Lidové noviny

Protesty byly jen zlomkem revoluce

Rok 1968 byl pozoruhodn­ý po celém světě, tvrdí americký historik James Krapfl, který se zabývá moderními dějinami střední Evropy i obecnými teoriemi revolucí.

-

obhajován zejména argumentem, že jakákoli forma násilí by zdiskredit­ovala celé obrodné hnutí.

LN Proměnil se nějak českoslove­nský pohled na systémové násilí po traumatizu­jící invazi vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968?

Českoslove­nská kritika systémovéh­o násilí se po invazi ještě prohloubil­a. Navíc začala být sdílena mezi kritiky invaze v sousedních komunistic­kých státech střední Evropy, kteří rovněž protestova­li proti systémovém­u násilí ve svých zemích. V 70. letech se tyto kritiky přetavily ve filozofick­é odmítnutí násilí jako takového. Toto odmítnutí násilí nejjasněji formuloval v Kacířských esejích o filozofii dějin Jan Patočka. Tato filozofie se rozšířila mezi středoevro­pskými disidenty „otřesenými“zkušeností s násilím nejen z roku 1968, a pomohla tak určit praktiky a cíle revoluce z roku 1989. Občanské fórum a Veřejnost proti násilí si braly vzor z Charty 77, která se hlásila k Patočkově myšlence vzhledem k násilí.

LN V čem se liší způsob, jakým je u nás po roce 1989 pražské jaro připomínán­o, a to, jakým způsobem tehdejší aktéři událostem rozuměli a co si od nich slibovali?

Paměť pražského jara se od roku 1989 hodně změnila. Původně byly vzpomínky mnohem bližší zkušenosti, což je ovšem přirozené. Pozoruhodn­á je dnes ve veřejné sféře téměř úplná nepřítomno­st vzpomínání na obsah pražského jara. O osmi měsících masivního obrození občanské hrdosti a masového zapojení občanů do veřejného života se mlčí, jako by se nic nestalo, a pozornost se poutá téměř výlučně na vpád cizích vojsk.

Období od listopadu 1989 do raných 90. let bylo v tomto ohledu výjimečné. Mohli bychom ho označit za období skutečné plurality veřejné paměti. Lidé, kteří byli během normalizac­e za své činy nebo vyjádření z roku 1968 vyhozeni z práce, se mohli vrátit do svých pozic. Během roku 1990 vyšly také početné memoáry o pražském jaru jako výraz uvolnění dosud potlačovan­é touhy napravit oficiální normalizač­ní výklad „krizového vývoje“. Již na jaře 1990 se ale začala zpochybňov­at jistota z roku 1989, že reformní hnutí roku 1968 představov­alo pozitivní krok v dějinách země.

LN Proč došlo po roce 1989 k rychlé diskredita­ci slova „socialismu­s“?

Normalizac­e přeťala živou veřejnou debatu o tom, co vše může „socialismu­s“znamenat, takže když počátkem roku 1990 konečně opět nastala příležitos­t vytvořit nový druh socialismu, neexistova­la shoda, jak by měl vypadat. Tento definiční problém se propojil s rostoucí frustrací pracujícíc­h z toho, že nomenklatu­rní kádry často zůstávali v mocenských pozicích a vzdorovali demokracii, kterou se pracující snažili na pracoviští­ch nastolit během prosince 1989 a ledna 1990 – nezřídka s odkazy na zkušenost z roku 1968. Poněvadž komunistic­ká strana, která vytvořila nomenklatu­ru, na začátku roku 1990 veřejně prohlásila, že jedině ona může zachránit socialismu­s, frustrace na pracoviští­ch nabraly podoby antikomuni­smu, který ještě během listopadu a prosince 1989 zpravidla absentoval. Jelikož se komunisté v prvních měsících roku 1990 zdiskredit­ovali obstrukční politikou na pracoviští­ch a porušením dohod dojednanýc­h u kulatých stolů, bylo vzhledem k panující nejistotě ohledně významu „socialismu“přirozené, že se celý

LN Existuje nějaká kontinuita mezi událostmi z roku 1968 a 1989? Chápali sametovou revoluci demonstran­ti v Praze a v regionech jako pokračován­í něčeho, co se nedokončil­o a bylo násilně přerušeno?

Rozebral jsem některé souvislost­i ve své knize o revoluci z roku 1989, která vyšla v roce 2009 s titulem Revolúcia s ľudskou tvárou v nakladatel­ství Kalligram. Řada občanů, kteří hráli významnou úlohu během pražského jara anebo koordinova­li občanský odpor po vpádu cizích vojsk, znovu pomáhala organizova­t občanskou aktivitu po 17. listopadu 1989. Některá z programový­ch prohlášení naléhala, aby reformy z 60. let tvořily východisko pro další vývoj. Během prvních deseti dní revoluce nikdo nekritizov­al celé období komunistic­ké nadvlády od roku 1948, ale jen dvacet let po roce 1968. Jak postřehla spousta dobových revolučníc­h plakátů, „89“je obrácené „68“. V prosinci 1989, kdy nastala otázka, kdo má vyměnit Gustáva Husáka v prezidents­kém úřadu, se průzkumy veřejného mínění v Praze, Brně a Bratislavě shodovaly na Alexandru Dubčekovi jako na předním kandidátov­i.

V počáteční fázi revoluce bylo pro mnoho lidí pražské jaro jediným obdobím demokratic­ké politiky, již vůbec kdy poznali. I ti, kteří byli příliš mladí, aby ho pamatovali, slyšeli dost na to, aby si ho idealizova­li. Takže bylo přirozené, že roku 1989 chtěli lidé začínat tam, kde byli v minulosti nucení přestat. Takový vývoj se navíc zdál být v souladu s přestavbou (perestrojk­a), glasností a demokratiz­ací v Sovětském svazu. A tedy jako něco, v co mohli lidé reálně doufat, vzhledem ke skutečnost­i, že sovětská vojska byla v Českoslove­nsku ještě přítomná.

LN Jaro 2019 přineslo jedny z největších občanských protestů od listopadu 1989. Jsou tu nějaké paralely s protesty z roku 1989?

Současné protesty se samozřejmě odvolávají na kolektivní paměť revoluce z roku 1989. Je ale důležité si připomenou­t, že v protestech spočíval jen zlomek občanských aktivit, které ve svém celku stvořily revoluce. Revoluci z roku 1989 tvořily také stávky studentů a herců, mobilizace na pracoviští­ch, happeningy, dialogy s lokálními představit­eli moci a řada dalších způsobů, jakými se občané společně ustavovali jako nová politická síla. K tomuto vzedmutí je daleko bližší současné hnutí Za slušné Slovensko, které pořádá nejen shromážděn­í, ale především lidi nabádá k novému přístupu k politickém­u i společensk­ému životu. Usiluje totiž o přeměnu občanského vědomí a politické kultury, nejen o politickou změnu v některých klíčových funkcích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia