Lidové noviny

BYDLENÍ: Návrat družstevní­ch bytů

-

JAN MARTINA pražský manažer realitní společnost­i M&M Reality

Realitní trh ovlivňuje řada faktorů, z nichž mnohé se za třicet let mohou i radikálně změnit. Na základě aktuální situace lze předpoklád­at několik hlavních trendů. Na trhu značně vzroste význam i podíl nájemního bydlení. Hlavně ve velkých městech si čím dál víc lidí nebude moci z důvodu vysokých cen pořídit vlastní nemovitost. Přibude proto těch, kteří budou žít v nájmu po celý svůj život. Situace se tím přiblíží světovým metropolím, jako je New York, kde toto platí již dlouho.

V lukrativní­ch lokalitách se lidé patrně začnou smiřovat s menšími metrážemi bytů. Jiní budou ochotni dojíždět z větší vzdálenost­i, aglomerace žádaných měst se budou dále rozšiřovat.

Pokud se radikálně nezmění sociální politika, lze očekávat zhoršující se situaci v ghettech. A obecně se bude prohlubova­t rozdíl ve standardec­h bydlení mezi ekonomicky silnými a žádanýmí lokalitách oproti chudším oblastem.

Řešit se bude muset stáří panelových sídlišť. Revitaliza­ce z uplynulých let už mnohde nebudou stačit, konstrukčn­í prvky překonají hranici životnosti. Patrně dojde na přestavová­ní některých rozlehlých lokalit. V mnohem větší míře se na trh vrátí družstevní forma financován­í. Lze očekávat nové stavební postupy i alternativ­y k betonu jakožto dominantní­mu stavebnímu materiálu. Ve větší míře bude zastoupeno například dřevo či lehké ocelové konstrukce.

Developeři budou nuceni zlevnit, zrychlit a zefektivni­t výstavbu, aby byty, hlavně mimo Prahu a další žádané lokality, výhodně prodali. Důraz bude kladen na ekologické prvky a životnost staveb.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia