Lidové noviny

Moskva vrátila Kyjevu lodě z Krymu

- TOMÁŠ VLACH KRYM

Po roce se Ukrajina dočkala plavidel zadržených při pokusu proniknout kolem anektované­ho Krymu do Azovského moře. Podle Ruska jde o „gesto dobré vůle“.

KERČ/KYJEV/PRAHA Na vrácení lodí čekala Ukrajina 358 dní, samotné předání ale proběhlo za několik minut. Dělostřele­cké čluny P175 Berďansk, P176 Nikopol a remorkér Jani Kapu vypluly už 17. listopadu z přístavu Kerč, už o něco dřív vyrazil z Oděsy ukrajinský konvoj. Námořníci si lodě předali v mezinárodn­ích vodách asi 30 kilometrů od pobřeží, z ruské strany operaci jistil raketový člun Ivanovec, ukrajinské námořnictv­o vyslalo jako doprovod průzkumnou loď.

Podle Moskvy je vydání lodí gestem dobré vůle před summitem takzvané normandské skupiny sdružující Ukrajinu, Rusko, Německo a Francii.

Jde o další krok směrem k urovnávání napětí mezi Kyjevem a Moskvou. Po nástupu nové garnitury prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho strany Sluha lidu se tak mění konfrontač­ní kurz, který prosazoval jeho předchůdce Petro Porošenko. Otázka je, na jaké bariéry sbližování obou stran narazí a kam až bude Zelenskyj ochoten ustupovat.

Připomeňme, že lodě zadrželo Rusko loni 25. listopadu v momentě, když se pokusily Kerčským

UKRAJINA

Krym

průlivem a pod Krymským mostem proplout do přístavu Mariupol v Azovském moři. A rétorika kolem jejich navrácení nijak smířlivá není.

Kyjev trvá na tom, aby celý spor rozsoudil arbitrážní tribunál mezinárodn­ího soudu OSN. Ten začne spor projednáva­t ve čtvrtek a ukrajinská strana je přesvědčen­á o úspěchu vzhledem k tomu, že Rusko Krym nezákonně anektovalo a přivlastni­lo si i jeho pobřežní vody. „Naším cílem je ukázat na porušování práv, dosáhnout nápravy a dostat náležitou kompenzaci,“píše na Facebooku náměstkyně ministra zahraničí Jelena Zerkalová.

Ukrajině jde o přístup do Azovského moře, kde má přístavy Mariupol a Berďansk. Vojenské lodě sem neproplují, civilní se setkávají s obstrukcem­i. Otázka Azovského moře je tak ve vzájemných vztazích třetím (i když nenápadným) bodem hned po Krymu a Donbasu.

Ukrajina: průlom nečekáme „Ruská strana je rozhodnuta i dále velmi tvrdě bránit provokacím u svých hranic,“píše se v prohlášení tamního ministerst­va zahraničí. Je pravděpodo­bné, že o Azovském moři se bude jednat i na schůzce normandské čtyřky, která se uskuteční 9. prosince. Ukrajinská strana totiž klade na rozvoj přístavů v Azovském moři specifický důraz, vozí tam zahraniční návštěvy a hledá investory.

Z dnešního pohledu jde o strategick­é území. Mariupol patří k Doněcké oblasti Ukrajiny, v roce 2014 byl krátce i v rukou separatist­ů a linie dotyku leží jen několik kilometrů od jeho předměstí. Pokud by se na východě Ukrajiny mělo začít znovu bojovat, je právě toto bezmála pětisettis­ícové město jedním ze dvou prioritníc­h cílů. A nereálná není ani další možná ruská expanze a vytvoření koridoru mezi doněckými separatist­y a Krymem právě kolem Azovského moře.

Nyní se čeká, co přinese 9. prosince normandská schůzka. „Korigujme naše očekávání a nestavme před sebou příliš ambiciozní úkoly,“říká ukrajinský ministr zahraničí Vadim Pristajko. Podle něj už je připravené i závěrečné komuniké, které by všechny strany měly podepsat. „Pokud by během jednání došlo k průlomu a to my bychom rádi, operativně připravíme nový dokument,“dodává.

Už jen konání schůzky je ale zásadním pokrokem na rozdíl od Porošenkov­y éry, kdy se od příměří v únoru 2015 nestalo prakticky nic. Nyní se věci hýbou. To se týká i samotného expreziden­ta. Státní vyšetřovac­í úřad (GBR) poslal prokuratuř­e žádost, aby inicioval v parlamentu proces vydání Porošenka k trestnímu stíhání. Expreziden­t je totiž poslancem a lídrem strany Evropská solidarita, která skončila ve červencový­ch volbách třetí a má 25 ze 450 parlamentn­ích křesel.

Kauza se týká údajně zmanipulov­aného výběru kandidátů do Nejvyšší soudní rady, orgánu, který jmenuje a odvolává soudce. Porošenko, jeden z ukrajinský­ch oligarchů, je obviněn z nabádání k násilnému svržení moci a zneužití pravomoci. Podle GBR ale figuruje nejméně ve 13 nyní vyšetřovan­ých případech včetně korupce a praní špinavých peněz. Expreziden­t se hájí tím, že jde o úsilí namířené ke zničení jeho reputace na zakázku z Ruska.

 ??  ?? Oděsa Černé moře ukrajinské lodě pluly z Oděsy do domovského přístavu v Mariupolu v Azovském moři
Simferopol
Sevastopol Jalta
Azovské moře
Feodosija
Kerč
Kerčský (Krymský) most místo předání mys Opuk
25. 11. 2018
Ruské speciální jednotky pobřežní stráže zadržely dva malé dělové čluny P175 Berďansk a P176 Nikopol v doprovodu remorkéru Jani Kapu ukrajinské­ho námořnictv­a před Kerčským mostem
17. 11. 2019
Zadržené čluny a remorkér v doprovodu ruských lodí vypluly na tažných lanech z přístavu Kerč
18. 11.
K předání došlo v mezinárodn­ích vodách 30 km od mysu Opuk
19. 11.
Plánovaný návrat lodí do Oděsy
Kerč 6,1 km (19 km) Černé moře port Krym
zvětšený oblouk pro lodní dopravu o délce 185 m zatarasil ruský tanker
ostrov Tuzla 6,5 km
7km Tuzlanská kosa
Azovské moře
kosaČuška
Kerčský průliv
RUSKO
Tamaň
Zadržená ukrajinská loď vlečená ruským remorkérem opouští kerčský přístav
Oděsa Černé moře ukrajinské lodě pluly z Oděsy do domovského přístavu v Mariupolu v Azovském moři Simferopol Sevastopol Jalta Azovské moře Feodosija Kerč Kerčský (Krymský) most místo předání mys Opuk 25. 11. 2018 Ruské speciální jednotky pobřežní stráže zadržely dva malé dělové čluny P175 Berďansk a P176 Nikopol v doprovodu remorkéru Jani Kapu ukrajinské­ho námořnictv­a před Kerčským mostem 17. 11. 2019 Zadržené čluny a remorkér v doprovodu ruských lodí vypluly na tažných lanech z přístavu Kerč 18. 11. K předání došlo v mezinárodn­ích vodách 30 km od mysu Opuk 19. 11. Plánovaný návrat lodí do Oděsy Kerč 6,1 km (19 km) Černé moře port Krym zvětšený oblouk pro lodní dopravu o délce 185 m zatarasil ruský tanker ostrov Tuzla 6,5 km 7km Tuzlanská kosa Azovské moře kosaČuška Kerčský průliv RUSKO Tamaň Zadržená ukrajinská loď vlečená ruským remorkérem opouští kerčský přístav

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia