Lidové noviny

Teď je plán žádný plán nemít

Tomáš Berdych

- STANISLAV KUČERA

„Standing in the hall of fame,“nesla se londýnskou O2 arenou píseň skupiny The Script, když do ní nastupoval­o devět borců, kteří se nedávno rozloučili s tenisovou kariérou. Slova o síni slávy byla trefná, neboť ovací publika si užívali například Španěl Ferrer, Rus Južnyj, Kypřan Baghdatis a také české duo Radek Štěpánek a Tomáš Berdych.

LONDÝN/PRAHA Byla to speciální chvíle pro český tenis.

Právě rodák z Valašského Meziříčí jako jediný při ceremoniál­u v londýnské aréně promluvil, protože na rozdíl od ostatních souputníků oznámil své sbohem oficiálně až nyní, po prvním semifinálo­vém duelu Turnaje mistrů.

Během sedmnácti sezon na okruhu ATP získal Berdych třináct titulů ve dvouhře a dva v deblu, v roce 2010 se prokousal do finále Wimbledonu, na Turnaj mistrů pro osm nejlepších hráčů sezony se kvalifikov­al hned šestkrát.

A právě na závěrečném klání roku pro absolutní elitu oznámil český dlouhán svůj konec veřejně, byť se o něm kvůli jeho zdravotním potížím spekuloval­o už po letošním US Open.

„Je to pro mě speciální moment,“řekla bývalá světová čtyřka. „Londýn je mé oblíbené místo,

Konec.

jsem rád, že se mohu loučit právě zde. Z té dlouhé kariéry je těžké vybrat jeden moment. Byly to roky plné skvělých zkušeností, hrál jsem finále Wimbledonu, sehrál jsem spoustu bitev s vítězným, ale i špatným koncem,“rekapitulo­val Berdych.

Loučícím se tenistům promítli organizáto­ři na velkoplošn­é obrazovce medailonky s útržky jejich zápasů, celé video zakončil nápis: Děkujeme za všechny ty vzpomínky!

Všech devět nyní už bývalých sportovců přihlíželo se zaujetím a pod náporem emocí. V rámci rozloučení se opět prošli po kurtu, byť tentokrát ve společensk­ém obleku a s mikrofonem místo rakety v ruce.

Co nahradí pocity vítěze?

„Pro mě byl na sportovní kariéře nejkrásněj­ší pocit, když jsem opouštěl kurt jako vítěz,“ohlédl se Berdych. „Tohle mi bude chybět, ale věřím, že si najdu i něco jiného, co mě bude podobně naplňovat.“

Co to ale bude?

„Teď je plán žádný plán nemít,“

Datum narození: 17. září 1985

Místo narození: Valašské Meziříčí

Výška: 196 cm

Váha: 91 kg

Nejvýše na žebříčku: 4.

Vydělané peníze: 29 491 328

USD (9. v historii mužského tenisu)

Celkový počet zápasů: 982

(640 výher, 342 porážek)

Nejlepší výsledky na

grandslamo­vých turnajích: Australian Open – semifinále 2014, 2015, French Open – semifinále 2010, Wimbledon – finále 2010, US Open – semifinále 2012.

Ostatní: Dvakrát vyhrál Davis

Cup (2012 a 2013), má také pohár pro vítěze neoficiáln­ího MS smíšených dvojic – Hopman Cup (2012), zahrál si čtvrtfinál­e OH 2004 a semifinále Turnaje mistrů (2011).

odpověděl dvojnásobn­ý vítěz Davis Cupu na dotaz ohledně své budoucnost­i.

„Za všechny ty roky jsem byl hodně zaneprázdn­ěný, myslím, že si zasloužím odpočinout si. Ale budu se rozhlížet a uvidíme, jaké budou příležitos­ti.“

Minimálně příležitos­t ještě na jedno rozloučení se českému dlouhánovi zdá se rýsuje. Miroslav Černošek, majitel agentury TK Plus Prostějov, kde Berdych tenisově vyrůstal, totiž na dálku do Londýna vzkázal:

„Věřím, že se kruh uzavře, a tak rozloučení Tomáše s českými fanoušky plánujeme v červnu v Prostějově během našeho turnaje Moneta Czech Open.“

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Tomáš Berdych (uprostřed) se po boku Davida Ferrera, který také coby nejlépe světová trojka nedosáhl na grandslamo­vý titul, loučí s kariérou.
FOTO ČTK/AP Tomáš Berdych (uprostřed) se po boku Davida Ferrera, který také coby nejlépe světová trojka nedosáhl na grandslamo­vý titul, loučí s kariérou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia