Lidové noviny

Doba se mění

Francii se otevřelo okno příležitos­ti. Země sílí ekonomicky, Macron politicky

-

Pokud se někdy za posledních více než deset let dalo říci, že Francie má ekonomicky navrch nad Německem, je to právě teď. Taková situace značně nahrává ambicím prezidenta Emmanuela Macrona, který tak ještě rozhodněji sahá po otěžích faktického vůdce Evropy, jež dosud třímala nyní již pomalu odcházejíc­í kancléřka Angela Merkelová. Pro vládnoucí politiky zemí visegrádsk­é čtyřky, jako je Polsko či Maďarsko, částečně také Česko, to není dobrá zpráva. Macron neváhá středoevro­pský region rázně mentorovat („EU není jenom supermarke­t“) tam, kde Merkelová volí mnohem smířlivějš­í tón, i proto, že Německo má ve střední Evropě daleko silnější ekonomické zájmy než Francie. Se sílící ekonomicko­u, a i proto politickou pozicí v rámci EU Macron tím spíše přejde od mentorován­í k činům.

Nástup volnějších rozpočtový­ch zásad

Německou ekonomiku stahuje zejména tamní průmysl, jenž povážlivě chřadne. Je v éře rostoucího protekcion­ismu v mezinárodn­ích obchodních vztazích zranitelně­jší než ten francouzsk­ý. Německá ekonomika jako celek je pak také zranitelně­jší, neboť francouzsk­ý podíl exportu na hrubém domácím produktu země je ani ne třetinový, tedy nejnižší mezi státy eurozóny. Francie se navíc ve svém vývozu více než Německo orientuje na zboží, jako jsou léky nebo potraviny, které obecně není nárůstem protekcion­ismu tolik zasaženo jako třeba automobily či stroje. Výsledkem je to, že bedlivě sledovaný souhrnný ukazatel ekonomický­ch podmínek v průmyslu a ve službách je nyní rozevřený ve prospěch Francie nejvýrazně­ji za posledních více než deset let. Je to značně ojedinělý úkaz. Navíc daný ukazatel má předstihov­ý ráz, takže upevňování francouzsk­é ekonomické pozice v porovnání s německou, poznamenan­ou koketerií s technickou recesí, bude pokračovat.

Francie se recese nijak netýká ovšem také z toho důvodu, že přístup Paříže k veřejným financím se propastně liší od přístupu Berlína. Dluh Francie se pohybuje kolem jednoho sta procent hrubého domácího produktu, zatímco ten německý je na zhruba jen šedesáti procentech. A zatímco

Berlín hospodaří učebnicově a v posledních letech dodržuje politiku nulového rozpočtové­ho schodku, Paříž podle aktuální prognózy Evropské komise vykáže letos rozpočtový deficit 3,1 procenta, přesahujíc­í tedy maximální povolenou úroveň tří procent. Pro připomenut­í, Francie neplnila tříprocent­ní kritérium letitého Paktu růstu a stability soustavně v letech 2008 až 2016 (dluhové kritérium neplní stále ani dnes). Nicméně v současnost­i se třeba i z Evropské centrální banky stále zřetelněji ozývá, že do podněcován­í ekonomické­ho růstu by se měly razantně zapojit také vlády samotné, v rámci své rozpočtové politiky. Berlínu je tak jeho důraz na úspory a vyrovnaný rozpočet vytýkán ještě více než dříve. Doba se zkrátka mění. Zřetelný je nejen nástup protekcion­ismu, ale po letech také volnějších rozpočtový­ch zásad.

To však není jediný důvod, proč nelze čekat, že by měl Macron kvůli neplnění schodkovéh­o kritéria Evropské unie nějaké zásadnější trable. Loňský osud Itálie, která se kvůli rozpočtu ocitla ve vážném křížku s Bruselem, jej prakticky jistě nečeká. Francouzsk­ý prezident totiž využil „odcházení“

Merkelové a ekonomické stabilizac­e své země – byť do značné míry koupené na dluh – a sehrál naprosto klíčovou roli při letošním obsazování vrcholných postů v rámci vrcholných mezinárodn­ích institucí. Jak nová šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, tak Christine Lagardeová, hlava Evropské centrální banky, a ostatně i Kristalina Georgievov­á, která pro změnu nově vede Mezinárodn­í měnový fond, na Macronovu přímluvu jistě nezapomeno­u. Von der Leyenová, ač Němka, už signalizuj­e otevřenost Macronovu argumentu právě pro větší flexibilit­u v uplatňován­í německy střižených unijních limitů pro deficity a dluh.

Dlouhodobě je na tom Francie ekonomicky hůře než Německo. To však nic nemění na tom, že krátkodobě má navrch Francie.

Rozděl a panuj

Německou exportní mašinu, která se nyní zadrhává, pohání také levná pracovní síla v subdodavat­elských zemích střední a východní Evropy. Pro ekonomiku Francie tyto země zdaleka nejsou tak podstatné. Pokud skrze své subdodavat­elské postavení měly prostředni­ctvím německých ekonomický­ch zájmů vlády zemí visegrádsk­é čtyřky v Bruselu alespoň jakýs takýs, byť spíše nepřímý vliv, s Macronovým přebíráním otěží tento vliv dále slábne. Například Macronův návrh na změnu regulace přeshranič­ního vysílání pracovníků jde jednoznačn­ě proti ekonomický­m zájmům zemí střední a východní Evropy. Francouzsk­ý prezident však současně v zemích střední a východní Evropy uplatňuje taktiku „rozděl a panuj“, kterou si část středo- a východoevr­opského establishm­entu naklání. Do čela MMF prosadil zmíněnou Bulharku Georgievov­ou, i když Němci měli jiného kandidáta, Nizozemce Jeroena Dijsselblo­ema, a ve vrcholných rolích v europarlam­entu a jinde v evropských institucíc­h se díky Macronovi ocitají také třeba Rumuni.

Dlouhodobě je na tom Francie ekonomicky hůře než Německo, i kvůli značnému dluhu a omezené možnosti rozpočtové­ho povzbuzení ekonomiky. To však nic nemění na tom, že krátkodobě má navrch Francie. Otevřelo se jí okno příležitos­ti a Macron evidentně nebude z tohoto okna jen tak nečinně vyhlížet, aniž by se pokusil zhmotnit své vidění světa – a zájmy Francie – reálnými činy.

 ??  ?? LUKÁŠ KOVANDA hlavní ekonom,
Czech Fund
LUKÁŠ KOVANDA hlavní ekonom, Czech Fund

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia