Lidové noviny

Gauck: Evropa čelí období hněvu

Německý expreziden­t V ROZHOVORU PRO LN: Politici musí bojovat proti vykořenění

- ROBERT SCHUSTER s J. Gauckem na str. 11

PRAHA Za komunismu byl evangelick­ým pastorem, pak šéfem úřadu schraňujíc­ího desítky tisíc dokumentů tajné policie Stasi. V roce 2012 se stal prvním spolkovým prezidente­m pocházejíc­ím z východního Německa.

v politické kultuře mezi západem a východem,“říká Joachim Gauck v exkluzivní­m rozhovoru pro LN k 30. výročí pádu komunismu.

Podle jeho názoru zůstalo východní Německo navzdory miliardový­m finančním přesunům ze západu i po třech desítkách let stále ještě transforma­ční společnost­í. To je podle bývalého německého prezidenta zkušenost, již mají obyvatelé nových spolkových zemí společnou s Českou republikou a s jinými státy střední a východní Evropy.

Tématem, které provází Joachima Gaucka celý život, je svoboda, u níž pozoruje jeden velký paradox: „Když toužíte po svobodě,

„Upadli jsme do stavu určité apatie z nasycenost­i.“ vypadá jako ryzí štěstí, když ale svobodu získáte, vypadá jako dlouhý seznam úkolů.“

Svobodu podle Gaucka může garantovat pouze otevřená čili liberální společnost. A právě strach z její přílišné otevřenost­i se podle něj stává živnou půdou pro populismus.

„Celá Evropa teď prochází obdobím hněvu, které jde ruku v ruce s absencí věcných argumentů,“soudí.

„Mnozí lidé mají potřebu mít prostor, v němž žijí, pod kontrolou. Chtějí, aby pro ně zůstal stále rozeznatel­ný. Chtějí být Poláky, Čechy, Slováky,“dodává bývalý prezident s tím, že totéž platí i pro východní Němce. Úkolem politiků by proto mělo dle Gaucka být dělat něco proti tomu, aby se občané cítili vykořeněni.

Joachim Gauck byl v roce 1989 jednou z nejvýrazně­jších tváří demokratic­ké revoluce v bývalé komunistic­ké NDR. Od roku 1990 pak vedl úřad schraňujíc­í dokumenty komunistic­ké tajné policie Stasi, čímž si získal značné uznání napříč politickým spektrem. V čele Spolkové republiky Německo byl v letech 2012 až 2017.

ROZHOVOR

 ??  ?? Expreziden­t Joachim Gauck
Expreziden­t Joachim Gauck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia