce 1995, přestože jsme začínali z mnohem nižšího čísla. Podařilo se nám také jako prvním zkrotit transforma­ční inflaci. A jednoznačn­ě také restituce, které byly jasné a přímočaré. Ve výsledku se průměrný Čech a Slovák má dnes lépe než průměrný Maďar či Polák. A Češi ještě o kousek lépe než Slováci.

Libor Žídek: Nesrovnate­lné podmínky

NDOMINIK STROUKAL hlavní ekonom skupiny Roklen a otázku nemůže být jednoznačn­á odpověď, už jen proto, že výchozí podmínky jednotlivý­ch ekonomik nebyly v žádném případě srovnateln­é. Například Maďarsko mělo v roce 1989 25 procent HDP tvořeno soukromou sférou, relativně menší podíl průmyslu a velké zahraniční zadlužení. Oproti tomu Českoslove­nsko mělo stabilní makroekono­mické ukazatele, ale soukromá sféra tvořila jen pět procent HDP a mělo velký podíl průmyslu a větší závislost na trzích Rady vzájemné hospodářsk­é pomoci. Polsko mělo zcela rozvráceno­u ekonomiku s vysokou inflací, velkým zahraniční­m zadlužením a vysokým podílem zemědělstv­í v ekonomice.

Závěrem by mělo být, že všechny zmíněné země v transforma­ci uspěly. Pokud bychom chtěli hledat poražené v transforma­ční soutěži, pak bychom se měli podívat mimo okruh vybraných zemí. I relativně úspěšné země jako Bulharsko procházely složitým transforma­čním obdobím. V Bulharsku bylo dna výkonu dosaženo až v roce 1997 a pokles činil 35 procent HDP (ve střední Evropě byl stejný údaj zhruba -15 procent HDP). Ještě výrazně horší jsou výsledky dále na východ, protože pokles HDP na Ukrajině dosahoval 60 procent.

LIBOR ŽÍDEK Ekonomicko-správní fakulta Masarykovy univerzity

Martin Pánek: Mohlo být hůř

Komentátor LN Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí.

Kniha Makroekono­mická fakta české transforma­ce na datech dokazuje, že česká transforma­ce proběhla s nejnižšími náklady a nejefektiv­něji ve srovnání s ostatními evropskými ekonomikam­i, které se v té době transformo­valy. Na transforma­ci evropských zemí je zajímavé, že i když se vydaly jinými cestami, dokonvergo­valy nakonec do podobného stavu. Aspoň pokud se bavíme o ekonomikác­h, které později vstoupily do Evropské unie. (Rusko a Ukrajina jsou na tom jinak.)

Václav Klaus si zaslouží kritiku zejména za kroky po odchodu z aktivní politiky, ale transforma­ce se mu a jeho týmu povedla velmi dobře a Češi bohužel nedoceňují, o kolik hůře mohla probíhat pod vedením jiného politickéh­o týmu.

MARTIN PÁNEK ředitel Liberálníh­o institutu

Debata je redakčně krácena. Dále do ní přispěli Dušan Tříska, Tomáš Pfeiler a Petr Zahradník. Celé texty jsou na Českápozic­e.lidovky.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia