Lidové noviny

Co není Evropa

-

Jsme v EU a jsme chudší? Jsme! Tak navalte původní dotace a mlčte! Ať se vaši daňoví oslíci více otřepou a kohezní pytel naplní!

Český premiér provozuje evropanstv­í velmi svérázné. Na jedné straně se chlubí, a nikoliv neoprávněn­ě, jak Česko za jeho vlády prosperuje a bohatne, na straně druhé mává žebráckou holí. Chlapácky tvrdí, že nové atomky postavíme i přes případnou nevůli EU, na druhé straně si vynucuje její nadstandar­dní přízeň. A ani jej nenapadne pomoci EU s uprchlíky. Takže jakási podivná babišovská koheze, není-liž pravda?

Někdo by už českému premiérovi měl říct, že EU není pouze dotační šrajtofle. Že je to uskutečněn­ý sen mnoha generací, také našeho TGM, o spolupráci svobodných národů na demokratic­kém, humanistic­kém a solidárním základě, bránící tupým nacionální­m běsům. Samozřejmě plný různých pravidel, regulací a kompromisů, bez nichž by tento gigant měkké síly, leč vojenský trpaslík nemohl existovat. A dokonce i v oblasti bezpečnost­i je to projekt úspěšný. Díky „Evropě“žijeme už bezmála sedmdesát pět let v míru.

Ostatně, prapůvodní základ dnešní Evropské unie položilo smíření „dědičných nepřátel“Německa a Francie. Poté, co si ve třech vzájemných válkách zabili miliony svých občanů, zjistili, že to jde i jinak. Spojili francouzsk­ou železnou rudu s německým uhlím do společenst­ví uhlí a železa. A pak do společnost­i francouzsk­ých potravin s německým průmyslem. Němci jedli jako nikdy (známá Fresswelle), Francouzi modernizov­ali své koňské zemědělstv­í. A další země se přidávaly, neboť shledaly, že počínající dílo je dobré. Tak vznikla dnešní EU. Že do začátku se „Evropa“mohla opřít o Marshallův plán, což nám Rusko zakázalo, byl dobrý bonus.

Žebrácké tažení našeho Chlebouna Babiše za uchování výše dotací, i kdyby to znamenalo větší daňovou zátěž pro bohatší serpenízky, považuji za nechutné a pro Česko nedůstojné. Ale možná s tím přestane. Sebereflex­e je přece jen občas schopen, jak ukázal v posledních dnech.

JIŘÍ HANÁK

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia