Lidové noviny

Policie stíhá vlivného hráče Marka Šnajdra

-

V policejní síti uvázl exposlanec ODS a vlivná postava tuzemského zdravotnic­tví Marek Šnajdr. Podle informací LN byl včera obviněn kvůli manipulací­m se zakázkami pro pražskou Nemocnici Na Bulovce. „Mohu potvrdit, že policie dnes obvinila pět fyzických a dvě právnické osoby v souvislost­i se zakázkou na obnovu lineárních urychlovač­ů v Nemocnici Na Bulovce,“potvrdila LN pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Policie Šnajdra a spol. včera zároveň zadržela.

Někdejšího 1. náměstka ministra zdravotnic­tví má zastupovat advokát Lukáš Trojan, který na dotazy nereagoval. Šnajdra podle informací LN potopilo svědectví podnikatel­e Tomáše Horáčka, který v případu usiluje o status spolupracu­jícího obviněného. oko

Exposlanec ODS Marek Šnajdr (44) patří k nejvlivněj­ším figurám českého zdravotnic­tví. Letos v lednu však s jeho postavením začal lomcovat podnikatel a lobbista Tomáš Horáček, který byl loni v létě obviněn v kauze údajně cinknutých zakázek pražské Nemocnice Na Bulovce a Nemocnice Na Františku.

Horáček se v lednu ve vazbě přiznal k pletichám kolem veřejných tendrů a začal s policií spolupraco­vat. Motivovala ho vidina, že získá status spolupracu­jícího obviněného a dostane nižší trest. Jeho informace nebrali vyšetřovat­elé na lehkou váhu, od jeho „promluvy“obvinili několik dalších lidí a provedli řadu razií. Jedním z těch, jejichž činnost Horáček policistům na začátku roku vykreslil, byl právě Šnajdr. A kvůli jedné z Horáčkem popsaných zakázek detektivov­é teď Šnajdra trestně stíhají. Advokát někdejšího politika ODS včera na dotazy LN nereagoval.

Předmětem vyšetřován­í je výběrové řízení Bulovky z roku 2016 na obnovu lineárních urychlovač­ů, jež se využívají k ozařování zhoubných názorů. Šlo o tendr za 160 milionů korun. Horáček policistům řekl, že tehdejší vedení nemocnice spolu se Šnajdrem tlačilo na to, aby soutěž vyhrála firma Elekta Services.

„Potvrzujem­e trestní stíhání pěti fyzických osob a dvou právnickýc­h osob pro trestné činy zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, přijetí úplatku a podplácení,“sdělil v pondělí večer dozorující žalobce Zdeněk Matula z Vrchního státního zastupitel­ství v Praze.

Kotelník pod palbou

Horáček policistům mimo jiné řekl, že Šnajdrovi osobně předal dva až dva a půl milionu korun. Šnajdr jeho slova v minulosti označil za lživá, Horáčkova tvrzení považuje za důsledek jejich vzájemných obchodních sporů, což zase popírá Horáček.

Policisty při Horáčkově výslechu zajímalo i to, zda měl Šnajdr nějakou přezdívku. „Kotel či Kotelník,“odvětil. Přízvisko dle Horáčka vzniklo v roce 2013, kdy Šnajdr spolu s dvěma dalšími poslanci (Petrem Tluchořem a Ivanem Fuksou – pozn. red.) seděl ve vazbě kvůli „trafikové“větvi kauzy Nagygate (později očištěn). „Tehdy si z něj udělali legraci, že už stačí jen předpoklad dělat v kotelně stejně jako prezident Havel, aby se mohl stát kandidátem na prezidenta,“vypověděl Horáček.

 ??  ?? PRAHA
PRAHA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia