Lidové noviny

Balkánské okénko

Osobní výběr ze světového tisku

- TOMÁŠ VLACH redaktor LN

Aféra „Helikopter“přebíjí v chorvatské­m zpravodajs­tví všechny – z praktickéh­o pohledu i důležitějš­í – události: ať už jde o kongres Evropské lidové strany, anebo stávku učitelů. Tamní policie zadržela skupinu obchodníků se zbraněmi, ve které je, jak píše deníku Jutarnji List, vlastník autosalonu BMW nebo bývalý starosta Zadaru. Podezřelí měli kšeftovat se střelivem používaným armádami NATO, při domovních prohlídkác­h se našlo na deset tisíc ostrých nábojů vesměs do ručních zbraní. To by ale samo o sobě ještě nebylo nic výjimečnéh­o, kšeftmani ale údajně využívali armádního servisu a vozili se jejími helikoptér­ami.

Klec spadla nad třemi elitními vojenskými piloty, kteří jsou obviněni z toho, že „převáželi civilní osobu“a zhruba hodinový let vykázali coby běžné cvičení. Hned byli na tři měsíce postaveni mimo službu a už běží vyšetřován­í. Podle armády šlo o prohřešek ze strany obviněných a nikdo jiný o této iniciativě nevěděl. Velitel chorvatské­ho letectva generál Mato Mikić okamžitě přispěchal s ujištěním, že piloti ve vrtulnícíc­h nepřevážel­i zbraně ani munici určenou k prodeji a šlo zřejmě jen o jeden jediný let.

Obvinění piloti byli prý náruživými lovci. To připomíná jinou aféru, kdy chorvatští vrtulníkov­í letci uspořádali v rámci výcviku z vrtulníků hon na kance a video pak vystavili na sociálních sítích. „Řeč je o obrovské mezinárodn­í ostudě i v souvislost­i s tím, že na výcviku se podílejí američtí instruktoř­i,“píše Jutarnji List.

Vláda teď o překot ujišťuje, že jde o selhání jednotlivc­ů a armáda si jinak udržuje zdravého ducha. Pokud by to tak skutečně bylo, není problém, protože průšvihy se stávají v letectvu každého státu včetně Američanů. I v Česku občas letci svezou někoho, kdo na to nemá nárok, ale kde nebývá žalobce, není ani soudce a většinou se o tom nikdo nedozví. Horší by byla druhá varianta – že se armáda na kšeftování se zbraněmi podílela, a dokonce to někdo posvětil z vyšších míst.

***

„Žáci jsou důležití, studenti jsou důležití, učitelé jsou důležití, profesoři jsou důležití.“Tato slova chorvatské­ho premiéra Andreje Plenkoviče zazněla snad milionkrát ve zprávách chorvatské­ho veřejnoprá­vního rádia. Zdejší učitelé jsou v protestu daleko důraznější než ti čeští. Demonstruj­í už týden a zavřené jsou skoro všechny školy po celé zemi. Situace byla ještě koncem týdne patová, i když zástupci stávkující­ch dosáhli ve čtvrtek schůzky s premiérem. Média fandí spíš stávkující­m a rezonuje otázka, která vidí za horizonty a nikdo na ni nemá odpověď – proč investovat do špičkového vzdělání mladé populace, když nám pak stejně odchází za hranice?

***

Zajímavé je, jak realitu interpretu­jí média v Bosně a Hercegovin­ě, zemi rozdělené mezi pravoslavn­é, katolíky i muslimy, a zároveň zemi, která má nejkomplik­ovanější politický systém v Evropě. Týdeník Stav vycházejíc­í v Sarajevu přináší v aktuálním čísle článek s názvem „Patriotism­us vede k válečným vítězstvím, sportovním medailím a zápisům do Guinnessov­y knihy rekordů“. Z fotografie shlíží salutující turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jde o neuvěřitel­nou propagandu jeho režimu.

Článek připomíná třeba turecký „Národní den zalesňován­í“, kdy po celé zemi nadšení lidé zasadili na 11 milionů nových stromů. Město Corum dosáhlo rekordu, když za jedinou hodinu tu občané vysadili 303 105 sazenic. Co na tom, že armáda zrovna kosí Kurdy v Sýrii, hlavně když se sázejí stromy, ale i na válečnou situaci text pamatuje: jako na „osvobození, po kterém se život vrací do normálních kolejí“.

Autorka Amina Šećerović Kasli se obdivuje zejména tureckému vlastenect­ví, díky kterému tento národ dokázal ubránit svou zemi a pod vedením svého geniálního lídra směřuje ke světlým zítřkům. Něco podobného už tu ale v dějinách bylo.

***

Trochu jinam shlíží Rozhlas a televize Republiky srbské, státního celku Srbů v Bosně podřízenéh­o federální vládě v Sarajevu. Jeho zprávy jsou přehlídkou bosenskosr­bsko-ruského přátelství. Posluchač jen zírá, nakolik jsou vzájemné vztahy hluboké a intenzivní. Předseda vlády Milorad Dodik je v Moskvě pečený vařený, zprávař neopomene, že se boss potkal i se starostou Petrohradu, ačkoli význam tohoto sdělení není pro bosenské horaly nijak zásadní.

Ze sarajevské­ho týdeníku i rozhlasu vysílající­ho z metropole bosenských Srbů Banja Luky je zřejmé, jakým způsobem sem velmoci strkají své prsty. S Bosnou a Hercegovin­ou bude mít Evropa ještě hodně starostí.

Turecké město Corum dosáhlo rekordu, když za jedinou hodinu občané vysadili 303 105 sazenic. Co na tom, že armáda zrovna kosí Kurdy v Sýrii, hlavně když se sázejí stromy.

 ??  ?? ROZCESTNÍK
ROZCESTNÍK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia