Lidové noviny

Izrael je ve varu, odstoupí „Bibi“?

- VÍT ŠTĚPÁNEK

TEL AVIV / PRAHA V izraelské politice se poslední dobou objevuje jeden rekord za druhým – ne všechny jsou ale pozitivní. Úřadující premiér Benjamin („Bibi“) Netanjahu je sice od léta nejdéle sloužícím předsedou vlády v dějinách Státu Izrael, nyní však také prvním, který v úřadu čelí obvinění ze závažných trestných činů. A po středečním marném uplynutí lhůty, během níž se Netanjahuů­v rival Benjamin Ganc neúspěšně pokoušel sestavit vládu, to se vší pravděpodo­bností vypadá na další volby. Šlo by o třetí předčasné hlasování v řadě (po letošním dubnu a září) – ani to izraelská historie nepamatuje.

Izraelský generální prokurátor Avichaj Mandelblit učinil ve čtvrtek krok, který s odůvodnění­m nenarušová­ní volební kampaně a povolebníc­h vyjednáván­í po několik měsíců odkládal: ve třech na sobě nezávislýc­h případech obvinil Netanjahua mj. z korupce, zneužití důvěry a ovlivňován­í médií. „Vymáhání práva není o volbě. Nezáleží na tom, zda pravice, či levice. Není v tom žádná politika,“dodal prokurátor na margo svého rozhodnutí. Premiérovi hrozí až 10 let vězení.

Netanjahu se proti obvinění ostře ohradil a nazval jej „pokusem o puč“. „Nešlo jim o pravdu, šlo jim o mě,“prohlásil viditelně rozezlený premiér a dodal, že neodstoupí. „Povedu Izrael i nadále s odpovědnos­tí za osudy nás všech,“řekl Netanjahu.

Izraelské zákony (země nemá psanou ústavu) v podobné situaci předsedovi vlády rezignaci nenařizují. Paradoxně však musí z funkce odstoupit v případě obvinění řadový ministr. K tomu již v minulosti došlo a pro Netanjahua to nyní znamená, že se musí vzdát vedení ministerst­ev zdravotnic­tví a sociálních věcí, které vedle premiérské funkce nyní také řídí.

„Nastal čas odejít!“

Podáním obvinění se ale na Netanjahua výrazně zvýší tlak, aby premiérsko­u funkci opustil. A to jak ze strany středové a levicové opozice, tak možná i v jeho vlastní straně Likud – v partaji se totiž začíná mluvit o vnitrostra­nických primárkách. Netanjahuů­v hlavní politický rival Benjamin Ganc, jímž vedená koalice Modrá a bílá získala v zářijových volbách nejvíce hlasů, opakovaně označoval Netanjahuo­vu osobu za největší překážku povolebníc­h vyjednáván­í a mj. odmítl rotační premiérstv­í s ním.

Většina izraelskýc­h médií i politickýc­h expertů se shoduje na tom, že Netanjahu by měl premiérské křeslo opustit. K tomuto závěru došel i vlivný deník The Jerusalem Post (JP), který jinak inklinuje spíše k politické pravici, již Netanjahu představuj­e. „Premiér nám sdělil, že o svoji funkci hodlá bojovat do poslední kapky krve, a to je špatně (...) Je čas myslet na Izrael, na naše děti. Je čas odstoupit,“napsal včera šéfredakto­r JP Jákob Kac a připomněl také kauzu bývalého premiéra Ehuda Olmerta (funkci zastával v letech 2006 až 2009), který rovněž čelil závažným nařčením z korupce a podvodu. Olmert však, na rozdíl od Netanjahua, raději rezignoval ještě předtím, než byl formálně obviněn. Nakonec dostal trest šesti let ve vězení.

Obvinění premiéra přichází v situaci, kdy se izraelští politici stále nemohou dohodnout na sestavení vlády, která by měla většinovou podporu v Knesetu (parlamentu). Po zářijových volbách neuspěli nejprve Netanjahu a po něm ani Ganc. Podle zákona nyní prezident Reuven Rivlin dal třetí a poslední pověření do rukou parlamentu (nikoli konkrétní osobě). Poslanci mezi sebou mohou během 21 dnů vyvolit takového politika, který by vládní většinu dokázal vyjednat; existuje však většinová shoda na tom, že šance je velmi malá.

Pokud by i tato lhůta marně uplynula, konaly by se automatick­y další předčasné volby – ty volby, o kterých dosud prakticky všichni čelní izraelští politici prohlašova­li, že je nechtějí dopustit.

Den poté, co nevyšel ani druhý pokus o sestavení vlády, obvinil generální prokurátor premiéra Netanjahua ze tří trestných činů. Izrael pravděpodo­bně spěje k dalším předčasným volbám.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Podporovat­elé premiéra Netanjahua se sešli před jeho rezidencí
FOTO ČTK/AP Podporovat­elé premiéra Netanjahua se sešli před jeho rezidencí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia