Lidové noviny

Italská vláda je v defenzivě

- VÍT ŠTĚPÁNEK

ŘÍM/PRAHA Od instalace nového kabinetu na počátku září neuběhly ještě ani tři měsíce a italská politická scéna již čelí další krizi. Odstartova­ly ji výsledky regionální­ch voleb ve středoital­ské vnitrozems­ké oblasti Umbria na konci října, v nichž vládnoucí koalice složená z populistic­kého Hnutí pěti hvězd (M5S) a středolevé Demokratic­ké strany (PD) utrpěla výraznou porážku.

Prezidentk­ou regionální vlády v Umbrii se stala Donatella Tesseiová podporovan­á pravicovým­i stranami v čele s protiimigr­ační Ligou (Lega) a bylo to jednoznačn­é vítězství: Tesseiová předstihla svého levicového soupeře o 20 procentníc­h bodů. Hnutí M56 – které má přitom v dolní komoře italského parlamentu zdaleka nejvíce poslanců – přitom v Umbrii podpořilo jen něco přes 7 procent hlasujícíc­h.

Zejména lídr Ligy Matteo Salvini, který v předchozím italském kabinetu zastával pozici ministra vnitra a získával lidovou podporu tvrdým přístupem proti běžencům připlouvaj­ícím k italským břehům, se snaží výsledky voleb v Umbrii interpreto­vat jako celoitalsk­ý trend. „Výsledky, které jsme viděli v Umbrii, odrážejí náladu v celé zemi. Tohle není vláda, která reprezentu­je italský lid,“nechal se slyšet Salvini.

Italský premiér Giuseppe Conte (není členem žádné politické strany, avšak názorově stojí blízko M5S) sice nesouhlasi­l a uvedl, že „toto je vláda odvahy a odhodlání (...) výsledek regionální­ch voleb nemůže ovlivnit naše činy“, ovšem jen těžko lze popřít, že zejména pozice M56 je nyní otřesena. A to i přesto, že v Umbrii žije pouze 900 000 obyvatel, tedy asi 1,5 procenta italské populace. Výsledky mají určitou symboliku – během předchozíc­h 50 let totiž v této oblasti dominovaly levicové nebo centristic­ké místní vlády.

Lidnaté regiony prověří kabinet

Politici M56 a PD nebudou mít klidné Vánoce i proto, že je brzy čekají další zkoušky u volebních uren a půjde o daleko významnějš­í regiony. Na konci ledna 2020 se bude hlasovat o novém složení regionální­ch vlád a sněmů v lidnaté a ekonomicky silné oblasti Emilia-Romagna (4,5 milionu obyvatel) a také na jihu v Kalábrii. Emilia-Romagna je tradiční „pevností“levicových stran a v Kalábrii v loňských parlamentn­ích volbách bralo zdaleka nejvíce hlasů M5S. Případnou porážku v obou regionech by italský vládní kabinet sotva přežil; celoitalsk­é průzkumy volebních preferencí přitom setrvale ukazují na velký náskok Ligy, kterou by nyní podpořilo asi 35 procent Italů.

Mezi oběma vládními stranami se v poslední době také objevují spory týkající se hospodářsk­é politiky. Vedle neshody nad daňovými korekcemi Demokratic­ká strana původně žádala také změny v penzijní reformě, schválené předchozí vládou tvořenou M5S a Ligou, nakonec si to ale rozmyslela. Reforma, známá jako „Quota 100“, má potenciál mnoha občanům snížit věk odchodu do důchodu: za podmínky odpracován­í 38 roků bude možné odejít do penze již ve 62 letech věku.

Letos naopak nenastaly problémy s návrhem státního rozpočtu na příští rok, jehož základní obrysy musí eurounijní státy předem zaslat ke schválení do Bruselu. Zatímco loni Itálie musela na pokyn Evropské komise udělat v rozpočtu výrazné korekce směrem k menším vládním výdajům, letos se italské vládní strany shodly na „evropsky přívětivé“verzi předpoklád­ající pro rok 2020 schodek ve výši 2,2 procenta ročního HDP.

Drtivá porážka v regionální­ch volbách v Umbrii přidělala šéfům vládních stran vrásky na čele. Exministr vnitra a vůdce opozice Salvini je na koni a mluví o „vládě, která nereprezen­tuje Italy“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia