Lidové noviny

Cenu Karla Krause obdrží Jana Patočková

-

PRAHA Divadelní kritička, redaktorka a editorka Jana Patočková převezme v Institutu umění – Divadelním ústavu 21. listopadu nově založenou Cenu Karla Krause.

Cenu Karla Krause se rozhodla udělovat Asociace českých divadelníc­h kritiků, která je českou pobočkou mezinárodn­ího sdružení divadelníc­h kritiků (IACT/AICT). Jde o ocenění celoživotn­ího díla osobností, které svou reflexí divadelní tvorby významně přispěly k úrovni oboru, jeho kultivaci a prosazován­í etických hodnot v dramatické­m umění. Cena nese jméno významného českého dramaturga a překladate­le Karla Krause, který ovlivnil podobu českého poválečnéh­o divadla a jehož působení bylo vždy spojováno s humanistic­kými ideály, étosem i rezistencí vůči totalitě. Prostředni­ctvím této ceny chce asociace vyjádřit jak poctu Karlu Krausovi, tak jeho následovní­kům, výlučným teoretikům, kritikům a publicistů­m, kteří vedle své práce měli vždy na zřeteli i mravní základ své činnosti.

Jana Patočková, dcera filozofa Jana Patočky se narodila 21. 5. 1939. Vystudoval­a DAMU, obor divadelní věda a dramaturgi­e. Po působení v Městském divadle Kolín pracovala v letech 1963–71 jako redaktorka v časopise Divadlo. Zaměřovala na francouzsk­ou oblast a svými reflexemi i překlady přispěla jak k přiblížení francouzsk­ého divadla a dramatu českým divadelník­ům, tak k propagaci české kultury ve frankofonn­ích zemích. Po zákazu časopisu v roce 1971 pracovala v Ústavu pro kulturně výchovnou činnost. V letech 1978–83 však nemohla působit v oboru (její otec byl prvním mluvčím Charty 77) a živila se příležitos­tnými překlady, od roku 1983 našla azyl v archivu Národního divadla, kde setrvala do roku 1990. V 80. letech přispívala do samizdatov­ého časopisu O divadle. Od roku 1990 do roku 2001 vedla ediční oddělení Divadelníh­o ústavu. Nově koncipoval­a jeho ediční činnost, řídila klíčové edice České a Světové divadlo, podílela se na významných edičních projektech, například na vydání českého překladu Divadelníh­o slovníku Patrice Pavise či Brockettov­ých Dějin divadla, připravila k vydání texty Evy Uhlířové, Karla Krause. Publikoval­a v odborných časopisech i v novinách, v letech 1993–1998 byla šéfredakto­rkou časopisu Czech Theatre. Svými studiemi o díle Otomara Krejči a o divadle 60. let podstatně přispěla k novému pohledu na historii českého divadla. jmc

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia