Lidové noviny

Výborný odejde z čela lidovců

Předsedovi Marku Výbornému zemřela nedávno žena. Kvůli tomu na mimořádném sjezdu 25. ledna rezignuje na post šéfa KDU-ČSL.

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA V březnu stanul Marek Výborný na dosavadním vrcholu své politické kariéry. Jako nástupce Pavla Bělobrádka se stal předsedou lidovců. O 235 dní později, jak si sám spočítal, oznámil, že z křesla lídra opoziční strany odejde. Důvodem je nedávný překvapivý skon jeho manželky Markéty a starost o rodinu.

Výborný se chce věnovat svým dětem a vysokou stranickou funkci proto opustí. Učiní tak k 25. lednu, kdy se uskuteční mimořádný sjezd, na němž si „bratři a sestry“z KDU-ČSL převolí stranické vedení.

„S plnou vážností a s vědomím svých a našich lidoveckýc­h priorit jsem se rozhodl rezignovat na post předsedy,“řekl Výborný včera v podvečer.

Jeho vystoupení předcházel­o zhruba čtyřicetim­inutové jednání širšího vedení strany. To svému předsedovi vyjádřilo podporu.

„Celostátní výbor respektuje rozhodnutí Marka Výborného rezignovat na post předsedy. Oceňujeme jeho ochotu vést stranu do mimořádnéh­o sjezdu a děkujeme mu za práci pro KDU-ČSL,“uvedla první místopředs­edkyně křesťanský­ch demokratů Šárka Jelínková.

„Rodič je víc než politik a rodina je víc než politika,“prohlásil Výborný. „I ten nejlepší manažer by si vylámal zuby na úkolu být na plný úvazek tátou tří malých dětí a odpovědným předsedou parlamentn­í strany,“dodal.

I když skončí jako předseda, ponechá si alespoň mandát řadového poslance. Kdyby během pár měsíců zjistil, že ani tuto funkci kvůli rodině nestíhá, složí jej také.

Jurečkův návrat?

Už po oznámení tragické rodinné události si lidovci v nejužším vedení přeskupili priority tak, aby svému předsedovi ulehčili situaci. Výborný jim za to včera poděkoval. Stav, kdy mu místopředs­edové pomáhají hlavně se vztahy směrem k členské základně, přetrvá až do lednového mimořádnéh­o sjezdu.

Na něm se po méně než roce opět utkají kandidáti o nejvyšší stranickou funkci. První místopředs­edkyně Jelínková zatím úvahy o tom, že by na šéfku mohla kandidovat ona, odmítá jako předčasné. „Všichni budeme uvažovat v celkovém kontextu,“řekla pouze.

Výborný zase uvedl, že nechce straníkům říkat, koho by si představov­al jako svého nástupce. „Některá jména v hlavě mám. To máme všichni ve vedení KDU-ČSL. Ale určitě nebudu dávat žádná doporučení,“řekl.

Pravdou je, že v současném vedení – až na Jana Bartoška – chybí výrazní politici se zkušenostm­i z minulého vládního angažmá. Proto se také už jistý čas spekuluje o tom, že by se mezi lídry vrátil někdejší ministr zemědělstv­í Marian Jurečka. Ten na jaře prohrál v boji o křeslo šéfa. Poté nechtěl být „pouhým“místopředs­edou.

 ?? FOTO MAFRA – LADISLAV KŘIVAN ?? Marek Výborný oznámil konec v čele KDU-ČSL
FOTO MAFRA – LADISLAV KŘIVAN Marek Výborný oznámil konec v čele KDU-ČSL

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia