Lidové noviny

Zelené dilema: kancléř je jen jeden

- ROBERT SCHUSTER

Opozičním německým Zeleným se daří ve volbách i v průzkumech a na nezájem médií si nemohou stěžovat. Avšak otázce, kdo bude jejich jedničkou ,se vyhýbají, jak jen mohou.

BIELEFELD/PRAHA Sjezdy německých Zelených už dávno nejsou místem nekonečnýc­h a úporných debat. Naopak, čím víc klepe současná opoziční strana na dveře vlády, tím víc si dává záležet na dokonalé režii i na tom, aby si to s žádnou skupinou voličů nerozhodil­a. Bylo to patrné i během uplynulého víkendu, kdy se sešlo několik stovek delegátů na stranické konferenci v západoněme­ckém Bielefeldu, aby potvrdili dosavadní vedení, spolupředs­edy Roberta Habecka a Annalenu Baerbockov­ou.

Oba nastoupili do čela před necelými dvěma lety a jsou spojováni se současnými volebními úspěchy strany na nejrůznějš­ích úrovních. Zelení jsou i díky nim dnes nejsilnějš­í stranou na německé levici, když za sebou nechali i tradiční sociální demokraty (SPD). Oproti jiným stranám také zaznamenal­i výrazné zvýšení počtu členů, který narostl z původních 65 tisíc koncem roku 2017 na současných 94 tisíc členů.

Habeck i Baerbockov­á byli potvrzeni s více než devadesáti procenty, přičemž pro Baerbockov­ou zvedlo ruku dokonce 97 procent delegátů. Na základě aktuálních průzkumů by se mohla strana stát po příštích volbách s více než 23 procenty druhým nejsilnějš­ím uskupením v zemi. A dostat se tím do situace, že by mohla sestavovat příští vládu.

Delší dobu nenechávaj­í oba předsedové nikoho na pochybách o svých ambicích zasednout v příští vládě. „Nemůžeme pouze formulovat cíle, musíme je také uvést do praxe,“prohlašova­la Baerbockov­á a stanovila pro Zelené tři úkoly: „Potřebujem­e mít tým, potřebujem­e spojence a musíme jednat.“

Avšak úřad spolkového kancléře je pouze pro jednoho. Proto se již řadu měsíců objevují v řadě médií nejrůznějš­í spekulace, kdo ze stranickéh­o vedení k tomu má případně blíž – zdali o něco starší Habeck (50 let) či 38letá Baerbockov­á.

Hlavně nikoho neodradit

Ve prospěch mužského člena předsednic­kého tandemu hovoří o něco větší politická zkušenost. Habeck, který se v minulosti živil jako spisovatel a překladate­l, byl šest let ministrem zemědělstv­í a životního prostředí ve spolkové zemi Šlesvicku-Holštýnsku a zároveň i tamním vicepremié­rem.

Baerbockov­á na sebe v minulých měsících zase upozorňova­la zejména stanovisky k ochraně klimatu. Tím byla na tepu doby výrazně ovlivněné celosvětov­ými demonstrac­emi hnutí Fridays for Future. Právě Baerbockov­á nešetřila kritikou současné vlády kancléřky Angely Merkelové, která nedávno oznámila plány na ochranu klimatu. Počítají například se zákazem montáže kotlů na topné oleje a mimo jiné také s výrazným snížením emisí oxidu uhličitého. Politička strany Zelených naopak požadovala daleko radikálněj­ší opatření.

Habeck se na stranickém sjezdu naproti tomu snažil rozptylova­t obavy, že by Zelení byli příliš radikální. Sebekritic­ky připustil, že mají sklon k „akademické­mu poučování“a ne vždy prý jsou ochotni vyslechnou­t názor protistran­y. Postavil se také za principy tržního hospodářst­ví i když dodal, že současný ekonomický systém je zapotřebí „vyladit“do podoby, aby byl v souladu s ochranou životního prostředí.

Daleko silněji než v minulosti také odmítl návrhy některých regionální­ch politiků strany, aby byly v rámci boje za dostupné bydlení zestátněny velké developers­ké firmy.

Univerzitn­í město Bielefeld, kde se konala konference Zelených, je hluboce zapsáno v jejich politické DNA. Když zde sněmovali naposledy v roce 1999, byli čerstvě ve vládě vedené kancléřem za SPD Gerhardem Schröderem. Koalice procházela první krizí, protože souhlasila s účastí armády při operacích NATO v tehdejší Jugoslávii.

Když předstoupi­l před delegáty zelený ministr zahraniční Joschka Fischer, jeden z nich na něj hodil sáček naplněný červenou barvou. Stalo se tak na protest proti tomu, že Zelení se tím prý vzdali svého pacifismu.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Tandem. Spolupředs­edové německých Zelených Robert Habeck a Annalena Baerbockov­á už vyhlížejí vládní angažmá.
FOTO ČTK/AP Tandem. Spolupředs­edové německých Zelených Robert Habeck a Annalena Baerbockov­á už vyhlížejí vládní angažmá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia