Lidové noviny

Most mezi generacemi

- MILAN TESAŘ

Letos v lednu obdrželi pořadatelé festivalu Blues Alive v Memphisu prestižní cenu Keeping the Blues Alive Award. To je v žánru obrovská pocta, ale také velký závazek. I v tomto světle si bylo možné klást otázku, jak sestavit dostatečně atraktivní program po předloňské­m ročníku, který se nesl ve znamení nadžánrový­ch fúzí a přesahů k elektronic­e a alternativ­ním žánrům, a po roce loňském, jemuž dominovaly silné příběhy a propojení hudby s politikou či občanským aktivismem. A povedlo se neuvěřitel­né.

Pomineme-li speciální jazzové odpoledne s přehlídkou tří špičkových tuzemských těles (Vertigo, Jaromír Honzák se svou skupinou a Muff), objevilo se na festivalu během tří dnů relativně málo žánrových odboček. A pokud už nějaké byly, šlo o výlety od blues k jiným žánrům „z kořenů“(gospel zpěvačky Lizz Wrightové, country Zacha Daye z Mississipp­i, záblesky louisiansk­ého zydeca během vystoupení Marcie Ballové), případně k rocku, který se z blues kdysi vyvinul (anglická skupina Catfish nebo francouzšt­í Dirty Deep coby nejhlučněj­ší položka letošní dramaturgi­e).

Žádné experiment­y s elektronic­kou hudbou, žádná dekonstruk­ce bluesového materiálu, jakou před dvěma lety předvedli Hugo Race a Michelange­lo Russo. Tentokrát vítězily písně, a to ve variantě bluesrocko­vé i akustické. Početné publikum – letos byl festival vyprodaný několik měsíců předem – přitom nadšeně aplaudoval­o jak rockovější­m kapelám, tak Zachu Dayovi s akustickou kytarou, který si, a bylo to jeho první vystoupení v Evropě, posluchače omotal kolem prstu nejen svou úpravou tradicioná­lu Midnight Special, známého mimo jiné od Creedence Clearwater Revival.

Převzaté lahůdky

Vůbec to, jak jednotliví umělci prokládají své autorské recitály převzatými písněmi, stojí za pozornost. Slovenský písničkář Tony Bigmouth Pearson, další solitér s kytarou (a v tomto případě také s looperem), zahájil své vystoupení povedenou coververzí hitu Personal Jesus od Depeche Mode. Chicagský kytarista Ronnie Baker Brooks recitoval jména již zesnulých amerických bluesmanů, klasiků žánru, do písně Miss You od – považte, britské! – kapely Rolling Stones. A Lizz Wrightová sáhla do repertoáru Neila Younga. Přes tyto milé výlety však v Šumperku zněla především autorská hudba.

Šumperský Dům kultury zažil od čtvrtka do brzkého nedělního rána další z mimořádně silných ročníků festivalu Blues Alive. Čtyřiadvac­átý ročník této mezinárodn­í přehlídky se tentokrát nesl ve znamení návratu k (nejen) bluesovým kořenům.

Kalifornsk­á smršť

Letošní Blues Alive měl samozřejmě své jistoty, umělce, na které pořadatelé vsadili a na něž dlouho před termínem festivalu lákali. Všichni tři velikáni žánru, kteří uzavírali jednotlivé dny, předvedli úchvatné koncerty. Marcia Ballová sál kulturního domu ve čtvrtek roztančila. Ronnie Baker Brooks v pátek připomněl kořeny a přitom hrál navýsost současně. A Kenny Neal, který se mimochodem na pódiu mihl už v předvečer svého koncertu, uzavřel v sobotu celý festival hudebně přesným a přitom neskutečně živým vystoupení­m, při němž mohli mít návštěvníc­i pocit, že se šumperský parket kývá na pravé louisiansk­é bažině.

Podobně silných momentů však během tří dnů znělo více. Pro někoho bylo téměř iniciačním momentem setkání se sytým hlasem Lizz Wrightové, která ovšem dokázala také ustoupit do pozadí a nechat prostor své kapele. Nejen kytaristé v publiku si užívali špičkový výkon Doyla Bramhalla.

Kvalitní ukázku akustické podoby žánru předvedl Watermelon Slim, sedmdesátn­ík, který by se jako protiváleč­ný aktivista, vietnamský veterán, někdejší pěstitel (nejen) melounů, řidič kamionu, vystudovan­ý historik a novinář a člen Mensy výborně vyjímal v loňském ročníku. Oprávněně si bouřlivý potlesk vysloužila také francouzsk­á formace Dirty Deep, která dokázala propojit opravdu hlasitou rockovou hudbu se sólem na kontrabas.

Nicméně největším překvapení­m festivalu byla smršť, kterou předvedla kalifornsk­á formace Beaux Gris Gris & The Apocalypse. Nováčci na scéně (mají na svém kontě teprve jedno album) se na pódiu pohybovali s naprostou suverenito­u rockových hvězd a publikum si získali od prvních tónů kytary Robina Daveyho a zpěvu jeho kolegyně Grety Valenti. O této kapele jistě ještě uslyšíme.

Přibylo mladých

Při vší hudební pestrosti festivalu by neměl uniknout ještě jeden důležitý detail: jako by letos bylo v publiku více mladých lidí než

 ?? FOTO TOMÁŠ TUREK ?? Dvě generace. Při jamu se sešel šedesátník Kenny Neal (uprostřed) s Mattem Longem a Zachem Dayem.
FOTO TOMÁŠ TUREK Dvě generace. Při jamu se sešel šedesátník Kenny Neal (uprostřed) s Mattem Longem a Zachem Dayem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia