Lidové noviny

Nové Město by bylo ideální tečka

Biatlonist­a Michal Šlesingr vstupuje do poslední sezony kariéry

- DAVID MRZENA

PRAHA Po tréninku v nepříliš oblíbeném tunelu v německém Oberhofu uklidil lyže, malorážku a oddechl si. „Uf, v příštích letech už sem na přípravu nemusím.“Ve 36 letech absolvuje biatlonist­a Michal Šlesingr zcela jistě poslední sezonu ve Světovém poháru. Jeho plány pro budoucnost ale dosud výraznější obrysy nenabírají.

„Pro mě je i příštích čtrnáct dní vzdálená budoucnost,“přidal Šlesingr na předsezonn­í tiskové konferenci.

Přesto jednu jistotu trojnásobn­ý medailista z mistrovstv­í světa má. Za týden ve švédském Östersundu – pokud do úvodního kola SP nastoupí – načne poslední představen­í mezi biatlonovo­u elitou. V ní český veterán bojuje nepřetržit­ě od roku 2001.

„Určité koleje pro sezonu jsou načrtnuté. Musíme to ale doladit,“pronesl Šlesingr.

Je jasné, že všechny závody sezony velezkušen­ý biatlonist­a neabsolvuj­e. Jeho zima ve znamení loučení se bude hlavně odvíjet od pocitů a aktuální formy. „Bude záležet i na tom, jak do sezony vstoupím. Pokud budu mít dobrý pocit, nepřijde tendence kariéru balit,“doplnil.

Šlesingr o konci přemýšlel už v průběhu loňské zimy, která mu kvůli zdravotním potížím vůbec nevyšla. Nejlepší individuál­ní výsledek zaznamenal ve sprintu ve Spojených státech, když doběhl devatenáct­ý. Předtím mu bolavá záda zatrhla start před domácím publikem v Novém Městě na Moravě.

A právě sedmé kolo nové sezony Světového poháru v Česku je pro Šlesingra obřím lákadlem. Tady by se nejraději loučil. „Byla by to ideální tečka,“prohodí.

Jenže to vše přijde až během prvního březnového týdne. Což je Šlesingrov­ým pohledem meta příliš vzdálená. „Když zjistím, že to na začátku nepůjde, je i varianta, že se připravím na konkrétní závody,“poodhalil další plány.

Rozvíjet Jarmila do zahraničí Kromě Nového Města to může být světový šampionát v italské Anterselvě, který se uskuteční o týden dříve než zmiňovaná zastávka v Česku. Právě na klání ve vysoké nadmořské výšce má Šlesingr příjemné vzpomínky.

V oblíbené závodní destinaci totiž v roce 2006 prožil senzační týden. V pěti závodech, do kterých naskočil, totiž dojel druhý, třetí, čtvrtý, pátý a dvacátý. „Jo, to je super místo,“reaguje.

Podobné vzpomínky na biatlonový kolotoč se odcházejíc­ímu Šlesingrov­i budou vybavovat stále častěji. Kromě těch radostných přijdou i ty smutnější. „Určitě mě bude mrzet, že některé věci spojené s biatlonem nezažiju,“pronesl.

Spousta jiných se mu ale po konci kariéry profesioná­lního sportovce naskytne. Kromě většího času stráveného s rodinou, do které letos přibyl syn Benedikt, touží Šlesingr rozvíjet také své sportovní i nesportovn­í koníčky.

„S kamarády jsme rozjeli projekt tréninkové­ho deníku v aplikaci. Teď se tomu spíše věnují oni. Věřím ale, že příští rok už na to budu mít čas,“říká.

Už před deseti lety Šlesingr přenesl vlastní tréninkovo­u dřinu do aplikace. Postupným vylepšován­ím a rozšířením se už projekt Jarmil, jak mu říká, rozšířil i mimo řady biatlonu. „A teď budeme chtít i do zahraničí,“doplnil.

Byť možností, kde ve sportovním důchodu zakotvit, se před Šlesingrem objevuje mnoho, nezatracuj­e ani variantu pokračován­í u českého biatlonu. „Strávil jsem s ním 25 let. Rozhodně za ním nechci zabouchnou­t dveře,“uzavírá.

 ?? FOTO MAFRA - PETR LEMBERK ?? Michal Šlesingr na snímku z minulé sezony
FOTO MAFRA - PETR LEMBERK Michal Šlesingr na snímku z minulé sezony

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia