Lidové noviny

Na blyštivou show jezdí i z ciziny

V Praze se od čtvrtka do neděle podruhé koná parkurový svátek Global Champions Prague Playoffs.

- ROBERT SATTLER

PRAHA Přibližně patnáctka koní kluše a cválá po písčitém opracovišt­i. Na cvičném kolbišti si zkoušejí jednoduché i náročnější skoky. Jezdci v jejich sedle sem tam prohodí pár slov a popřejí si štěstí, převážně se ale pevně soustředí. Za malou chvíli je čeká přesun a bezmála dvě ostré minuty před několika tisíci diváků, během nichž není prostor na chyby.

V pražské O2 areně včera druhým dnem pokračoval nablýskaný podnik Global Champions Prague Playoffs 2019, jímž vrcholí letošní parkurová sezona. A stejně jako při loňském, premiérové­m ročníku přilákal milovníky tohoto koňského sportu nejen z Česka. Útrobami multifunkč­ní haly se hojně nesla angličtina, slovenštin­a, nizozemšti­na či francouzšt­ina. Narazit bylo možné na návštěvník­y všech věkových kategorií.

„Milujeme jezdectví a Prague Playoffs vnímáme jako akci roku, proto jsme si ji nemohli nechat ujít“řekl LN postarší pár z Nizozemska. „Je to nádherná podívaná, jsou tu krásní koně, vše je hezky připraveno,“doplnila jej skupinka žen ze západočesk­é Aše.

Jezdectví se „koňarky“, jak se samy titulovaly, věnují dle svých slov více než čtvrt století. Do metropole přijely společně se svými mladými svěřenkyně­mi a událost si nemohly vynachváli­t. „Jezdíme pravidelně na závody do Německa, ale s tímto se nedají vůbec srovnat,“neskrývaly nadšení.

Kellnerová aspoň na autogramiá­dě

Vedle parkurovýc­h soutěží mohli diváci zhlédnout pestrý doprovodný program, namátkou koňskou drezuru, závody čtyřspřeží nebo poníkové dostihy. Připravena byla též nákupní vesnička. Prodejci v ní nabízeli koňské příslušens­tví od jezdeckých sedel přes helmy, oblečení až po výživu, ale i obrazy s těmito zvířaty.

Velký zájem vzbudila autogramiá­da domácího týmu Prague Lions. Na podpisy nejvýrazně­jší ženské tváře tuzemského parkuru Anny Kellnerové a jejích parťáků neváhali lidé čekat ve frontě táhnoucí se desítky metrů. Kromě dcery nejbohatší­ho Čecha byli v kurzu také maskoti parkurovéh­o svátku.

Hlavním lákadlem pátečního programu bylo večerní semifinále závodu družstev (skončilo po uzávěrce vydání). Bojů o šest finálových vstupenek se účastnili i domácí Prague Lions, nicméně bez české účasti. Stálá členka „lvů“Anna Kellnerová v něm chyběla kvůli nedoléčené zlomenině nohy.

Obecenstvo však o výkony českých jezdců a jezdkyň nebylo ochuzeno. V dopoledníc­h doprovodný­ch soutěžích se jich představil­o několik včetně Sáry Vingrálkov­é

a Ondřeje Zváry, kteří v závodech nižších kategorií obsadili první, respektive druhé místo.

V Praze se na koni představil­y i držitelky známých jmen jako Georgina Bloombergo­vá, dcera někdejšího starosty New Yorku Michaela Bloomberga, a Jessica Springstee­nová, jejímž otcem je rockový zpěvák Bruce Springstee­n. Nechyběla ani patrně nejlepší parkurová dvojice současnost­i: Brit Ben Maher s valachem Explosion W.

Dnes je na programu soutěž jednotlivc­ů, v níž se střetne šestnáct letošních vítězů závodů prestižní série Longines Global Champions Tour. Finále týmů se uskuteční v neděli odpoledne. Na oba dny jsou stále k dispozici vstupenky, jejichž cena začíná na 490 korunách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia