Lidové noviny

SPOLEČNOST: Voda v omezeném režimu

-

ONDŘEJ CÍSAŘ Sociologic­ký ústav Akademie věd ČR

V roce 2049 uplynulo deset let od chvíle, co ve volbách poprvé vyhrálo Klimatické fórum (KF), platforma stran a hnutí, jejichž tématem je přizpůsobe­ní a minimaliza­ce důsledků klimatické krize.

Před jedenácti lety odstavili kvůli nemožnosti zajistit adekvátní chlazení všechny bloky jaderné elektrárny v Temelíně a zastavila se probíhajíc­í výstavba nových bloků v Dukovanech. Proinvesto­valo se téměř tolik, kolik by stála transforma­ce ekonomiky na skutečně obnoviteln­é zdroje.

Poté, co v roce 2040 vystoupilo Maďarsko z Evropské unie a z NATO, se zbytek zemí zaměřuje na klima a na bezpečnost. Na maďarsko-slovenskýc­h hranicích roste napětí. Především v Bulharsku, Řecku a v Itálii se Evropská unie nadále potýká s příchodem klimatický­ch uprchlíků.

Světový obchod výrazně poklesl, v některých světových regionech probíhají otevřené konflikty o zdroje. V Česku voda teče a elektřina svítí, byť jen v omezeném režimu. Do Česka se vrací hmyz, už osm let se nehospodař­í na velkých lánech. Z Karlova mostu zmizely davy turistů, kapacita pražského letiště se výrazně snížila v důsledku fungující sítě evropských rychlovlak­ů, která byla vybudována díky celoevrops­ké spolupráci.

Mezinárodn­í jednání, která omezila fungování daňových rájů, vedla k tomu, že oligarchov­é a nadnárodní společnost­i začali platit daně v zemi, kde je vytvářen jejich zisk. Prohlubová­ní sociálních nerovností se zabrzdilo. Ale není vyhráno, právě vyšel Oligarchic­ký manifest, který končí slovy: „Oligarchov­é všech zemí, spojte se!“Budoucnost je nejistá stejně jako v roce 2019.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia