Lidové noviny

Kdy se bát Ruska

V Británii zkoumali vliv Kremlu na brexit

- Marek Hudema

Facebook a další sociální sítě daly ruským tajným službám a Kremlu nakloněným oligarchům neuvěřitel­nou moc. Ovlivňují volby a referenda na Západě, manipulují veřejným míněním, a jde jim to jedna radost. Včetně hlasování o vystoupení Británie z EU. No, a teď zpátky do reality.

Speciálně do Británie. Tamní deník The Times zveřejnil informace z tajné parlamentn­í zprávy o ovlivňován­í britské politiky Ruskem. Z ní plyne, že Ruskem placení lidé a firmy se snažili ovlivnit britské voliče a své příspěvky publikoval­i masivně na sociální sítích.

Zároveň ale podle parlamentn­í komise není jasné, zda to nějak ovlivnilo výsledek referenda v roce 2016 a zda to přispělo k odhlasován­í vystoupení Británie z Unie, či ne. Ruský efekt je podle zprávy „nekvantifi­kovatelný“. A to je ono. Víme, že se Rusko snaží ovlivňovat kdeco, ale nevíme, zda mu to jde. Vlastně to zřejmě neví ani v Kremlu. Jen to tak zkouší.

Dá se pouze odhadnout, že ovlivňován­í nejspíše nefunguje u většiny voleb, kde rozdíl v hlasování mezi stranami je podstatný. A dokonce to možná nefungoval­o ani v případě Británie, kde byl v referendu o EU rozdíl mezi hlasy pro a proti relativně malý. Bezchybně to bude zabírat jen tam, kde to stačí ovlivnit relativně malou skupinu nerozhodnu­tých.

Neznamená to, že bychom proti ruskému vlivu neměli bojovat. Ale neměli bychom se ho zároveň panicky bát. Nejvíc nakonec prospívá vládcům v Kremlu dojem, že jsou všemocní a volit vlastně ani nemá cenu. Tím šíří paniku a nejistotu, která podkopává demokratic­ký systém. Což si málokdo uvědomuje. Přispívá k tomu i různé přehánění bojovníků proti ruskému vlivu a stejně tak utajování zpráv o něm. Jako třeba té britské, jejíž zveřejnění britská vláda odložila do doby po volbách. Aby je to neovlivnil­o.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia