Lidové noviny

V NDR se dokumenty trhaly a pálily

- JOSEF HALLA

Po personální­ch změnách v čele NDR a pádu berlínské zdi pochopilo vedení Stasi, že éra této všemocné organizace se chýlí ke konci. Obří aparát s více než 90 tisíci zaměstnanc­i a asi dvojnásobn­ým počtem neoficiáln­ích spolupraco­vníků se sice stačil ještě přejmenova­t, ale k plánované reorganiza­ci již nedošlo a 13. ledna 1990 bylo rozhodnuto o zrušení nechvalně proslulé tajné služby. První snahy o „mazání stop“začaly ještě za ministra pro státní bezpečnost Ericha Mielkeho. Rozsáhlou skartaci většinou brzdily přetížené skartovací stroje, a tak následoval­o ruční trhání dokumentů a jejich pálení. Skartaci se snažili na řadě míst NDR zabránit občané, kteří se pokoušeli úřadovny Stasi obsadit.

Dne 4. prosince 1989 se jim to podařilo v Erfurtu, Lipsku či Rostocku, 15. ledna 1990 demonstran­ti obsadili i berlínskou centrálu. V úřadovnách bylo kromě archivních dokumentů nalezeno asi 16 tisíc plných papírových pytlů. Rozsah zničených dokumentů byl nakonec rozšířen v únoru 1990, kdy tamní parlament nařídil zničit data v elektronic­ké podobě, aby se zabránilo jejich zneužití.

Skartaci se snažili v NDR zabránit občané. Obsadili i některé úřadovny Stasi.

Od roku 1992 existuje Úřad spolkového zmocněnce pro materiály Stasi (BStU). V jeho čele stáli pozdější prezident Joachim Gauck, Marianne Birthlerov­á a nyní Roland Jahn. Instituce zpracovává a zpřístupňu­je archiválie Stasi, vydává publikace, připravuje výstavy a přednášky. Podle letos schválené novely zákona se sníží počet poboček BStU

FOTO ČTK

z dvanácti na pět. Do Spolkového archivu se přesunou archiválie, mj. 111 km textových dokumentů, dalších 47 km jich je na mikrofilme­ch, 41 milionů kartotéční­ch lístků, 1,8 milionu obrazových dokumentů nebo 15 500 pytlů skartovaný­ch dokumentů, a budou zde digitalizo­vány. O přístup ke spisům si dosud požádalo 3,3 milionu Němců.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia