Lidové noviny

Boj o nominaci začal prohrou

Závěr kvalifikac­e o fotbalové Euro se nepovedl, Česko s postupovou jistotou prohrálo v Bulharsku 0:1. A to před losem může mrzet. Kvalifikac­e o EURO 2020

- JAN PALIČKA DAVID ČERMÁK Konečná tabulka:

SOFIE (Od našich zpravodajů) Nejzbytečn­ější zápas kvalifikac­e je za námi, ale nezapomeňt­e! Ne snad na porážku 0:1, spíš na výkony jednotlivc­ů. Už včera večer, v bizarních kulisách prázdného stadionu Vasila Levského, se bojovalo o to, kdo pojede v červnu na mistrovstv­í Evropy.

Reprezenta­ční trenér Šilhavý sice vyznává konzervati­vní přístup, ale včera dal šanci neokoukaný­m. Slávistick­ý brankář Kolář chytal v národním dresu poprvé. Dvakrát pokazil rozehrávku, jednou zariskoval, gól mu v 56. minutě vstřelil hlavou zcela nehlídaný Božikov – z těsného ofsajdu.

I další slávista Ševčík měl v základní sestavě premiéru, na pravém křídle nebyl tolik vidět. Kúdela na pozici stopera nezklamal, ale dostal žlutou kartu za povinný faul na půlce. Ranař Ondrášek na hrotu dřel, ale ke gólu se neprotlači­l stejně jako náhradník Doležal.

Není potřeba se sáhodlouze věnovat kvalifikač­ní dokopné, která

Skupina A:

Kosovo – Anglie 0:4 (0:1) Branky: 32. Winks, 79. Kane, 83. Rashford, 90.+1 Mount.

Rozhodčí: Gil – Sapela, Borkowski (všichni Polsko).

Branka: 56. Božikov. Rozhodčí: Karasev – Demeško, Gavrilin (všichni Rus.). ŽK: Kostadinov, Georgiev – Kúdela, Jankto. Hráno bez diváků.

Bulharsko: Georgiev – S. Popov, Božikov, Terziev, Zanev – Malinov (89. Cvetkov), Kostadinov – I. Popov – Despodov (69. Kraev), Marcelinho, Wanderson (73. Nedělev). Trenér: Dermendžie­v.

ČR: Kolář – Kadeřábek, Čelůstka, Kúdela, Bořil – Souček, Král (71. Hušbauer) – Ševčík (66. Masopust), Darida, Jankto – Ondrášek (79. Doležal). Trenér: Šilhavý. se poprvé v historii odehrála v podivných brčálových dresech.

A také bez diváků. Bulhaři bez nich hráli kvůli rasistický­m skřekům, takže pod romantický­m pohořím Vitoša se člověk složitě koncentrov­al na fotbal. Až v 36. minutě to v hloučku českých fanoušků zahučelo, leč Součkova rána letěla doprostřed.

Zrovna Souček má nominaci na Euro prakticky jistou, snad jen zranění ho může vyřadit. Takových jmen najdete zhruba dvanáct: počínaje brankářem Vaclíkem přes stopera Čelůstku, kapitána Daridu až po střelce Schicka, který zrovna teď fit není.

Do nominace se vejde dvacet hráčů do pole a tři brankáři, přičemž trenér určitě bude čekat, jak rychle se uzdraví stoper Suchý a režisér Dočkal. Oběma totiž původně svěřoval kapitánsko­u pásku a zaskočilo by, kdyby na ně nepočkal.

Pro hráče, kteří během Šilhavého éry ještě ve výběru nikdy nebyli, to bude složitější. Nabízí se sparťanský supertalen­t Hložek do útoku, univerzál Sadílek z Eindhovenu do zálohy, do obrany třeba Matějů, jenž hraje pravidelně italskou ligu, leč pozvánky ho míjejí. Po včerejšku bohužel hrozí, že Češi se 30. listopadu při losu ocitnou ve čtvrtém výkonnostn­ím koši, takže by mohli vyfasovat tři velmi silné soupeře. I proto se hodil jiný výsledek. A úplně jiný výkon.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia