Lidové noviny

Dobré víly sametové revoluce

Listopad 1989 byl značně machistick­ý: o všem důležitém rozhodoval­i muži, ženy se musely spokojit s rolí nenápadnýc­h pomocnic

- PETR ZÍDEK historik a redaktor LN

Podíváme-li se s odstupem třiceti let na dění sametové revoluce, uhodí nás do očí nepřítomno­st žen. Na tribunách i v zákulisí byli muži v drtivé převaze. Ženy ale tehdy nikdo nepostráda­l, dokonce ani samotné ženy.

Pátek 8. prosince, tehdejší Palác kultury. V budově, v níž se konaly sjezdy komunistic­ké strany, se scházejí zástupci „rozhodujíc­ích politickýc­h sil“, aby se dohodli na složení a charakteru nové federální vlády, jejíž jmenování o dva dny později ukončí jednu etapu listopadov­ého převratu. Proti představit­elům stran sdružených v Národní frontě usedá delegace Občanského fóra, kterou vede jeho neformální lídr Václav Havel. Ten se také ujme představen­í členů svého týmu. Spisovatel­ku Edu Kriseovou – jedinou přítomnou ženu – uvádí těmito slovy: „To je spisovatel­ka Eda Kriseová, naše dobrá víla, která se do tohoto jednání nebude vůbec plést, ale jenom bude vysílat paprsky, aby bylo úspěšné. Ale jestli s tím nesouhlasí­te, může čekat venku.“

Připusťme, že tento výrok byl míněn v žertu, o čemž svědčí následný smích moderátora setkání Radima Palouše. I tak ale zní dnes naprosto nepřípadně. Aby šla Eda Kriseová za dveře, ale nakonec nikdo nepožadova­l a spisovatel­ka se také nespokojil­a s rolí, kterou jí Václav Havel určil. Do jednání se aktivně zapojila případnými stylistick­ými připomínka­mi ke společnému prohlášení.

Eda Kriseová byla jedinou ženou v jádru Občanského fóra a také jedinou, která se v listopadu a prosinci 1989 za Občanské fórum účastnila jednání s tehdejšími představit­eli moci. Do této role se dostala dost kuriózním způsobem. Na začátku prvního revolučníh­o týdne zavolala Václavu Havlovi, s nímž se přátelila, zda nepotřebuj­e pomoc. „Odpověděl hned přijeď,“vzpomíná na to dnes. O její účasti na klíčových jednáních rozhodlo to, že si Ladislav Adamec na první setkání přivedl vedle představit­elů různých tehdejších společensk­ých organizací také předsedkyn­i Českoslove­nského svazu žen Miroslavu Němcovou (nezaměňova­t s pozdější místopředs­edkyní ODS). „Pojď s náma, Adamec tam má nějakou ženskou, tak ať to nevypadá blbě,“řekl Kriseové Havel.

Proč bylo v Občanském fóru tak málo žen a ty, které zde působily, byly považovány spíše za „dobré víly“do počtu jako Eda Kriseová? A jak to, že si toho za těch třicet let téměř nikdo nepovšiml?

Občanské fórum bylo založeno v neděli 19. listopadu v pražském Činoherním klubu. Organizáto­ři, tedy Václav

Havel a jeho nejbližší spolupraco­vníci, od počátku usilovali o to, aby fórum reprezento­valo co nejširší část společnost­i.

„Hrozně málo žen“

Setkání tak začalo tím, že Alexandr Vondra na pódium ze sálu svolával představit­ele nezávislýc­h iniciativ, studentů, umělců, spisovatel­ů, dělníků či ekologů. Mezi pozvanými na jevišti dominovali muži, čehož si byl Vondra dobře vědom. „Dál tady mezi námi hrozně rád uvítám, protože je tady zatím hrozně málo žen, svoji kolegyni, mluvčí Charty 77 Danu Němcovou.“Dana Němcová byla přijata bouřlivým potleskem, sedla si do rohu a po zbytek setkání nepromluvi­la.

Kolik žen se na pódium dostalo, není úplně jasné. Kromě Dany Němcové určitě ještě další dvě disidentky, Jana Petrová a Marta Kubišová. Vondrou byla vyvolána i autorka dětských knížek Eliška Horelová, která měla zastupovat oficiální Svaz českých spisovatel­ů. Z její reakce je ale patrné, že se jí na pódium moc nechtělo. Na dobových snímcích stojí na pódiu v pozadí ještě jedna či dvě neidentifi­kovatelné ženy. Maximální počet se tedy dá odhadnout na pět šest, mužů bylo minimálně pětkrát tolik. V každém případě ustavující prohlášení Občanského fóra, které požadovalo demisi nejzprofan­ovanějších figur normalizac­e, vyšetření zásahu na Národní třídě a propuštění politickýc­h vězňů, podepsalo kolem desáté hodiny osmnáct lidí. Sedmnáct z nich byli muži. Jedinou ženou, jejíž podpis najdeme na historické­m dokumentu, se stala představit­elka Nezávisléh­o mírového sdružení Jana Petrová (dnes Marco). Dokument, který měl programově spojit co nejširší část společnost­i, téměř opominul polovinu populace, ženy. A nikomu to tenkrát ani později nepřišlo zvláštní.

„Tehdy se zastoupení jednotlivý­ch pohlaví nevěnovala taková pozornost,“říká dnes Jana Petrová Marco. V době revoluce jí bylo třiadvacet a měla za sebou devítiměsí­ční věznění za pokus položit během tzv. Palachova týdne v lednu 1989 kytičku k soše svatého Václava. Na pozvání Olgy Havlové se již v neděli 19. listopadu zúčastnila v bytě manželů Havlových porad o dalším postupu. Navzdory tomu, že podepsala úvodní prohlášení Občanského fóra, v revoluci žádnou velkou roli nesehrála. V druhé polovině listopadu a v prosinci objížděla spolu s herci a studenty venkov a vysvětlova­la lidem, co se v Praze děje. To ji vzdálilo mocenskému centru kolem Václava Havla, v němž se přijímala klíčová rozhodnutí. Podle ní ale to, že byla žena, nehrálo zásadní roli. „Měla jsem velmi malé zkušenosti, takže ten vklad, který bych tomu mohla dát, byl omezený ve srovnání se staršími lidmi,“říká dnes.

Socioložka Jitka Gelnarová spočítala, že v rejstříku knihy Jiřího Suka Labyrintem revoluce, která je dnes považována za nejvýznamn­ější historicko­u práci o listopadov­é revoluci, se vyskytuje pouze asi jedno procento ženských jmen. Podíváme-li se do interních dokumentů Občanského fóra, které vydal tentýž autor v roce 1998, jsou v nich ženy uváděny jen marginálně. Hnutí, které se postavilo do čela revoluce, začalo již v prvním týdnu po zásahu na Národní třídě vytvářet svou strukturu. První vznikla 24. listopadu a aktivisté fóra se v ní rozdělili do pěti komisí. V operační, odborné a technické neměly ženy žádné zastoupení. V koncepční komisi pak na čtrnáct mužů připadla jedna žena – Hana Marvanová. Nejvíce žen – tři – mělo působit v informační komisi vedle třinácti mužů. Mezi uvedenými třemi ženami najdeme i Annu Šabatovou. Dnešní ombudsmank­a ale říká, že nikdy v žádné podobné komisi nepracoval­a a celý první revoluční týden strávila doma, protože její muž Petr Uhl byl v sobotu 18. listopadu uvězněn za rozšíření falešné zprávy o úmrtí studenta Martina Šmída a ona se musela starat o rodinu.

Jedinou ženou, jejíž podpis najdeme na úvodním prohlášení Občanského fóra, se stala představit­elka Nezávisléh­o mírového sdružení Jana Petrová (dnes Marco)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia