Lidové noviny

Sametové variace Jiřího Kyliána

- LUCIE DERCSÉNYIO­VÁ

Balet Národního divadla v Praze těsně před třicátým výročím pádu komunismu uvedl dvě choreograf­ie Jiřího Kyliána, které nahradily části složeného večera Mosty času zařazeného do repertoáru v loňském roce při příležitos­ti stých narozenin vzniku Českoslove­nska a také jako pocta výjimečném­u umělci, který byl letos v březnu jmenován členem prestižní francouzsk­é Akademie krásných umění.

Vynikající korejští tanečníci Večer tvořený kvartetem vybraných choreograf­ií pod názvem Kylián – Mosty času se dostal do repertoáru ND Praha teprve v minulé sezoně a hned získal Cenu Divadelníc­h novin. Vedení souboru aktuálně provedlo ve složení inscenace změny, a tak se dostalo i na další práce z Kyliánovy bohaté produkce. Původně zařazenou Symphony of Psalms nyní výjimečně nahradila po tři večery Forgotten Land v interpreta­ci hostujícíh­o Korejského národního baletu. Opus Gods and Dogs pak suploval Bella Figuru s tím, že oba tyto tituly zůstávají nadále v náplni Mostů času spolu s Petite Mort a Sechs Tänze zachovaným­i z původní nabídky.

Při nastudován­í baletu na Sinfonii da Requiem od Benjamina Brittena se Kylián inspiroval obrazem Tanec života od Edvarda Muncha spolu s představou krajiny mizící v moři. Forgotten Land (Zapomenutá země) je prodchnuta Kyliánovou bohatou fantazií. Přestože si dílo odbylo premiéru v roce 1981, jeho taneční materie vás zasáhne svou niterností a výtvarnou barvitostí dokreslují­cí metafory baletu.

Černo-červené zadní plátno se stříbřitým­i odlesky vzbuzuje dojem nekončící plochy se zataženou oblohou: v popředí stojí dvanáct tanečníků, udělají dva kroky vzad, trupem zakrouží v hlubokém záklonu a repeticí této vazby vzbuzují napětí doprovázen­é zvuky příboje. První dvojice oděná do černého (ze středu šatů baleríny prosvítá červená) razantně vstupuje do prostoru. Proráží ho nejen ostré seknutí paže tanečnice těsně nad hlavou partnera, ale i vysoké polohy nohou a sofistikov­ané průplety těl.

Duety odlišené témbry ženských splývavých sukní vyvolávají různé asociace a pulsují rychlým tepem. Změny ve vedení pohybu a jeho frázování se podřizují temporytmu a náladám skladby stejně naléhavé jako taneční textura. Korejští tanečníci vystihli její kontinuáln­í tok s velkou dávkou empatie pro tvarování neoklasick­ých tanečních proměn vyžadující­ch pohotovost, cit pro zachycení sebemenšíc­h detailů v náklonech, gestice, postuře.

Jako štvanci

Neuvěřitel­nou proměnlivo­st Kyliánovýc­h modelací dokládají rovněž Gods and Dogs (Bohové a psi) z roku 2008, již nás přenáší do zcela jiné pohybové dimenze. Černo-béžová kombinace scénického návrhu dává vyniknout fyzičnosti členů baletu ND Praha. Tanečnice v kalhotkách, ve vršcích bez rukávů, jejich partneři jen ve volných světlých kalhotách se katapultuj­í do kombinací vyžadující­ch maximální flexibilit­u a um ovládat fysis navigovano­u prudkými impulsy na hrací ploše i mimo ni, když v některých momentech sklouzávaj­í po schodech do orchestřiš­tě. Na pozadí černého horizontu se odráží stíny neklidných těl hnaných do extrémních poloh a pozic. Občas se objeví na projekci běžící pes, který se stejně jako osm tanečníků řítí vpřed hnán instinkty, obavami i touhou po dobrodružs­tví.

Vybrané fragmenty z děl Ludwiga van Beethovena tříští elektronic­ká mixáž skladatele Dirka Haubricha paralyzují­cí tanečníky v nervních záškubech. Zadní, tmavá opona vyjíždí nejprve jen kousek vzhůru a odkryje zlatavé proužky prostupné stěny. Z hlubokého, tmavého prostoru rýsujícího se za ní vchází později jednotlivc­i na jeviště – jako by opouštěli třináctou komnatu plnou neklidných myšlenek. Když zlatavá clona sjede dolů v celé své kráse, působí jako očistný déšť smývající pochybnost­i, bolest, smutek a slzy.

Díky tanečníkům, zejména Jakubu Raškovi, Francescov­i Scarpatovi a Kristýně Němečkové, kteří s maximální přesností zachytili tělesné výzvy, se mnohé momenty vryjí nezapomenu­telně do paměti a dávají vědět o Kyliánově géniu. Co víc si přát...

Kylián – Mosty času Forgotten Land

Choreograf­ie: Jiří Kylián Hudba: Benjamin Britten Scéna a kostýmy: John F. Macfarlane Světelný design: Hans-Joachim Haas

Gods and Dogs

Choreograf­ie a scéna: Jiří Kylián Hudba: Dirk Haubrich, Ludwig van Beethoven Kostýmy: Joke Visser Světelný design: Kees Tjebbes

Premiéra 13. a 15. 11. 2019 ND Praha

 ?? FOTO ND ?? Petite Mort. Stálá součást složeného večera Mosty času.
FOTO ND Petite Mort. Stálá součást složeného večera Mosty času.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia