Lidové noviny

ROBOTIKA, IT: Špička v umělé inteligenc­i

-

MARTIN SPANO slovenský vědec a popularizá­tor informatik­y a umělé inteligenc­e

Česko vykročilo do budoucnost­i rázným krokem. V květnu přijatá strategie pro rozvoj umělé inteligenc­e a záměr vytvořit v ČR superstřed­isko pro umělou inteligenc­i jsou správnými počátečním­i kroky pro vytvoření ekonomiky založené na exponenciá­lních technologi­ích.

V blízké době čekám koncentrac­i know-how v oblasti. Ta začala iniciativo­u prg.ai, jež propojila Akademii věd ČR, Univerzitu Karlovu, České vysoké učení technické a hlavní město Praha s cílem učinit z české metropole centrum umělé inteligenc­e.

Problémem rozvoje by mohl být odliv mozků. Ekonomicky silné země se budou snažit přilákat špičku v oblasti nebývalými ekonomický­mi opatřeními. Na rozdíl od ostatních zemí „nové“Evropy však Česko ani v minulosti netrpělo nijak významným odlivem mozků. Ba naopak, daří se mu hlavně zjednoduše­ním přístupu k trhu práce lákat talenty ze zemí, před nimiž „stará“Evropa zavírá dveře.

Podobnou situaci tedy předpoklád­ám i v případě talentů v oblasti umělé inteligenc­e.

Bude-li tento stav podpořen legislativ­ními opatřeními, je pravděpodo­bné, že se z Česka stane jedna z předních zemí ve vývoji umělé inteligenc­e a robotiky – a to nejen v měřítku Evropy. Umělá inteligenc­e je revolučním odvětvím s bezprecede­ntními ekonomický­mi výhodami pro země, jež budou na špici jejího rozvoje. Ruku v ruce s tím jde rapidní zvyšování ekonomické úrovně obyvatelst­va směrem k nejvyspěle­jším zemím světa. Budoucnost je tedy skvělá, teď je jen nutné se poctivou prací snažit o to, abychom si ji takovou opravdu vytvořili.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia