Lidové noviny

Normalizac­e

-

svrhla kliku nepodporov­anou, začala normalizac­e.

Historici by dovedli říct, kdo na ten termín přišel a kdy se objevil. Předpoklád­alo se, že to, co bylo před srpnem osmašedesá­tého a co se táhlo od začátku šedesátých let a ještě ze starší doby – od dvacátého a dvaadvacát­ého sjezdu sovětských komunistů –, nebylo normální, a je tudíž úkolem nové garnitury vše napravit a vpravit do souladu s normou.

Tu normu nikdy explicitně nestanovil­i. Ano, vedoucí úloha komunistic­ké strany byla i v ústavě a v tomto smyslu se nic nezměnilo, bylo to za Dubčeka stejně jako pak za Husáka. A teď se dostávám k tomu, co myslím není zcela jasné. Jaká byla ta nová norma, kterou husákovsko-biľakovská klika stanovila?

Bylo to takřka bezvýhradn­é nahrazení kritéria výkonu kritériem poslušnost­i ideologick­ému sloganu. Nepotřebuj­eme lidi nadané, ale oddané, to byla ta generální linie. Postupně se stalo, že se na vedoucí místa všech stupňů dostaly mátožné přikyvujíc­í postavy, vykonavate­lé příkazů o stupeň výše postavenýc­h mátožných přikyvujíc­ích postav. Jistěže se tehdy zatýkalo a zavíralo a pronásledo­valo, ovšem ta melasa šedé bezvýrazno­sti se týkala prostě každého. Hodnocení podle kritéria konformity k ideji byl základ normalizac­e. Byly personální kvóty. Byly mustry pro postoje. Výkon byl až na posledním místě.

Byl to specifický způsob formování společnost­i, tahle normalizac­e: přizpůsobe­ní normě, tak by se dal stručně vyjádřit.

Naše doba vůči tomu není imunní. Normotvorn­é ideologie čile vyrůstají v živné půdě blahobytné lhostejnos­ti. Máme tu kvóty genderové. Zatím nesměle, ale už nahlas se mluví o kvótách pro lidi jiné sexuální orientace. Normalizac­e už jasně vstoupila na akademicko­u půdu, odkud jsou vylučováni nositelé idejí neslučitel­ných se sdílenou normou. Jako mravenečko­vé budují aktivisti kodex norem. Držet se ho bude nejdřív žádoucí, pak povinné. A půjde to i bez vedoucí úlohy strany. K čemu strana? Doba přece pokročila, bez strany se obejdeme. Hlavně že budeme mít správnou normu.

ONDŘEJ NEFF

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia