Lidové noviny

Lipová reprezenta­ce

-

listy právě tohoto uctívaného stromu.

A jak to bývá, na fotbal má názor v Česku každý a národní hrdost si pošlapávat nedáme. Z nejlepších komentářů na sociálních sítích vybíráme:

Reprezenta­ce cestářů aneb dresy jsou jako reflexní vesta.

Prý to není v národních barvách, ale houby, lány řepky mají stejnou barvu.

Tak snad aspoň slipy jim udělají z trikolory.

Čekstajl samozřejmě také napadla drobná jedovatost. Tedy podobné jásavé barvy tak nějak patří k týmům afrických či ostrovních zemí. Tak třeba tvůrci si řekli, že se k nám hodí, když je tu korupce na horší úrovni než v takové Botswaně.

Proč však tolik povyku? Zvlášť když se v dresech budou kluci na hřišti akorát potit, dobře je rozeznáme a třeba několik návrhářů odstín pochválilo jako svěží?

Protože nám někdo sahá na tradice. Dresy byly vždy v národních barvách a basta.

Jistá paralela by se dala hledat v utrpení módy znalých a tradice vyznávajíc­ích návštěvník­ů koncertů vážné hudby a velkých kamenných divadel, když do sálu nakráčí někdo v džínách a teniskách. Za předpoklad­u, že jsou čisté, je vlastně slušně oblečen, nic mu nebrání vychutnat si hudbu či představen­í, ale není to pro danou příležitos­t úplně ono.

Stejně tak v zelinkavýc­h dresech se rozhodně dá hrát fotbal. Funkčně navíc budou jistě materiály na výši, takže se v nich dá hrát fotbal dokonce výborně. A barva jistě nijak neohrožuje výkon fotbalistů. Stejně jako divákovy džíny nijak nebrání operní divě v klidu dotrylkova­t k tříčárkova­nému cé. Ale nějak to není ono. Ale upřímně, zvykneme si (stejně jako, sice s nelibostí, tolerujeme džíny v Národním divadle). A jestli to bude klukům hrát, ještě všichni s láskou oblékneme řepkově, pardon lipově zelená trika.

Prý to není v národních barvách, ale houby, lány řepky mají stejnou barvu. Tak snad aspoň slipy jim udělají z trikolory.

 ?? FOTO REUTERS ?? Barva tílka čistě teoreticky nijak neohrožuje výkon fotbalistů. V případě lipové (či spíše řepkové) však už vznikla pochybnost. Při premiéře dresů čeští reprezenta­nti prohráli v Bulharsku 1:0.
ADAM JUNEK
FOTO REUTERS Barva tílka čistě teoreticky nijak neohrožuje výkon fotbalistů. V případě lipové (či spíše řepkové) však už vznikla pochybnost. Při premiéře dresů čeští reprezenta­nti prohráli v Bulharsku 1:0. ADAM JUNEK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia