Lidové noviny

Za nejlepšího prezidenta lidé považují Havla

-

PRAHA Nejlepším prezidente­m po roce 1989 byl podle mínění lidí Václav Havel. Jako nejlepšího ho v průzkumu STEM/MARK označilo 55 procent lidí. Jako druhý byl nejčastěji uváděn Václav Klaus, třetí příčku obsadil současný prezident Miloš Zeman.

Havel byl jako nejlepší prezident hodnocen i každým čtvrtým Zemanovým voličem. Zeman je dobře hodnocen za využívání prezidents­kých pravomocí. „Zde je ale nehodnotíc­í konotace, to znamená, že je může využívat pozitivně i negativně, ale umně,“vysvětluje agentura STEM/MARK.

Lepší známku zaznamenal současný prezident i za zájem o problémy občanů, což může být podle agentury spojeno především s jeho pravidelný­mi výjezdy do krajů.

Bez maturity pro Zemana

Ve využívání prezidents­kých pravomocí a zájmu o problémy občanů hodnotí Zemana školní známkou jedna či dvě i pětina jeho odpůrců. O něco hůře lidé Zemana hodnotí v reprezenta­ci a obhajobě českých zájmů v zahraničí, řešení sporů na české politické scéně a způsobu vystupován­í na veřejnosti. U posledně dvou uváděných bodů Zemana hodnotí každý jeho desátý volič negativně.

Pozice nejlepšího prezidenta rozděluje podle STEM/MARK jak generace, tak lidi podle nejvyššího dokončenéh­o vzdělání.

Lidé bez maturity považují častěji za nejlepšího prezidenta Zemana. Naopak u lidí s maturitou a vyšším vzděláním dominuje Havel. Mladí oceňují Havla především za jeho humanitní odkaz.

Havel byl nejlepším prezidente­m podle 74 procent mladých lidí ve věku mezi 18 a 29 lety. Klause považuje za nejlepšího desetina mladých a Zemana osm procent mladých.

U věkových skupin 30 až 44 a 45 až 59 let Havla považuje za nejlepšího nadpolovič­ní většina. U lidí starších 60 let se hodnocení otáčí, pro tuto věkovou skupinu je nejlepším prezidente­m Zeman (40 procent), pak Havel (30 procent) a Klaus (12 procent).

Pro důchodce nejhorší Havel Naopak za nejhoršího považuje 68 procent lidí narozených po roce 1989 Zemana, ještě větší podíl (70 procent) sklidil Zeman od lidí ve věku 30 až 44 let. Pro lidi nad 60 let byl naopak nejhorší Havel, uvedlo to 31 procent respondent­ů z této věkové skupiny.

Data vycházejí z dlouhodobé­ho průzkumu STEM/MARK, aktuální šetření se uskutečnil­o v říjnu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia