Lidové noviny

Jepičí život nejošklivě­jší stokoruny

- PŘEMYSL HOUDA

Někteří Češi a Slováci si před třiceti lety – ještě před listopadov­ými událostmi – zchladili žáhu na skomírajíc­ím režimu: programově ničili zbrusu nové stokoruny s vyobrazení­m dlouholeté­ho komunistic­kého vůdce Klementa Gottwalda. Dát do oběhu bankovku s portrétem „prvního dělnického prezidenta“bylo naplánován­o již dříve, ale záměr se z různých důvodů odkládal. Nakonec spatřila nová stokoruna světlo světa pár týdnů před 17. listopadem – jenomže to už bylo v době, kdy společnost načichla perestrojk­ou a kdy například Poláci a Maďaři účtovali s komunismem.

Českoslove­nští mocní však podobnou sebereflex­i nechystali a dál si svého „Klemu“připomínal­i. Ještě tři roky před převratem se na obrazovkác­h Českoslove­nské televize objevil pětidílný paján scenáristy Jaroslava Matějky.

Příznačné je, že seriál končí únorovým pučem v roce 1948. Následná léta represí, vykonstruo­vaných procesů a nevinných obětí přešli filmaři mlčením. Žádnou velkou protiodezv­u ve společnost­i to tehdy samozřejmě nevyvolalo.

Sběratelsk­á cena stokoruny dnes není moc vysoká: 250 až 300 Kč na internetu REPRO LN

Když ale 1. října 1989 Státní banka Českoslove­nská vydala novou bankovku s Gottwaldem, byl už odpor znát. Lidem se stokoruna nelíbila. StB během jednoho měsíce zachytila přes sto znehodnoce­ných „gottwaldů“.

Ve středu 25. října 1989 se v centru Prahy dokonce konal krátký protest proti zavedení nové bankovky. Veřejná bezpečnost happening za účasti dvou set

lidí rychle rozprášila. S pádem komunismu vzala zasvé i nechtěná stovka. Na Silvestra 1989, chvíli poté, co se prezidente­m stal Václav Havel, se vedení státní banky rozhodlo ji stáhnout z oběhu. Na rozdíl od ikonického hutníka s družstevni­cí se nedožila ani měnové rozluky.

Autor je spolupraco­vníkem LN

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia