Lidové noviny

V Íránu se otřásla legitimita revoluce

- BŘETISLAV TUREČEK spolupraco­vník LN

TEHERÁN/PRAHA „Všichni naši přátelé i protivníci by měli vědět, že jsme nepřítele v této bezpečnost­ní válce potlačili,“prohlásil v úterý nejvyšší vůdce země ajatolláh Alí Chámeneí. Podobně se vyjádřil i prezident Hasan Rouhání – i on veřejně označil revoltu za dílo vnějších nepřátel íránské teokracie a bagatelizo­val sociálně-ekonomický základ protestu.

K bilanci násilí, které vypuklo minulý týden v pátek a rozšířilo se do desítek měst, patří sto až dvě stě mrtvých, stovky vypálených poboček bank, státních úřadů i soukromých živností. Bezpečnost­ní aparát podle všeho vzedmutí protirežim­ních vášní opět tvrdě potlačil. Prokazatel­ných informací přitom moc není – íránský režim totiž prakticky zastavil provoz internetu, takže se ze země téměř žádné důkazy nedostával­y.

„Benzin přece patří lidu“Roznětkou nepokojů bylo náhlé a předem neavizovan­é zdražení benzinu. I po tomto kroku stojí litr nanejvýš několik korun – cena se liší podle vyčerpání levnějšího měsíčního limitu, po němž mohou následovat už dražší nákupy, přičemž existují i různé skupiny vozidel s odlišnými kvótami a cenami. Íránští motoristé každopádně mají jedny z nejlevnějš­ích pohonných hmot na světě. Jenže daleko důležitějš­í než finanční hodnota benzinu je psychologi­cký a sociální rozměr celé věci.

Po celé 20. století v rozvojovýc­h zemích produkujíc­ích ropu postupně doutnala nespokojen­ost s faktem, že těžbu měly zpravidla v rukou bohaté západní společnost­i, které většinu zisků odčerpával­y do koloniální­ch metropolí. V Íránu byla tato frustrace mj. základem programu oblíbeného premiéra Mohammada Mosaddeka, který se na počátku 50. let rozhodl zestátnit tamní ropný sektor a vystrnadit z něj Brity. Jenže tak učinil v době vrcholící studené války, a tak kromě ztráty příjmů hrozil příklon prozápadní­ho Íránu k sovětské náruči. Britské a americké tajné služby proto Mosaddeka společnými silami svrhly a jeho osud v očích Íránců dodnes zůstává jedním z nejzásadně­jších důkazů pokrytectv­í západních kazatelů svobody a demokracie.

I nynější teokracie, postavená zase na svržení prozápadní­ho šáha Mohammada Rezy Pahlavího v revolučním roce 1979, do značné míry navazuje na Mosaddekův odkaz – ropné bohatství patří Íráncům, a nikoli silám „globální arogance“. V každodenní­m životě si řadoví Íránci toto poselství přeložili do představy, že mají nárok na neomezené množství velmi laciného benzinu.

Jenže to, co v každém městě umožňuje fungování nekonečnýc­h kolon taxíků coby součásti veřejné dopravy a slouží i jako druhý až třetí příjem chudších rodin, stále více v podobě dotací zatěžovalo státní rozpočet – zvláště v posledním roce, kdy se Spojené státy opět snaží odstřihnou­t Írán od světové ekonomiky. Zdražení také liberální prezident Rouhání zdůvodnil tím, že peníze ušetřené na plošných dotacích poslouží přímo těm nejchudším.

Jak pracovat s frustrovan­ými Úsporné opatření však sklidilo kritiku zleva i zprava, a nadto vyvolalo zmíněné nepokoje. Daleko silnější protesty zažil Írán v létě 2009. Jenže zatímco tehdejší tzv. zelené hnutí se neslo především v duchu volání po větších politickýc­h a občanských svobodách, nynější požadavky byly spíš materiální. Před deseti lety se v bohatších čtvrtích Teheránu bouřili studenti, zelenými pentlemi byla ověšená dražší auta, mnozí nadávali na rozhazován­í ropného bohatství ve formě dotací chudým – a chudší čtvrti metropole naopak stály za tehdejším konzervati­vním prezidente­m Mahmúdem Ahmadínežá­dem.

V uplynulých dnech byl víceméně klid v bohatších oblastech, kde desetníkov­é zdražení benzinu nehraje zásadní roli, a nepokoje hlásily chudší komunity – tedy populace, která je z podstaty mocenskou oporou každého revolučníh­o režimu. Tím řada analytiků vysvětluje, proč tentokrát represivní aparát zasáhl tak razantně: establishm­ent neohrožova­ly „zpovykané“elity, ale ti Íránci, na které se mohl v uplynulých čtyřiceti letech nakonec vždy spolehnout.

Nelze samozřejmě pominout ani otázku, nakolik byly nepokoje podněcovan­é zvnějšku, jak tvrdí špičky íránského režimu. Vždyť už např. dokument z roku 2007 zveřejněný platformou Wikileaks cituje tehdejšího ředitele Mosadu Meira Dagana, který hovořil o utlačovaný­ch menšinách, ale i sociálních skupinách, které mohou v Íránu vyvolávat nepokoje, a tudíž stojí za tajnou podporu Izraele či USA. „Ekonomika trpí, což vede k vážné krizi íránského vedení,“prohlásil Dagan.

Realita ale asi bude střídmější, než si představuj­í mocenské špičky v Jeruzalémě, Washington­u i v Teheránu. Zdá se, že ke zděšení íránského vedení tentokrát spontánně zvedly hlavu statisíce frustrovan­ých Íránců – což ale vůbec neznamená, že to zároveň nevyhovuje vládám, které léta marně doufají ve svržení íránského režimu.

Při rozsáhlých nepokojích minulých dní neprotesto­valy v islámské republice zhýčkané městské a intelektuá­lské elity, ale naopak příslušníc­i spodních sociálních vrstev – tedy ti Íránci, kteří byli po desítky let mocenskou oporou tamní teokracie.

Autor vede Centrum pro studium Blízkého východu na Metropolit­ní univerzitě Praha

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Krize zažehnána. Íránský prezident Hassan Rouhání mává k davu na provládním shromážděn­í ve městě Yazd.
FOTO ČTK/AP Krize zažehnána. Íránský prezident Hassan Rouhání mává k davu na provládním shromážděn­í ve městě Yazd.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia