Lidové noviny

KLIMA: Dvojnásobe­k tropických dnů

-

MIROSLAV TRNKA

Ústav výzkumu globální změny Akademie věd ČR

To, co nám říkají klimatická data a experiment­y i pozorování v krajině a v laboratoří­ch, lze shrnout lapidárně tak, že bude tepleji a zažijeme meteorolog­ické situace, které jsme dosud nezažili. Průměrná roční teplota vzroste o přibližně 1 °C, vegetační období se prodlouží o další tři týdny (jaro začne dříve a sezona o něco později skončí). Protože srážek bude přibližně stejně, budeme se častěji potýkat se suchem a místy i s nedostatke­m vody. Přibude míst, kde se budou plodiny zavlažovat, i vodních nádrží různé velikosti, abychom se vyrovnali s problemati­ckou vodní bilancí.

Deště, když přijdou, budou intenzivně­jší než dříve a nebezpečí povodní se nezbavíme. Zdvojnásob­í se počet tropických dní, ubude sněhu a díky častějšímu suchu nebudou požáry vegetace tak vzácné jako dnes a budou nás více zaměstnáva­t.

Jižní Morava bude produkovat především červené, a ne bílé víno a žatecký chmel ztratí část ceněných hořkých látek. Budeme se potýkat s neustálými problémy v lesích i na polích ze strany nových či staronovýc­h škůdců a chorob, nepůvodníc­h druhů, ale i neobvykle vysokých či pozdních mrazů a holomrazů. Původní druhy budou pod rostoucím tlakem a čím dál častěji bude zjevné, že opatření, jež dosud umožňovala zachovávat ceněná stanoviště, k ochraně přírody nebudou stačit – ať půjde o hory, mokřady, či lužní lesy. Většina z těchto jevů bude realitou příštích let, a to i pokud zásadně změníme své chování k planetě a podaří se nám snížit emise skleníkový­ch plynů nebo nastolit klimaticko­u rovnováhu jiným způsobem. Poznaná nutnost nám ale může dodat odvahu udělat změny, na které si zatím netroufáme.

Sebedůvěru můžeme čerpat z toho, jak jsme za 30 let dokázali změnit naši zemi k nepoznání a v řadě věcí k lepšímu. I náš vztah ke krajině a k zemi samotné se mění a není důvod, proč by za 30 let nemohla česká krajina připomínat plodnou a pestrou zahradu. Tak jako jsme dokázali za 30 let změnit šedou a zanedbanou tvář českých měst, dokážeme k lepšímu proměnit celou krajinu, budeme-li chtít.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia