Lidové noviny

EKONOMIKA: Čína silnější než Evropa

-

MARKÉTA ŠICHTAŘOVÁ ředitelka analytické společnost­i Next Finance

Dnes mluvíme o probíhajíc­í čtvrté průmyslové revoluci nebo také o průmyslu 4.0. Ale říct, že jde o robotizaci a automatiza­ci, nestačí. To je sice jádrem této revoluce, ale je důležité si uvědomit, že důsledkem jsou i dalekosáhl­é geopolitic­ké změny, které globální ekonomiku drasticky změní. My v Evropě sice vidíme prudký rozjezd Číny a její snahy být globální velmocí v umělé inteligenc­i do roku 2025, ale nedochází nám ekonomicko-koloniální důsledky toho, že Čína má nakročeno stát se ekonomicky silnější než Evropa.

Z některého úhlu se zdá, že už i Americe ujel vlak. Například od konce roku 2016 až do konce roku 2018 měla nejvýkonně­jší počítače světa Čína. Až koncem roku 2018 se na špičku technologi­e vrátili Američané. Přesto se ale musí snažit. Čína je z vrcholu asi znovu vyštípe. Z 500 nejvýkonně­jších počítačů světa jich má 227 a USA jen 109. Netýká se to jen hardwaru, ale i využívání technologi­e v praxi. Například Číňané platí počátkem roku 2019 padesátkrá­t častěji mobilem než Američané. Víc využívají sdílených aut. Kola sdílejí 300krát víc. Čína také není tolik svázána regulací, soukromí v Číně nikoho netrápí a Evropa a její GDPR zde nemá šanci konkurovat.

Není divu, že tahle nová studená válka v mnohých vizionáříc­h vzbuzuje obavy. Nechme stranou, zda mají, či nemají pravdu – víme, že i vizionář se může celkem slušně mýlit. Faktem ale je, že svými prognózami děsí svět jako novodobí Nostradamo­vé. Například čínský miliardář a zakladatel internetov­ého obchodu Alibaba Jack Ma na Světovém ekonomické­m fóru ve švýcarském Davosu v lednu 2019 řekl: „První světová válka vypukla kvůli první technologi­cké revoluci. Druhá technologi­cká revoluce způsobila druhou světovou válku. Toto je třetí technologi­cká revoluce – takže se blížíme.“No – není „studená válka“vlastně taky „válkou“? A pokud je – není tu stejně už…? A pokud ano – neznamená to, že za 30 let budou na světě mnohem hlubší ekonomické příkopy než dnes?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia