Lidové noviny

Milion chvilek nepochopen­í

- PETR KAMBERSKÝ komentátor LN

éfredaktor tohoto listu zavedl tradici podčárníků psaných na pokračován­í, a tak ani Chlívek nemůže zůstat pozadu. Při vzpomínání na největší proměny posledních let jsme minulou sobotu opomenuli jednu zcela zásadní revoluci. Mnozí dnes říkají, že máme proti sobě dát MB 120 a Škodu Kodiaq, ale Chlívek ví o větší změně. A použije k tomu pádnou autoritu.

„Ale co se vydařilo mnohem lépe, než jsem myslel, je naše víno. Pamatuji si ty strašné patoky, které moji přátelé pili v Blatničce, to se s tím, na co jsem byl zvyklý z Rakouska, nedalo vůbec srovnat. A teď dělá Morava naprosto vynikající vína, i třeba tady v Žernosekác­h.“Tak pravil pro LN Karel Schwarzenb­erg a Chlívku nezbývá než s bývalým kancléřem Václava Havla plně souhlasit. Před rokem 1989 jsme pili jakýsi vinný ocet. A dnes? Desítky vinařství produkují vína, která bez bázně soupeří se známými výrobci z Rakouska, Německa, Francie či Itálie. Jména jako Vybíral, Dubas, Sůkal, Peřina, Mlýnek, Hrabal, Gala, Springer, Valihrach, Michlovský a samozřejmě Kupsa jsou značkami pro naprosto vynikající moky. (Chlívek se omlouvá všem, které nezmínil; zejména pak dámám, jichž je v moravském i českém vinařství čím dál více).

Chlívku nedají spát „chvilkaři“. Nikoli jejich ultimáta a čtyři čáry, je přece jen po čtvrtstole­tí sledování české politiky zvyklý na mnohem větší divočinu. Jen se marně snaží uchopit rozpor mezi tím, jak Milion chvilek vnímá sám sebe, a tím, jak jej vnímají jeho kritici. Sebevědomí (v dobrém slova smyslu) čerpají chvilkaři z pocitu, že hájí pravidla hry proti těm, kdo se je snaží ohýbat či ničit. Opřeni o takový ideál jsou neporazite­lní; není argumentu, jenž by je mohl zastavit.

Oponenti naopak vidí v požadavcíc­h na odstoupení ministryně či premiéra snahu ulice o přepisován­í výsledků voleb. Je pak jedno, zda se jejich ultimátům vysmívá Miloš Zeman, nebo Jiří Hanák. Jak to s těmi chvilkaři tedy je? Jsou ochránci pravidel, nebo jen trapní babišožrou­ti?

Chlívek přiznává, že v noci ze čtvrtka na pátek došel k osvícení: pravda je obojí.

Milion chvilek pro demokracii říká, že dbá o psaná a nepsaná pravidla dělby moci, ale implicitně i explicitně dělá něco jiného. Do první velké demonstrac­e zdobila web Milionu chvilek Babišova křížem přeškrtnut­á fotografie a slogan hlásal: „Přidejte se k největší občanské opozici proti Andreji Babišovi!“

Této DNA se chvilkaři nemohou a nechtějí zbavit, bytostný odpor k premiérovi prýští z každé jejich druhé věty. To však voliče ANO jen utvrzuje v přesvědčen­í, že se demonstran­ti nesmířili s výsledkem voleb. Proto je naděje na smysluplný dialog mezi demonstran­ty a voliči vládních stran tak malá. I když... u dobrého vína by se možná mohl podařit zázrak.

Sebevědomí – v dobrém slova smyslu – čerpají chvilkaři z pocitu, že hájí pravidla hry proti těm, kdo se je snaží ohýbat či ničit. Opřeni o takový ideál jsou neporazite­lní; není argumentu, jenž by je mohl zastavit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia