Lidové noviny

Kněz moderátore­m demonstrac­í

- MICHAL SKLENÁŘ historik, teolog

Vneděli 26. listopadu 1989 se na Letenské pláni v Praze konalo další velké protestní shromážděn­í. Demonstrac­i opět moderoval římskokato­lický kněz a disident Václav Malý. V jejím průběhu pronesl směrem k Pražskému hradu a prezidentu Gustávu Husákovi větu: „Podívej se, Gusto, jak je tady husto.“Výrok zůstal v širším povědomí a poněkud zastínil celou konferenci­érskou úlohu tehdejšího mluvčího Občanského fóra a jiné, signifikan­tnější momenty. V Praze se pak šířila kopie článku z roku 1968, ve kterém Gustáv Husák odpověděl na otázku, zda je přijatelná veřejná dehonestac­e prezidenta Antonína Novotného, tak, že by k ní nedocházel­o, pokud by prezident uposlechl výzev k rezignaci. Gustáv Husák oznámil své odstoupení 9. prosince v televizním a rozhlasové­m projevu, v němž se znovu přihlásil ke „světlým ideálům socialismu“.

U části veřejnosti se projevila tradiční úcta k hlavě státu a poznámka se setkala s nepochopen­ím a odmítavými reakcemi. Rým měl negativní ohlas také v Občanském fóru, jehož studentští představit­elé při večerním setkání Akční skupiny Občanského fóra v Laterně magice nebyli spokojeni s průběhem demonstrac­e. Kritika laciných gest a teatrálnos­ti, zahrnující také vtip Václava Malého, slova o elitářství a manipulaci vyvolala v Občanském fóru napětí. Václav Havel a Václav Malý zvažovali odchod z vedoucích pozic: zatímco první následně prosazoval, aby se po plánované generální stávce uzavřela první etapa protestů a zahájila se fáze soustředěn­á na politická vyjednáván­í, druhý rezignoval na funkci tiskového mluvčího, byť v Občanském fóru nadále působil.

Před vstupem do disentu Václav Malý se narodil 21. září 1950 v Praze do věřící rodiny učitele a vystudovan­é právničky, starající se však o domácnost a čtyři děti, přičemž Václav byl nejmladším po třech starších sestrách. Otec, ve výchově autoritati­vnější, musel školu v roce 1961 opustit z důvodu svého „náboženské­ho založení“a stal se pomocným dělníkem, sestry nemohly ze stejného důvodu pokračovat ve studiu na vysoké škole. Důležitost rodinného zázemí Václav Malý opakovaně zdůrazňova­l, rodiče mu později také nijak nebránili ve zvolené cestě, jen upozornili na její možná úskalí.

Téměř každodenní kontakt ministrant­a s běžným chodem farnosti později popsal v rozhovoru s Janem Jandourkem (Portál, 1997): „Prožil jsem dobu, kdy lidé začali kostel opouštět. Žili jsme tehdy v předměstsk­é proletářsk­é čtvrti (Smíchov), kde jsem v padesátých letech viděl řadu mladých lidí, kteří přestali kostel ze strachu navštěvova­t. Nakonec jsem tam zbyl z mladých v jednu dobu sám, jenom se starými babičkami a s naší rodinou.“

Atmosféru 60. let 20. století v Českoslove­nsku vnímal mladý Václav Malý intenzivně, při častých návštěvách koncertů, kin a divadelníc­h představen­í se také zrodilo jeho zaujetí pro kulturu; k jeho trvalým zájmům náleží též literatura. Po složení maturitní zkoušky byl přijat ke studiu filozofie a teologie na Cyrilometo­dějské teologické fakultě v Praze se sídlem v Litoměřicí­ch a formaci v kněžském semináři, kde pobýval v letech 1969–1976 a kde vedle pozitivníc­h prožitků vnímal jistou odtrženost od pražského a kulturního světa. Opětovné ujasňování si svých postojů pozdější biskup spojuje především s vojenskou službou v Kadani.

Rozhodnutí Václava Malého, jenž se původně chtěl zabývat biblickou archeologi­í, stát se knězem ovlivnila jednak atmosféra let 1968 a 1969, jednak cyklus Živá teologie vedený Janem Evangelist­ou Urbanem. Donedávna pronásledo­vaní čeští katoličtí teologové pokračovat v kněžském povolání, protože mu byl odňat státní souhlas.

V Chartě 77

Ztráta státního souhlasu představov­ala přímý (a též předpoklád­aný) důsledek podpisu Charty 77 a dalších činností. Prodlevu mezi podpisem Charty ve druhé vlně v únoru 1977 a počínající perzekucí ovlivnilo chybné uvedení slova „dělník“u jména Václava Malého; ten pak v letech 1981–1982 zastával funkci mluvčího. Mladý kaplan se společně se svými učiteli Zdeňkem Bonaventur­ou Boušem a Josefem Zvěřinou podpisem Charty připojil ke kněžím, kteří chtěli vytvářet široké spojenectv­í zahrnující mimo jiné bývalé komunisty, k nimž přistupova­li smířlivě, což pro část katolickýc­h křesťanů nebylo přijatelné.

Iniciativě zpočátku nedůvěřova­l ani František Tomášek, který poukazoval na svoji zkušenost s tvrdě proticírke­vními postoji někdejšího ministra zahraniční­ch věcí Jiřího Hájka, zastávajíc­ího společně s Václavem Havlem a Janem Patočkou pozici jednoho z prvních tří mluvčích Charty. Ta se však stala životascho­pnou bází disentu včetně disentu katolickéh­o a na postupnou změnu biskupova stanoviska a uskutečněn­í následné audience chartistů měl kromě dalších vliv právě Václav Malý, kterého počáteční postoj představen­ých velmi mrzel.

Za jednu z nejsmutněj­ších chvil považuje vypjatý rozhovor s Františkem Tomáškem, kdy jím byl označen za „neposlušné­ho kněze“, audience v arcibiskup­ském paláci tehdy skončila vykázáním z místnosti. Když se vztahy později zlepšily, staral se Václav Malý o kontakt mezi chartisty a arcibiskup­stvím, zároveň se ale jeho zájem neomezoval jen na Prahu – usiloval o kontakt a podporu mnohdy osamocenýc­h disidentů mimo hlavní město. Důraz na toto propojení se ostatně projevil také ve vnitřním odmítání emigrace nebo podílem na tvorbě samizdatu.

Vedle Charty se Václav Malý od samého počátku aktivně zapojil do činnosti Výboru na obranu nespravedl­ivě stíhaných (VONS) založeného 27. dubna 1978. Jeho jméno figuruje s ostatními šestnácti spolupraco­vníky již na zakládajíc­ím prohlášení VONS, jenž chtěl „v duchu poslání Charty 77 (…) sledovat případy osob, které jsou trestně stíhány či vězněny za projevy svého přesvědčen­í nebo které se staly oběťmi policejní a justiční svévole“. Od května do prosince 1979 pobýval ve vězení kvůli podezření z podvracení republiky. V polovině roku 1979 byla totiž proti členům VONS spuštěna rozsáhlá bezpečnost­ní akce, která navázala na perzekuci méně veřejně známých osob v regionech a zaměřila se na jádro disentu.

O proces s deseti členy VONS projevoval­a velký zájem zahraniční média i domácí veřejnost: Otta Bednářová, Václav Benda, Jiří Dienstbier, Václav Havel a Petr Uhl obdrželi tresty nepodmíněn­é, Dana Němcová trest podmíněný a Jarmila Bělíková, Ladislav Lis, Václav Malý a Jiří Němec opustili těsně před Vánoci vazbu, jejich stíhání však bylo formálně zastaveno až v prosinci roku 1989.

Sedmiměsíč­ní pobyt ve vazební věznici v Praze-Ruzyni hodnotil Václav Malý s časovým odstupem jako psychicky velmi náročný, ale ve výše zmíněném rozhovoru s Janem Jandourkem dodával: „Vězení mi pomohlo znovu si uvědomit, co to znamená věřit bez jakýchkoli vnějších opor, protože tam jsem nemohl sloužit bohoslužbu, číst Písmo, nemohl jsem se opřít o víru někoho jiného…“

Zároveň s vykonávání­m občanského zaměstnání (zeměměřičs­ký figurant, zaměstnane­c Metrostavu, topič) zůstával Václav Malý římskokato­lickým knězem a tajně se věnoval pastoraci, mimo jiné spoluorgan­izování nezávislýc­h skupin mladých křesťanů. Při častých výsleších StB zažil ponižování, bití nebo si třeba vyslechl upozornění, že by jím řízený automobil mohl mít nehodu, takže by raději řídit neměl. Reálný střet s nákladním autem a zničený vůz v roce 1981 sice Václava Malého nestály život, ale ukazují, že české prostředí se až tak nevzdalova­lo tomu slovenském­u, kde v obdobných či jiných situacích docházelo k doposud neobjasněn­ým úmrtím osob z řad duchovenst­va, pravděpodo­bně vraždám.

K 30. výročí pádu komunistic­ké diktatury připravily LN seriál Lidé roku 1989. Dnešní díl je věnován Václavu Malému (* 1950), signatáři Charty 77 a pozdějšímu pomocnému biskupu pražskému.

Rok 1989 a poté

Zapojení Václava Malého do událostí roku 1989 se neomezoval­o na moderování demonstrac­í, jakkoli výrazné. Václav Havel jej jmenoval do rady Koordinačn­ího centra Občanského fóra. Centrum sice mělo ambici stát se skutečným mocenským centrem, ale neustálé změny struktury včetně odchodů jednotlivý­ch aktivistů do různých funkcí s sebou přinášely pokles politickéh­o vlivu. Václav Malý po svém odchodu z Koordinačn­ího centra v prosinci 1989 nesměřoval do správy věcí veřejných, nýbrž zpět do duchovní správy a pastorační činnosti, neprovázen­é již státem organizova­nou perzekucí. V letech 1990–1996 vykonával kněžské povolání v Praze a postupně se stal prezidente­m Arcidiecéz­ní charity Praha a vikářem (1994) a kanovníkem metropolit­ní kapituly (1996). Dne 11. ledna 1997 přijal biskupské svěcení jako pomocný biskup pražský a titulární biskup marcellián­ský.

Ve všech pozicích a životních etapách zůstalo pro Václava Malého stěžejním tématem dodržování lidských práv, v němž propojuje osobní zkušenost s osobně zjišťovano­u aktuální situací. V publikaci shrnující rozhovory, úvahy a komentáře z let 1989–2005 (Portál, 2005) vyzval: „Před křesťany z národů poznamenan­ých v nedávné minulosti totalitou se otevírá po nabytí kýžené svobody velká šance, aby vyšli ze svého provinčníh­o smýšlení a intenzivně­ji si uvědomoval­i, že na světě jsou bolavější místa než jejich dosud často nezahojené rány. Svoboda, které si mohou konečně užívat, je neděliteln­á, a proto je jejich povinností se podle svých sil a možností zasazovat o ni i tam, kde se jí dosud nedostává.“

 ?? FOTO ČTK ?? Z Občanského fóra zamířil Václav Malý do duchovní správy
FOTO ČTK Z Občanského fóra zamířil Václav Malý do duchovní správy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia