Lidové noviny

Méně strachu firem ze žalob v USA

-

Každý, kdo obchoduje v USA, může s jistotou čekat menší byrokracii než u nás. Americký trh však skýtá i četná rizika. Na denním pořádku jsou tam žaloby, jež mohou ohrozit i samotnou podnikatel­skou existenci.

Ke zvláštnost­em amerického právního systému patří absurdně vysoké nároky na náhradu škody a velmi nákladný institut discovery (způsob vyhledáván­í důkazů, např. písemné dotazníky). Tamní civilní proces obsahuje zejména pro české čtenáře ještě další překvapivé specifikum. Jde o tzv. „american rule“, které stanoví, že i v případě procesní výhry nejsou většinou nahrazeny náklady žalovaného na obhajobu.

V praxi velkých amerických civilních procesů se zřídkakdy setkáte s hrdinným samostatný­m advokátem nebo malou kanceláří plnou idealistů jako v knihách Johna

Grishama. Spíš narazíte na dobře organizova­né zástupy advokátů, které vedou procesy a už dopředu investují obrovské množství času do shánění důkazů. Ne nadarmo tam nejsou na špičce co do výdělku advokáti se specializa­cí na fúze a akvizice, jak je tomu v Evropě, ale advokáti zaměřující se na vedení soudních sporů.

Průlomová kauza

Možnost nuceného výkonu rozhodnutí vykládají americké soudy velmi široce, z tohoto důvodu se bude logicky každá česká firma bránit žalobě v USA, co to jen půjde. Často taková hrozba žalobou stačí k tomu, aby se evropský smluvní partner raději vzdal.

Situace, a to i pro české firmy, se nyní do jisté míry mění. Změnu možná přináší rozhodnutí německého spolkového soudního dvora ze 17. října 2019. Podle něj může mít smluvní partner nárok na náhradu nákladů, které vynaložil, když se bránil žalobě podané u amerického soudu v rozporu s dohodou o výhradní soudní příslušnos­ti německých soudů.

Stranami smlouvy sporu byly telekomuni­kační společnost­i. Žalovaná společnost se sídlem v Bonnu, žalující firma v USA.

Smlouva obsahovala ujednání, že se na ni aplikuje německé právo a příslušný je soud v Bonnu.

Americký partner chtěl změnit smlouvu ve svůj prospěch, ale jednání nevedla k úspěchu. Americká společnost proto vznesla žalobu u amerického district courtu a žádala změny. Soud správně rozhodl, že z důvodu sjednané soudní příslušnos­ti není pro spor příslušný, a žalobu zamítl. Uhradit náklady protistran­y však neúspěšném­u žalobci nenařídil.

Americká společnost tak podala žalobu v Německu. Německá společnost požadovala tzv. vzájemným návrhem náhradu nákladů obhajoby proti žalobě před district courtem ve výši téměř 200 tisíc dolarů. Německý zemský soud žalobu americké společnost­i zamítl a vzájemnému návrhu vyhověl. Americká firma se odvolala, ale jen v rozsahu týkajícím se vzájemného návrhu. Odvolací soud pak vzájemný návrh zamítl.

Spolkový soudní dvůr jako nejvyšší německý soud rozsudek po dovolání německé společnost­i zrušil. Ujednání o tom, že příslušný je soud v Bonnu a platné je německé právo, je dle usnesení nutné vykládat tak, že strany byly povinny podávat žaloby týkající se smlouvy jen v místě, které bylo místně příslušné. Pokud soud, který zahájil řízení, prohlásí, že není příslušný, je nutné uhradit druhé straně náklady na odpovídají­cí právní obranu.

Dopady na české firmy

Tím, že strany sjednaly ve smlouvě platnost německého práva a soudní příslušnos­t, vyjádřily svůj zájem vést spory jak v hmotněpráv­ní, tak v procesní rovině předvídate­lným způsobem. Tím si obě smluvní strany zajistily právní jistotu a učinily (i z ekonomické­ho hlediska) procesní rizika předvídate­lnými. Tímto způsobem se snažily vybrat konkrétní jurisdikci a zejména zamezit dodatečném­u „forum shoppingu“, převodu soudních řízení z jednoho státu do druhého za účelem výhodnější­ho právního postavení, některou ze smluvních stran.

Kromě toho strany tím, že sjednaly německé právo jako celek, uznaly obecnou zásadu, která vyplývá z ustanovení německého občanského zákoníku, že nesplnění smluvních povinností, včetně povinnosti zahájit řízení u stanovenéh­o soudu, může vést k nároku na náhradu škody. Totéž platí pro zásadu, že jedna ze stran v občanskopr­ávním sporu je povinna nahradit druhé smluvní straně náklady na právní obranu.

Svou žalobou u federálníh­o soudu v USA žalobce tuto povinnost zaviněně porušil, a stal se tak povinným k náhradě škody.

Toto rozhodnutí by mělo být analogicky použitelné i v českém právním světě. České firmy tak mohou do budoucna jednat s menším strachem a větším optimismem, pokud jim bude americký smluvní partner hrozit likvidační žalobou v USA. Samozřejmě je k tomu nutné mít sjednanou odpovídají­cí soudní příslušnos­t v Čechách (vždy tvrdím, že sjednaná soudní příslušnos­t má v praxi hodnotu přinejmenš­ím 20 procent z celého kontraktu) nebo rozhodčí doložku.

A co spotřebite­lské žaloby? Tady nikomu sjednaná soudní příslušnos­t nepomůže. Z hlediska práva obchodních společnost­í pomůže jen dobrý ring-fencing (vyčlenění aktiv) a dobré pojištění odpovědnos­ti za škodu způsobenou vadným výrobkem, které bude krýt i škody v USA.

Ale pozor, právě USA jsou bohužel často z pojištění vyloučeny.

Autor je řídící partner advokátní kanceláře bpv Braun Partners

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia