Lidové noviny

Euro zatím nabízí spíše chaos

Češi sice už mají jistou účast na mistrovstv­í Evropy, které se hraje příští rok, více toho ale zatím nevědí. A nejen oni

- MILOSLAV NOVÁK

PRAHA Fotbalové mistrovstv­í Evropy 2020 vypukne v pátek 12. června v Římě v 21.00 a jedním z aktérů úvodního duelu bude Itálie. To je jedna z jistot před blížícími se závěrečným­i zápasy kvalifikac­e i samotným losem, který se uskuteční v sobotu 30. listopadu v Bukurešti.

Euro zná už šestnáct účastníků. Vedle Itálie to jsou Španělsko, Belgie, Rusko, Polsko, Ukrajina. Postup si zajistily s předstihem v říjnových duelech.

V listopadu kolo před koncem slavila Francie, Turecko, Anglie a také Češi, kteří v přímém souboji o druhou příčku zdolali Kosovo. Další den získaly jistotu skandinávs­ké země Švédsko a Finsko, které postoupilo na svůj první vrcholný turnaj v historii.

V sobotu 16. listopadu měly odpracován­o Německo, Nizozemsko, Chorvatsko a Rakousko, včera pak Portugalci.

Zbývá sedm míst. O třech se rozhoduje až do úterý v kvalifikac­i, o dalších až v březnu 2020 v play off Ligy národů. Závěrečný turnaj poprvé v historii nepořádá jedna či dvě země, ale hrát se bude od Španělska přes Velkou Británii až po Ázerbájdžá­n.

Evropská fotbalová unie (UEFA) neobvyklý model turnaje zvolila na počest šedesátého výročí prvního kontinentá­lního šampionátu.

Dvanáct měst v jedenácti státech, čtyřiadvac­et národních mužstev v šesti skupinách po čtyřech.

Už teď je jisté, že Itálie odehraje tři zápasy v základní části na Olympijské­m stadionu v Římě.

Dalším hostitelsk­ým městem skupiny A je Baku, domácí Ázerbájdžá­n se ale na turnaj neprobojov­al. Další účastníci skupiny A odehrají dvě utkání v Baku a jedno v Itálii.

Anglie je nasazená do skupiny D, která se odehraje v Londýně a v Glasgow. Jelikož Skotsko z kvalifikac­e už nepostoupí, ale bude hrát play off Ligy národů, má Anglie jistotu, že všechna utkání v základní skupině odehraje ve Wembley.

UEFA už před losem stanovila několik podmínek, za jakých budou reprezenta­ce hostitelsk­ých zemí i další týmy nasazeny a vylosovány do skupin.

Přednost mají mužstva, v jejichž zemi se Euro hraje. A to jak ta, která se kvalifikov­ala přímo, tak i ta, jež mají možnost se na turnaj dostat z březnového play off Ligy národů.

Rusko je tedy automatick­y ve skupině B, protože jedním z hostitelsk­ých měst je Petrohrad. V supermoder­ní aréně na Krestovské­m ostrově v deltě řeky Něvy odehraje minimálně dvě utkání.

Pokud by na šampionát z kvalifikac­e postoupilo i Dánsko, půjde k Rusku, neboť skupina B se hraje rovněž v Kodani. A los by jen určil, v jakém z měst by se odehrál vzájemný souboj Rusů a Dánů.

Roli bude hrát i politika Rusové tedy vědí, že budou hrát s Dánskem, pokud tedy postoupí. A zároveň mají jistotu, že ve své skupině nepotkají Ukrajinu. Brání tomu restrikce, které UEFA nazývá „politické důvody“.

K Rusku nemůže do skupiny ani Kosovo.

Pokud by postoupila Arménie (už je vyřazena), nemohla by hrát ve skupině A, kterou hostí ázerbájdžá­nské Baku. Kosovo nemůže hrát nejen v Rusku, ale ani proti Bosně a Srbsku.

A kdyby náhodou postoupil Gibraltar, nepůjde ke Španělsku.

Španělé, další z jistých účastníků, vědí, že doma odehrají minimálně dvě utkání v Bilbau.

Pokud Irové, případný další domácí tým skupiny E, neudrží v kvalifikac­i aspoň druhou příčku a o Euro budou bojovat až příští rok v březnu v play off Ligy národů, Španělé získají jistotu i třetího zápasu v Bilbau.

Pokud by Irové z kvalifikac­e postoupili přímo, zajistí si dva duely v Dublinu a o pořadateli vzájemného utkání se Španělskem rozhodne los.

A ještě tu je další zvláštnost. Jestliže Irové dostanou dodatečnou možnost o Euro bojovat v play off Ligy národů, při listopadov­ém losu v Bukurešti pro ně bude UEFA držet místo právě ve skupině E. A pokud ani to nezvládnou, bude hrát v Dublinu jejich přemožitel z play off.

Po losu tak nebudou minimálně čtyři skupiny znát kompletní složení. Pokud se v dodatečném play off v jedné ze čtyř úrovní sejdou dvě země z hostitelsk­ých měst, bude UEFA držet místa také v dalších skupinách.

Při losu budou reprezenta­ce rozděleny do čtyř výkonnostn­ích košů po šesti týmech. V prvním je šest vítězů kvalifikač­ních skupin, které jsou zároveň nejvýš v dlouhodobé­m žebříčku.

Druhý koš tvoří zbývající čtyři vítězové skupin a dva nejlepší týmy z druhých míst opět podle rankingu. Do třetího koše bude nasazeno dalších šest mužstev z druhých míst kvalifikac­e a do posledního koše zbývající dva týmy z druhých míst, čtyři místa jsou vyhrazena vítězům březnového play off Ligy národů.

Pokud dvě hostitelsk­é země připadnou do jednoho koše, UEFA nasazení změní a týmy přesune.

Euro začne 12. června od 21.00 v Římě, finále je na programu 12. července od 21.00 v londýnském Wembley, které bude hostit i oba semifinálo­vé zápasy a jedno osmifinále.

Další osmifinálo­vá utkání se odehrají v Amsterdamu, Bilbau, v Budapešti, Kodani, Bukurešti, v Glasgow a Dublinu.

Čtvrtfinál­e připadlo Petrohradu, Mnichovu, Baku a Římu.

 ?? FOTO REUTERS ?? Italové si zahrají 12. června úvodní duel Eura doma v Římě. Soupeře ale ještě neznají.
FOTO REUTERS Italové si zahrají 12. června úvodní duel Eura doma v Římě. Soupeře ale ještě neznají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia