Lidové noviny

Revoluce krátká a revoluce dlouhá

-

Za prvé problémy otřesem nastolené ztratí silný emoční náboj a buď zapadnou mezi ostatní otázky běžného politickéh­o provozu, nebo dokonce upadnou v zapomenutí. A za druhé se lidé přestanou dělit na vítěze a poražené – buď drtivá většina z nich patří jen do jedné z těchto kategorií, nebo lidem přestane připadat důležité, kam kdo patří, anebo se na rozdělení postupně zapomene. Přerod z tohoto hlediska skončí až ve chvíli, kdy národ opět může být jednotný.

To trvá dlouho, často celé generace, protože politické postoje a přináležit­ost k vítězům i poraženým se přenáší z rodičů na děti. Mohli bychom tak říci, že francouzsk­á revoluce z roku 1789 se vlastně uzavřela až první světovou válkou nebo že ruská revoluce 1917 neskončila dodnes, protože její dědictví Rusy stále bolí a stále nebyla přesvědčiv­ě zodpovězen­a touto revolucí nastolená otázka, zda podle Kerenského a Jelcina zavádět demokracii, či podle Lenina a Putina spíše modernizov­at samoděržav­í.

Některé velké konflikty české minulosti už vyvanuly, třeba ty kolem národnostn­ího a státoprávn­ího uspořádání rakouské říše. Jiné ztratily svůj osten, jako spory mezi křesťanský­mi vyznáními. Další už nejsou aktuální, protože se drtivá většina z nás může shodně považovat za vítěze (ustavení republiky 1918, vítězství nad fašismem 1945) nebo za poražené (okupace let 1939 a 1968).

Nemyslím si však, že by něco podobného platilo o sametové revoluci. A protože sametová revoluce byla především kontrarevo­lucí vůči „vítězství pracujícíh­o lidu“roku 1948, neplatí to ani o únorovém puči Klementa Gottwalda a jeho soudruhů. Tuto ránu jsme nedokázali zhojit.

Spory let 1948 a 1989 Komunisté ani nezmizeli, ani nejsou plně integrován­i do politickéh­o systému. Kromě starých poražených – tedy rodin těch příslušník­ů elit starého režimu, kteří po revoluci ztratili svoje postavení – narostla početná skupina nových poražených. To jsou lidé, kteří stáli na straně sametové revoluce nebo jí aspoň nepřekážel­i, ale změna poměrů jim z různých důvodů přinesla zklamání. Revoluční výzva návratu do (západní) Evropy stále není plně uskutečněn­a, a dokonce už ani není vnímána výhradně jako přitažlivá: „Evropa“přestala být jen nadějí a inspirací – pro mnoho lidí se stala spíše hrozbou, zdrojem islamizace a diktátu Bruselu. Některé velké výzvy dneška jsou poměrně nové, například ekologická krize, ale kořeny jiných sahají hluboko do minulosti. Řešíme je dnes proto, že je neuzavřel ani „vítězný únor“, ani samet.

Zásadní nedobojova­né spory let 1948 a 1989 jsou přinejmenš­ím dva.

První se týká geopolitic­ké orientace: Česko leží ve středu kontinentu – ale máme to chápat spíš jako východ západní Evropy, nebo jako západ Evropy východní? Zhruba tisíc let jsme patřili postupně do Svaté říše římské, do habsburské­ho impéria a do francouzsk­é sféry vlivu a odpovídali jsme prvním způsobem. Byli jsme Zápaďany. Nacionalis­tický konflikt s Němci od 19. století, mnichovská zrada roku 1938 a osvobození většiny území Rudou armádou v letech 1944 a 1945 však umožnily i druhou, slavjanofi­lskou a promoskevs­kou odpověď. Tu převrat roku 1948 prosadil jako oficiální politiku. Sametová revoluce Česko obrátila zpátky k Západu, ale novou orientaci nepřijali všichni a ruská propaganda dnes pilně podporuje její východní alternativ­u.

Druhá otázka se týká charakteru státu: Má být uzavřený, autoritati­vní a pečovat o své občany za cenu jejich menší svobody – anebo chceme stát otevřený, slabý, svobodný a poněkud přezíravý k problémům jednotlivc­ů? To, co pohání voliče krajních politickýc­h stran, je často strach: strach z toho, že je stát nechává na holičkách a že nás pohltí migranti. To, co hnalo statisíce lidí na Letnou demonstrov­at s Milionem chvilek za demokracii, je zčásti také strach: strach z možného nastolení diktatury a ze státu jako velikého vězení obehnaného ostnatým drátem.

V pátek 24. listopadu 1989 večer rezignoval komunistic­ký pohlavár Miloš Jakeš. Byl to první velký, hmatatelný úspěch sametové revoluce. Jsou tehdejší, případně ještě starší spory dnes už dobojované?

Čekání na shodu

Kromě velkých otázek politiky jsou ve hře také osobní a rodinné křivdy a nenávisti, hromaděné desítky let. Proto se tolik lidí nemůže smířit s premiérem exkomunist­ou a pravděpodo­bným spolupraco­vníkem Státní bezpečnost­i, zatímco mnoha jiným lidem je něčí komunistic­ká minulost lhostejná, ale naopak by netolerova­li premiéra z řad neoliberál­ů, kteří kdysi ukončili jejich spokojený a zajištěný život.

Politické strany prosazují různé recepty a jsou nesmiřitel­né. Občanská pravice chce udržet listopadov­é vítězství antikomuni­smu a prozápadní orientace. ANO 2011 nabízí novou verzi „nepolitick­é politiky“, odlišnou od staré havlovské: zapomeňme, co se dělo před rokem 1989, a vsaďme na technokrac­ii místo politické vlády. Komunisté a krajní pravice chtějí různé verze částečného návratu před Listopad, apelují na potřebu bezpečí a orientují se více na Rusko.

Pokud se milenci zmínění v úvodu brzy vzali a měli dítě, je toto dítě dnes dospělé a možná má už samo děti. I ono si muselo vybrat, na kterou stranu barikády se postaví. Shodu stále nemáme, konflikty let 1948 a 1989 pokračují. Revoluce trvají déle, než si myslíme.

Jsou zde noví poražení – lidé, kteří stáli na straně sametové revoluce nebo jí aspoň nepřekážel­i, ale změna poměrů jim z různých důvodů přinesla zklamání

 ?? FOTO ČTK ?? Hurá, vyhráli jsme!
Komunistic­ká moc byla v listopadu 1989 po několika dnech demonstrac­í tak podrytá, že by ji už sotva co zachránilo.
FOTO ČTK Hurá, vyhráli jsme! Komunistic­ká moc byla v listopadu 1989 po několika dnech demonstrac­í tak podrytá, že by ji už sotva co zachránilo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia