Lidové noviny

Lokalita z filmů i dětský ráj

Dvacet let žil malíř Jiří Trnka s rodinou v košířské usedlosti Turbová. Inspirativ­ní místo dnes chátrá

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Stávala tady kaštanová alej, stáje a barokní holubník. Z mramorovéh­o „bazénu“pili nejdřív koně, později se v něm v parném létě koupaly děti. Usedlost Turbová v pražských Košířích zažívala za poslední velké války a těsně po ní období uměleckého a intelektuá­lního rozmachu. Obýval ji malíř a tvůrce animovanýc­h filmů Jiří Trnka se svojí rodinou. Mezi návštěvník­y se střídali básníci Vítězslav Nezval i František Hrubín, herci, filmaři a další kumštýři.

„Každý, kdo tam přišel, byl okouzlen,“popsala pro LN místo svého dětství Trnkova dcera Helena Trösterová.

Vzpomínání je to hořkosladk­é. „Turbovna“dnes chátrá před očima. Současný majitel do ní neinvestuj­e a původně barokní usedlost je na seznamu kriticky ohrožených památek.

Nesmrtelná zahrada

Bývalo ale lépe. A rodině slavného malíře pomohla k nastěhován­í do košířské usedlosti náhoda.

„Rodiče říkali, že když jim malý byt na nábřeží začal být malý– maminka už čekala druhé dítě –, vydal se táta taxíkem po městě a do večera objevil toto zvláštní místo, kde mu paní domácí poskytla nájem v přízemí své vily. Dobyl tak trochu pevnost, cedulka s nabídkou nájmu na dveřích byla docela malá, protože paní domácí se obávala nevítaných nájemníků, vždyť se psal rok 1939,“líčí Zuzana Ceplová – starší z Trnkových dcer z prvního manželství.

Skryta za vysokými zdmi připomínal­a usedlost hrad nebo pevnost i vzhledově. Malířova rodina obývala přízemí se čtyřmi pokoji. Trnka do bytu navrhl originální nábytek, obrovské místnosti s vysokými stropy vytápěla americká kamna. Středobode­m byl ovšem ateliér.

„Vévodilo mu veliké půlkruhové okno, které dávalo opravdu hodně světla, protože vedlo do zahrady. Tím výhledem byl tatínek hodně inspirován. Zahrada působila až magicky. A před okny měl táta oblíbeného kosa, který tam vždycky něco ďobal. Je zachycený na spoustě ilustrací,“vzpomíná Trösterová.

Ostatně kniha Zahrada a stejnojmen­ná série krátkých animovanýc­h filmů o dobrodružs­tvích pětice kluků v tajuplném sadu je zřejmě nejslavněj­ším dílem malíře a loutkaře Jiřího Trnky. Je populární dosud, což dokládá třeba aktuální výstava v kutnohorsk­é Galerii Středočesk­ého kraje či její poetické divadelní ztvárnění na Nové scéně zlaté kapličky.

„My si dodnes myslíme, že zahrada okolo Turbové byla předobraze­m tátovy Zahrady; jen místo Venuše tam postavil trpaslíka a do houští kocoura a někam dozadu velrybu. Ale jedna plzeňská teta se zase domnívá, že to pravé místo je Mikulášský hřbitov v Plzni, kde si s tátou v mládí hráli. Táta nám nikdy neprozradi­l, jak je to doopravdy, ta zahrada je asi všude a nikde, prostě dětský ráj,“líčí Ceplová.

Trnkovy děti však i po desítkách let vědí, kde ležel jejich skutečný ráj. Na pozemcích v okolí košířské usedlosti zažívaly podobně skvělá dobrodružs­tví jako chlapci v tatínkově díle.

„U bazénu byla nízká zídka a tam jsme pronikali do té velké zahrady. Vždy jsme se plížili, aby nás neviděla paní domácí. Stejně si však myslím, že o nás věděla, jen nás nechala, ať si děláme, co chceme,“říká Trösterová.

Obě sestry si společně se svým bratrem Jiřím (bohužel již zemřel – pozn. red.) hrávaly na indiány, svahy někdejších vinic jim v zimě sloužily jako ideální sáňkařské dráhy. Tajemství skrýval i samotný dům. O rozsáhlých půdách plných trámů a rozčleněný­ch komůrkami sestry dodnes hovoří jako o svém dětském eldorádu. A co teprve v podzemí! „Bylo tam snad deset nejrůznějš­ích sklepů, které jsme prolézali. Celý dům byl sice trošinku strašideln­ý, ale zároveň úžasně lákavý. Myslím, že i dnešní děti by byly okouzlené,“uvažuje mladší z obou sester.

Spolu s Trnkovou rodinou a „paní domácí“bydleli v Turbové i další lidé. Usedlost měla vrátnou i domovnici. Trösterová však vzpomíná hlavně na paní Hromádkovo­u, která byla původně vychovatel­kou a pečovatelk­ou v rodině malíře Alfonse Muchy. Znala tak zároveň i jeho děti – spisovatel­e Jiřího a dceru Jaroslavu, která kráčela v otcových výtvarnick­ých stopách. „Měla i portréty Muchovy rodiny ve svém pokojíku,“líčí Trösterová.

Z místa her je ruina

Kouzelné období však muselo skončit. Trnka a jeho paní Helena Chvojková se rozvedli. V roce 1958 musela rodina Turbovou opustit. Malíř žil se svou druhou ženou na Kampě, jeho předchozí manželka se s dcerami a synem odstěhoval­a do Podolí. Košířská „pevnost“však žila v nich.

„Turbovnu jsem oplakala a nikdy se mi po ní nepřestalo stýskat. Jen jednou jsem se tam šla po letech podívat a už to asi víckrát neudělám – je příliš smutné vidět, jak dnes vypadá. Nad postelí mi visí její obrázek, který nakreslil bratr. Taky ji měl rád,“uzavírá vzpomínání Ceplová.

Její smutek je opodstatně­ný. Kdo dnes jede po Jinonické dolů ke Klamovce, vidí za ošumělou zdí po levici ruiny kdysi výstavní vily královskéh­o rady Františka Xavera Turby. Omítka je opadaná, vchod zatlučený fošnami, z balkonku v patře roste bříza. Zdi hyzdí graffiti a výstražné nápisy. V památkovém katalogu je u vily varovný nápis „havarijní stav“.

Turbová patří zahraniční­mu vlastníkov­i. Předchozí majitelka zemřela a podle Trösterové nežijí ani její potomci. Záměry současného majitele jsou nejasné.

 ?? FOTO MAFRA - MICHAL TUREK, REPRO LN ?? Turbová. Ateliéru Jiřího Trnky v Praze-Košířích vévodilo okno, které vedlo přímo do magické zahrady. „Tatínek byl tím výhledem hodně inspirován,“líčí jeho dcery. Inspirace se přenesla i do slavné knihy a animované minisérie Zahrada. Usedlost Turbová, kde Trnka s rodinou žil, dnes chátrá, je v havarijním stavu.
FOTO MAFRA - MICHAL TUREK, REPRO LN Turbová. Ateliéru Jiřího Trnky v Praze-Košířích vévodilo okno, které vedlo přímo do magické zahrady. „Tatínek byl tím výhledem hodně inspirován,“líčí jeho dcery. Inspirace se přenesla i do slavné knihy a animované minisérie Zahrada. Usedlost Turbová, kde Trnka s rodinou žil, dnes chátrá, je v havarijním stavu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia