Lidové noviny

VÍRA: Ohrožení tradičního židovství

-

DANIEL MAYER někdejší pražský vrchní rabín

Kde bude židovský život za 30 let, záleží na vnějších a vnitřních faktorech. Vnější faktory, jež mohou negativně ovlivnit život a počet Židů v Česku, mohou souviset i s růstem antisemits­kých postojů a nálad, které se objeví ve většinové společnost­i. Nejedná se jen o extrémní pravici, ale i o extrémní levici, jež viní Židy ze spoluúčast­i na blízkových­odním konfliktu, zvláště s Palestinci, sionismus ztotožňuje s rasismem či podporuje bojkot Izraele. Mám za to, že česká většinová společnost je proti takovým náladám dosti imunní, ale výjimky se vždy najdou.

Vnitřní faktory mohou také negativně ovlivnit život pospolitos­ti u nás. Po listopadov­é revoluci bylo dle mého velkou chybou, že tehdejší vrcholné vedení vypustilo z názvů židovských obcí slovo „náboženská“. Dnes jsou pouze židovské obce.

Přitom členem židovské náboženské obce může být pouze halachický Žid či Židovka, tedy buď oba jeho rodiče byli Židé, nebo jeho matka byla Židovka či takový člověk dle halachy (židovské náboženské právo) konvertova­l k judaismu. Dnes takové ustanovení má jen Pražská židovská obec. Členství v ostatních židovských obcích ČR se řídí podle zákona o návratu platného v Státu Izrael. To jest, že členem takové obce může být i člověk mající pouze židovského otce nebo děda, tudíž není halachou považován za Žida.

Může se tedy stát, že za třicet let budeme mít v Česku tisíce členů židovských obcí, ale jen stovky halachický­ch Židů. To pak by byly jen obce židovské kultury, ale ne opravdové židovské obce. To může zásadně ohrozit tradiční židovství.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia