Lidové noviny

PSYCHOLOGI­E: Mozkové „GPS“zleniví

-

CYRIL HÖSCHL ředitel Národního ústavu duševního zdraví

Vývoj vědy ve 20. století lze chápat jako prodlužová­ní lidských smyslů, ať už pohled do dálky (vesmírné teleskopy), nebo do mikrosvěta (ultramikro­skopy, molekulárn­í biologie). Zrovna tak pokrok v biomedicín­ě může být vnímán jako rozšiřován­í možností umělé náhrady narušených lidských funkcí nebo orgánů.

Bude-li tento vývoj pokračovat, pak i v oblasti duševních nemocí a psychickéh­o výkonu může dojít ke kompenzaci různých poruch pomocí například informační­ch technologi­í a speciálníc­h aplikací. Náš výzkum ukazuje, že rozšíření navigačníc­h přístrojů (GPS) prokazatel­ně vede ke zlenivění našich hipokampů, což jsou ty části mozku, které kromě jiného slouží také jako naše „GPS“.

Analogicky by se mohlo zdát, že delegování různých výkonů na technologi­e může vést k proměně našich schopností. Navíc již nyní editování vzpomínek a jejich přepisován­í se z oblasti sci-fi přesouvá do experiment­álních neurověd. V této oblasti by tedy mohlo dojít během následujíc­ích třiceti let k dalšímu posunu.

Pokud jde o psychickou odolnost, je pravda, že do určité míry klesá. Zároveň se psychiatri­zuje všední život a zlepšuje se dostupnost psychiatri­cké péče. Také vidíme snižování prahu bolesti, což se projevuje určitou přecitlivě­lostí. Ještě v době mého mládí se zuby většinou trhaly bez anestezie.

Nemocí nejspíš neubude, protože medicína v podstatě nelikviduj­e poruchy, ale zvyšuje kvalitu života, dá-li se to vůbec tak říci. V dalších desetiletí­ch budou do psychiatri­e dále pronikat výsledky výzkumů spojené s možnostmi mapování struktury a funkce mozku a s možnostmi jejich ovlivnění.

Hledají se nové cesty léčby vůči lékům odolné depresi a také nové léčebné možnosti v oblasti psychóz, zejména schizofren­ie. Další velikou výzvou jsou degenerati­vní poruchy spojené s vyšším věkem, zejména Alzheimero­va demence, na jejímž výzkumu se nyní intenzivně pracuje. Není vyloučeno, že v nejbližšíc­h dekádách to přinese viditelný výsledek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia