Lidové noviny

Zamořil školu protekcí, v čele fakulty teď skončil

- PAVEL BARTOŠEK

OSTRAVA Je to již déle než rok, co LN poprvé upozornily, že na Lékařské fakultě Ostravské univerzity bují protekce. Přijímali tam od jejího otevření v roce 2010 i zájemce o studium, kteří u testů propadli. Byla mezi nimi i vnučka dosavadníh­o děkana Arnošta Martínka či potomek ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě Jiřího Havrlanta.

Arnošt Martínek (na snímku) jakékoli provinění odmítá, včera ho však odvolal akademický senát univerzity. Byť pouze o jediný hlas; pro jeho odchod z čela fakulty se po bouřlivé, asi tříhodinov­é diskusi vyslovilo 18 senátorů z 35 přítomných. Rektor Ostravské univerzity Jan Lata přitom před senátory připomněl, že od roku 2010 bylo přijato 34 studentů, již nesplnili podmínky přijímacíh­o řízení, přičemž 24 z nich se na fakultu dostalo, když stál Martínek v jejím čele.

Fakulta tak nemá děkana a nesmí ani přijímat nové studenty. Nemůže totiž využít současnou akreditaci, protože s ní Národní akreditačn­í úřad zahájil správní řízení o jejím omezení. Prorektor pro strategii a rozvoj Roman Hájek včera proto uvedl, že aktuálně je fakulta na pokraji „klinické smrti“. Ostravská medicína nyní musí žádat o úplně novou akreditaci. I s tím však může být problém; rektor Lata totiž včera uvedl, že žádost nebyla dobře připravená a fakulta ji dodala pozdě.

Martínkovi zastánci navíc poukazoval­i na to, že s pádem děkana odejdou i někteří garanti oborů na fakultě, a její budoucnost tak bude přímo ohrožena. Může se tak stát, že v příštím školním roce do prvního ročníku na ostravskou medicínu žádný student nenastoupí.

Ministerst­vo školství nyní nejspíš pověří dočasným vedením fakulty rektora Latu a pak budou vyhlášeny nové volby. Nového děkana by fakulta mohla mít počátkem roku. Martínek zvažuje, že se proti odvolání bude bránit soudně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia