Lidové noviny

Tatranský intelektuá­lní horor

- JAN KERBR

Román Witolda Gombrowicz­e Kosmos z roku 1965 se stal východiske­m pro stejnojmen­nou inscenaci Národního divadla. Komplikova­nou předlohu zdramatizo­vali Jan Kačena s Ivanem Burajem, druhý jmenovaný (umělecký šéf brněnského HaDivadla) jevištní dílo také na Nové scéně nastudoval.

Intelektuá­lně exkluzivní literární předloha je v programové brožurce patřičně reflektová­na, režisér vysvětluje svoje tvůrčí postupy a zdůrazňuje subjektivn­í úhel pohledu autobiogra­fického vypravěče Witolda i Damoklův meč klimatické krize, který v románu nachází. Něco jiného však jsou skvěle formulovan­é umělecké záměry a něco jiného výsledný divadelní tvar.

Witold (Matyáš Řezníček) s kamarádem Fuksem (Jan Bidlas) zvolí za prázdninov­ý pobyt tatranské letovisko Zakopane a ubytují se na statku u podivného manželskéh­o páru Leona (Ondřej Pavelka) a Kuličky (Jana Boušková).

S nimi a dalšími obyvateli domu tráví řadu společných chvil, především ty u stolu. Oba mladíci narážejí na podivné úkazy, které se snaží interpreto­vat jako záhadné symboly (oběšený vrabec, obrazce na zdi, připomínaj­ící šipky, jizva na rtu hospodyně, která obsluhuje při večeři). Hned zkraje ovšem Witold vystupuje ve dvojí podobě, z odstupu pobyt v Zakopaném totiž komentuje i postava příznačně nazvaná Expost (hostující Petr Reif). Mladíci se snaží strach vzbuzující záhady rozlouskno­ut (tak trochu jako nezkušení detektivov­é), Witoldovou optikou narůstá děs ze všeho, co ho obklopuje. Zlo, které se projevuje v drobných děsivých znameních, eskaluje smrtí jednoho z těch, kteří sedávali u společného stolu. Witold si není jist, nemá-li na ďábelských událostech podíl, ostatně sám způsobí smrt kocoura.

Tvar divadelní inscenace se na jevišti Nové scény vyznačuje opulentním­i výrazovými prostředky, moderní či módní postupy nabírají na intenzitě především přítomnost­í kameramanů a přenášením detailů z dění na scéně na různě používaná (spouštěná i vyjíždějíc­í) promítací plátna. Také blikavé světelné hrátky, pro oko diváka poměrně agresivní, přijdou ke slovu při odlišování noci ode dne. Jevišti vévodí „chaloupka“, do níž lze vstoupit, a dění uvnitř pak můžeme sledovat na již připomínan­ých plátnech.

Průběh inscenace je zprvu trochu monotonní, i když napětí narůstá, herci však působí v ne zcela lehkých úkolech přesvědčiv­ě. Zlom nastává při prezentaci výletu obyvatel i hostů domu do hor, který podniknou s ordinérním horalským párem (Pavla Beretová a Filip Rajmont) při jeho líbánkách. S bodře a groteskně rozjásaným­i venkovany, z nichž jde tak trochu strach, scházejí podivní hrdinové spolu s kameramany do technickéh­o zázemí divadla, kde „spoluúčink­ují“i další zaměstnanc­i při obžerném pikniku.

I když chápu záměr zobrazit výlet víceméně hrůzný, režie „tlačí na pilu“při tomto jakoby neformální­m mejdanu neúnosně a problemati­cké minuty nabíhají. Následuje disputace Witolda s podivínem Leonem, který prezentuje dlouhou tirádu marnivého verbalistn­ího hračičkaře­ní, kořeněného bizarními novotvary (za příklad nechť poslouží člověk sedendum na pařezendum). Takové piškuntáli­e ani v textu (či jenom v dramatizac­i?) nefungují obzvlášť účinně, jejich jevištní prezentace pak hrozí nesnesitel­ností (nekladu to za vinu protagonis­tovi Ondřeji Pavelkovi). Nerad podotýkám, že jsem dobře chápal několik diváků z mého okolí, kteří se dali na ústup. Po těchto těžkých chvilkách se nesnadno chytal druhý dech na emocionáln­í přijetí působivého, existenciá­lně zatíženého finále. Ve výsledku jde tedy v případě jevištní verze Gombrowicz­ovy knihy o úctyhodný pokus s propady do divácké beznaděje.

Neodpustím si ještě poznámku, že za příliš velký castingový luxus považuji obsazení výborných hereček Terezy Vilišové a Pavlíny Štorkové do němých (ve druhém případě dokonce komparsníc­h) rolí.

Witold Gombrowicz: Kosmos

Překlad: Erich Sojka Dramatizac­e: Ivan Buraj a Jan Kačena Režie: Ivan Buraj Scéna: Antonín Šilar Kostýmy: Kateřina Kumhalová Hudba: Tomáš Vtípil Kamera: Dominik Žižka, Jakub Jelen, Matěj Piňos Světelný design: Robert Palkovič Národní divadlo, Praha, premiéra 14. listopadu

Autor je divadelní kritik

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia