Lidové noviny

Symbol Ameriky

Muskův Cybertruck vyvolává obrovské emoce

- Luděk Vokáč

Elon Musk se už asi dočista zbláznil. Nejenže neustává ve své snaze s automobilk­ou Tesla zbořit zažité pořádky v automobilo­vém průmyslu, teď se ale v podstatě rozhodl zaútočit na americkou ikonu. Jestliže je tamní automobilo­vá doprava jakýmsi výrazem americké svobody, klasický pick-up truck, tedy velký off-road s ložnou plochou za kabinou, je doslova jejím symbolem. Je jen málo američtějš­ích věcí než tohle pořádné užitkové vozidlo.

Ne nadarmo patří taková auta v USA k nejpopulár­nějším, vždyť oblíbeného Fordu F-series (nejznámějš­í je F-150) se vloni „doma“prodalo přes 900 000 kusů a celosvětov­é prodeje ve výši 1,075 milionu kusů z něj za loňský rok udělaly nejprodáva­nější auto světa.

Této ikoně teď chce Musk konkurovat snad až šíleným elektrický­m modelem Tesla Cybertruck. Už sám název napovídá, že to není úplně běžné auto téhle kategorie, a první pohled nechá „diváka“doslova v úžasu. Můžeme se jen dohadovat, jestli toto auto přijelo do reality z nějaké kyberpunko­vé videohry, ze seriálu o zombie apokalypse, nebo temného sci-fi. Přísně geometrick­é tvary šokují, stejně jako konstatová­ní, že vůz bude neprůstřel­ný a chystá se verze s utěsněnou kabinou, která by mohla umět jezdit třeba dnem řeky.

Chladný a technicist­ní Tesla Cybertruck tak rozhodně vyvolává obrovské emoce. Upřímně, drtivý komerční útok na tradiční americké pick-upy to nejspíš nebude – a ne proto, že to bude elektromob­il. Pojetí auta je jednoduše hodně specifické. Přesto je tu dost slušná šance, že navzdory všem skeptickým prohlášení­m analytiků bude právě Cybertruck opravdový Muskův hit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia